https://newsbyzeta.blogspot.com/2020/08/blog-post_90.html
Σύμφωνα με τον διεθνώς αναγνωρισμένο πίνακα κατάταξης «Performance Ranking of Scientific Papers for World Universities» του National Taiwan University για το 2020, τα κάτωθι Ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται ανάμεσα στα καλύτερα:
ΕΚΠΑ κατατάσσεται στην θέση 206
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην θέση 362
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στη θέση 492
Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 499
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στις θέσεις 501-550
Πανεπιστήμιο Πατρών στις θέσεις 701-750
Info: Η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκεται στις 300 καλύτερες Νομικές του κόσμου! Σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων του οργανισμού QS (Quacquarelli Symonds), η Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ βρίσκεται 230η στον κόσμο και 109η στην Ευρώπη.
Εκτός από τη συνολική κατάταξη, το National Taiwan University περιλαμβάνει κατατάξεις σε έξι ευρύτερα επιστημονικά πεδία και σε 24 συγκεκριμένα επιστημονικά αντικείμενα. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών πέτυχε σημαντικές διακρίσεις έχοντας συμπεριληφθεί στα κορυφαία Πανεπιστήμια στα πέντε από τα έξι επιστημονικά πεδία, με πιο αξιοσημείωτες εκείνες που αφορούν στο επιστημονικό πεδίο της Ιατρικής (με το ΕΚΠΑ να τοποθετείται στην 123η θέση στον κόσμο), στις επιστήμες της ζωής (236η θέση) και στις φυσικές επιστήμες (243η θέση).
Πρώτο παγκοσμίως στην κατάταξη με διαφορά κατατάσσεται το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (ΗΠΑ), ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (ΗΠΑ), το Πανεπιστήμιο του Τορόντο (Καναδάς), το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς (ΗΠΑ) και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Ηνωμένο Βασίλειο).
Η αξιολόγηση βασίζεται αποκλειστικά και μόνον στις επιστημονικές δημοσιεύσεις των καθηγητών και ερευνητών των πανεπιστημίων και στην απήχηση που αυτές έχουν στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Τα κριτήρια αξιολόγησης για το 2020 περιλαμβάνουν οκτώ δείκτες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν και ενσωματώνουν τρία διαφορετικά κριτήρια απόδοσης των επιστημονικών δημοσιεύσεων: την παραγωγικότητα της έρευνας, τον αντίκτυπο της έρευνας και την αριστεία της έρευνας.
Η επιλογή των 900 πανεπιστημίων έγινε ύστερα από προ αξιολόγηση τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ανώτατων ιδρυμάτων, των οποίων τα στοιχεία εξετάσθηκαν αρχικώς. Η τελική ένταξη στον εν λόγω πίνακα κατάταξης βασίστηκε στις πληροφορίες που προέρχονται από τους βασικούς δείκτες επιστήμης (Essential Science Indicators ESI).
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για τα σχόλια σας!