https://newsbyzeta.blogspot.com/2020/08/blog-post_90.html
Αν και έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την έξαρση του Κορονοϊού, οι μετακινήσεις και γενικά η οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζουν να κινούνται στους ρυθμούς της πανδημίας. Μπορεί τα αεροδρόμια να άνοιξαν, αλλά τα προβλήματα και η μείωση της κίνησης παραμένουν, με αποτέλεσμα πολλά αεροσκάφη να παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος. Οι αεροπορικές εταιρείες αναζητούν λύσεις που θα περιορίζουν τα έξοδά τους και αρκετές σκέφτονται την πιθανότητα μείωσης των στόλων τους.
Η Singapore Airlines αποφάσισε να αντιμετωπίσει διαφορετικά το όλο θέμα, με τα στελέχη της να σκέφτονται μη συμβατικές λύσεις.
Το «Restaurant A380 @Changi» είναι μια από τις ενέργειες που ανακοίνωσε η Singapore Airlines ήδη για να αυξήσει τα πεσμένα κατά πολύ κέρδη της εξαιτίας του κορονοϊού. Ένα ακόμα μέτρο που πήρε προς αυτή την κατεύθυνση βέβαια, όπως και πολλές άλλες αεροπορικές, ήταν οι περικοπές προσωπικού, οι οποίες στην περίπτωση του αερομεταφορέα της Σιγκαπούρης φτάνουν στο 20% του συνόλου του εργατικού δυναμικού της.
Τα εισιτήρια για ένα γεύμα σε σουίτα της πρώτης θέσης του διώροφου αεροσκάφους Α380 κοστίζουν περί τα 360 δολάρια ενώ στις θέσεις business 181 δολάρια. Βέβαια υπάρχει η δυνατότητα να γευματίσει κανείς με 54 και 30 δολάρια αντίστοιχα στην οικονομική θέση.
Οι επισκέπτες που έρχονται στο αεροδρόμιο για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο, μπορούν να επιλέξουν να παρακολουθήσουν και μια από τις εκατοντάδες ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και άλμπουμ μουσικής που υπάρχουν διαθέσιμα στο ψυχαγωγικό πρόγραμμα της Singapore Airlines, ανάλογα με την κατηγορία του ναύλου.
Επιπλέον, έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν το γεύμα τους εκμεταλλευόμενοι το πρόγραμμα επιβράβευσης μιλίων που έχει ο αερομεταφορέας.
Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία κατά την διάρκεια των γευμάτων τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα υγειονομικής ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών αποστάσεων και του ελέγχου θερμοκρασίας πριν την είσοδο στο αεροσκάφος, ενώ κατά τις «γευστικές πτήσεις» χρησιμοποιείται το 50% της χωρητικότητας του αεροσκάφους.
Πέρα από τα γεύματα εντός αεροσκάφους ο αερομεταφορέας έχει ενεργοποιήσει και υπηρεσία delivery ώστε το φαγητό που απολάμβαναν μέχρι χθες οι επιβάτες της πρώτης και της business θέσης να μπορούν να το γευτούν κατ'οίκον, με τους ενδιαφερόμενους να μπορούν να επιλέξουν μεταξύ 10 delivery menu, που προσφέρονται στην πρώτη και στην επαγγελματική θέση, συνοδεύοντάς τα με κρασί ή και σαμπάνια.
Κάπως έτσι, μια εταιρεία αεροπορικών τροφίμων από το Ισραήλ, η Tamam Kitchen, που εξυπηρετεί την El Al Airlines, την Turkish Airlines και αρκετούς άλλους διεθνείς αερομεταφορείς που πετούν από το Τελ Αβίβ, σκέφτηκε κάτι πολύ πρωτότυπο για να αντιμετωπίσει την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού. Η εταιρεία προσφέρει τα γεύματα πτήσης στο σπίτι, και μάλιστα σε χαμηλές τιμές, από 3 δολάρια τον δίσκο. Η εταιρεία, αναζητώντας τρόπους για να επιβιώσει, αφού λόγω πανδημίας οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η μειωμένη ζήτηση για πτήσεις έπληξαν και τον τουρισμό στο Ισραήλ, σκέφτηκε να κάνει delivery του αεροπορικού μενού.
