Μήπως τρως "συναισθηματικά";

https://newsbyzeta.blogspot.com/2020/08/blog-post_90.html


Τι είναι "συναισθηματικό" φαγητό;
Το “συναισθηματικό φαγητό” είναι ένας όρος γνωστός σε πολλούς από εμάς, καθώς η ίδια η επιστήμη υποστηρίζει την ύπαρξη του. Με άλλα λόγια, εάν θεωρούμε ότι τα συναισθήματα επηρεάζουν την διατήρηση της ισορροπίας μας και της ευημερίας μας, όταν τρώμε συναισθηματικά, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε για τον εαυτό μας την συναισθηματική ισορροπία που χρειάζεται. Και αυτό μπορεί να γίνει είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα.


Λίγο οι ρυθμοί της ζωής μας, οι υποχρεώσεις μας, οι ψυχολογικές μεταπτώσεις μας, η καθημερινότητα που μας προλαβαίνει, αλλάζουν τις διατροφικές μας συνήθειες. Για παράδειγμα, θα φάμε αργά κάτι "βρώμικο" αφού δεν έχουμε αντοχή να μαγειρέψουμε κάτι απλό. Θα κάνουμε επιδρομή στο ψυγείο αργά την νύχτα αν έχουμε αυπνία.



Ξέρεις τι γίνεται στο σώμα μας όταν τρώμε;
Το έντερο παράγει το 90% της σεροτονίνης μας καθώς και το 50% των επιπέδων της ντοπαμίνης. Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία του οργανισμού μας, η οποία όταν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα μας κάνει να αισθανόμαστε χαρούμενοι. Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ, το οποίο σχετίζεται με την σεροτονίνη και εισέρχεται στο σώμα μας μέσω της διατροφής ενώ συνήθως βρίσκεται σε τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, το τυρί και το κόκκινο κρέας. Η ντοπαμίνη απ’ την άλλη, είναι ο νευροδιαβιβαστής που ουσιαστικά μας ενεργοποιεί και μας δίνει κίνητρο για να είμαστε δραστήριοι μέσα στην ημέρα μας.


Το φαγητό πολλές φορές μας γεμίζει συναισθηματικά ή έτσι πιστεύουμε για να νιώσουμε καλύτερα. Μας χαρίζει μια προσωρινή ανακούφιση, αλλά το πρόβλημα που έχουμε παραμένει. Το βασικό είναι να μπορούμε να αναγνωρίσουμε για ποιο λόγο το φαγητό μας παρηγορεί και τι ακριβώςσημαίνει. 

Ας δούμε μέσω της μελέτης του Daniel Goldman για τη συναισθηματική νοημοσύνη τα τέσσερα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να έχουμε πιο αρμονικές σχέσεις:

Αυτογνωσία: Να γνωρίζουμε τι νιώθουμε και γιατί το νιώθουμε, πράγμα που σημαίνει πως χρησιμοποιούμε τη διαίσθηση μας και ξέρουμε να λαμβάνουμε “σωστές” για εμάς αποφάσεις, οι οποίες εκφράζουν το προσωπικό μας σύστημα αξιών.

Διαχείριση των συναισθημάτων μας: Ο έλεγχος των συναισθημάτων είναι κάτι πολύ σημαντικό για την ζωή μας, καθώς υπάρχουν φορές που νιώθουμε ότι μας πνίγουν. Όταν μπορούμε να τα διαχειριστούμε λοιπόν μπορούμε να μάθουμε πράγματα για τον εαυτό μας από αυτά, χωρίς να μας “ρουφούν”.

Κοινωνική ευαισθητοποίηση: Οι άνθρωποι με αναπτυγμένη την ενσυναίσθηση, είναι και αυτοί που μπορούν να καταλαβαίνουν τους γύρω τους και τα συναισθήματα τους, μαθαίνοντας έτσι να τα σέβονται.

Διαχείριση σχέσεων: Ένας άνθρωπος που συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, μπορεί να αναπτύσσει τις πιο αρμονικές και ισορροπημένες σχέσεις.



Πρέπει λοιπόν, βάσει των παραπάνω να κρατάμε την ντοπαμίνη, που μας δίνει ενέργεια για να είμαστε δραστήριοι, σε υψηλά επίπεδα. Πως θα γίνει αυτό;

Ενισχύοντας τη διατροφή μας με τρόφιμα γεμάτα ντοπαμίνη. Γάλα, γιαούρτι, λάχανο, ωμά φρούτα και ξηρούς καρπούς. Ακόμη, έξι  τρόφιμα που συμβάλουν στην αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης είναι οι μπανάνες, η μαύρη σοκολάτα, τα μήλα, τα παντζάρια και οι πράσινες σαλάτες.

Μπορούμε να πάρουμε έναν υπνάκο 10 λεπτών. Σύμφωνα με έρευνες, τα 10 λεπτά είναι η καλύτερη διάρκεια!

Ας κάνουμε εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους δραστηριότητες. Για παράδειγμα, μόλις τελειώσουμε την εργασία μας στον υπολογιστή μπορούμε να επισκεφθούμε μια γκαλερί τέχνης(λόγω της πανδημίας, έστω και εικονικά!). Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε στο να ενδυναμώσουμε και τις δύο πλευρές του εγκεφάλου μας και να αισθανόμαστε παραγωγικοί με διάφορους τρόπους.

Ας κινηθούμε λίγο το μεσημέρι. Ακόμα και 20 λεπτά περπάτημα, μπορεί να φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα.


Info: Μια μελέτη από καθηγητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν διαπίστωσε ότι η εστίαση στο αποτέλεσμα, παρακίνησε τους ανθρώπους να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους.

Μπορούμε να βελτιώσουμε το EQ ( συναισθηματική νοημοσύνη) μας, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουμε και την υγεία μας!




Σχόλια