Ο Nimrod Demajo, αντιπρόεδρος της Tamam, αναφέρει ότι έπρεπε να σκεφτούν κάτι για να επιβιώσουν αλλά και για να μη χαθούν θέσεις εργασίας, οπότε η μεταφορά του αεροπορικού μενού στο σπίτι ήταν ιδανική λύση. Άλλωστε, όπως λέει, “είναι ένα απλό φαγητό, αλλά οι άνθρωποι το απολαμβάνουν. Το βάζουν στο φούρνο μικροκυμάτων και σε πέντε λεπτά έχουν ένα γεύμα”.
Μέχρι στιγμής τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνου πολύ καλά και η εταιρεία έχει γλιτώσει το λουκέτο, αφού έχει 100 παραγγελίες την ημέρα. Στους πελάτες συμπεριλαμβάνονται υπάλληλοι της Google που εργάζονται από το σπίτι, μια εγκατάσταση φροντίδας ηλικιωμένων που έκλεισε την τραπεζαρία της αλλά και εταιρείες που αγοράζουν γεύματα για τους υπαλλήλους τους.
Το μενού περιλαμβάνει κοτολέτες ψαριού σε σάλτσα ντομάτας και κουσκούς, ραβιόλια γλυκοπατάτας με πράσινα φασόλια και μαύρες φακές, κοτολέτες μοσχαρίσιου κρέατος με σάλτσα μανιταριού με ρύζι με μαύρα φασόλια και κοτόπουλο σνίτσελ με κάρυ.
Υπάρχουν κι άλλες ιδέες για τα αεροπλάνα που δεν πετούν όμως!
«Plane cafes»: Στην Covid19 εποχή «αεροπλάνα» προσφέρουν στους πελάτες την ευκαιρία να… προσποιηθούν ότι είναι στον ουρανό! Τι σημαίνει αυτό ακριβώς; Με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να μένουν στο σπίτι λόγω της πανδημίας και να μην μπορούν να ταξιδέψουν, «αεροπλάνα» στην Ταϊλάνδη μεταμορφώνονται σε cafes και λειτουργούν σαν να βρίσκονται σε πτήση!
Στην έδρα της Thai Airways στην Μπανγκόκ αποφάσισαν να μετατρέψουν ένα παροπλισμένο αεροσκάφος σε καφετέρια, χωρίς ουσιαστικά να αλλάξουν κάτι από το εσωτερικό του αλλά ούτε και από τον τρόπο του σερβιρίσματος των γευμάτων και των ποτών. Οι επισκέπτες μπαίνουν στο αεροσκάφος, επιλέγουν τη θέση τους και στη συνέχεια απολαμβάνουν φαγητό και καφέ ακριβώς όπως θα έκαναν στο αεροπλάνο. Μάλιστα, τα γεύματα προσφέρονται στα ίδια ακριβώς πακέτα όπως και στο αεροπλάνο, κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, ενώ οι προτάσεις του μενού είναι ίδιες ακριβώς με αυτές που θα είχε κάποιος να επιλέξει εάν έκανε ένα αεροπορικό ταξίδι. Για παράδειγμα, η Thai Airways σερβίρει καρμπονάρα σε πλαστικούς δίσκους από το πλήρωμα καμπίνας αλλά και βοδινό σε ταϊλανδέζικο στιλ.
Το αεροσκάφος βρίσκεται λίγο έξω από την Pattaya στην επαρχία Chonburi και ήδη ως ιδέα έχει απογειωθεί από τους ντόπιους, που όπως λένε απολαμβάνουν ένα “αεροπορικό ταξίδι” χωρίς να πετάνε!
H 25χρονη Chalisa Chuensranoi, δήλωσε ότι η επίσκεψή της σε αυτό το καφέ ήταν τόσο καλή όσο και κάθε ταξίδι που είχε κάνει πριν από την πανδημία, η οποία έκλεισε τα σύνορα της Ταϊλάνδης τον Μάρτιο.
Το plane cafe είναι ένα παροπλισμένο Airbus A330, όπου οι επισκέπτες μπορούν ακόμη, πέρα από το γεύμα και το ποτό που θα απολαύσουν, να κάνουν μια βόλτα στο πιλοτήριο, κάτι που σε άλλη περίπτωση, σε ένα κανονικό αεροπορικό ταξίδι, είναι απαγορευτικό.
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εξαιτίας της «πτώσης της ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια» λόγω του Covid-19.
Έξυπνες ιδέες! Κάτι μου λέει ότι θα το δούμε και σε τρένα και πλοία! Ίσως ήδη έχει γίνει! Θα το δούμε σε επόμενο άρθρο!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για τα σχόλια σας!