Πως γιορτάζεται η Πρωτοχρονιά στον κόσμο;

https://newsbyzeta.blogspot.com/2020/08/blog-post_90.html

Έφτασε η τελευταία μέρα του χρόνου! Ενός πολύ δύσκολο χρόνου. Με πανδημία, με περιορισμούς και αβεβαιότητα. Ελπίζουμε η νέα χρονιά να είναι πολύ καλύτερη, πιο αισιόδοξη, να φέρει πάλι το χαμόγελο στα χείλη όλου του κόσμου και πάνω από όλα υγεία, καθώς πραγματικά είναι το πολυτιμότερο αγαθό μας!




Πάμε σήμερα ένα "ταξίδι" στον κόσμο και στα έθιμα της Πρωτοχρονιάς!

Ρουμανία
Στη Ρουμανία ντύνονται σαν αρκούδες που χορεύουν για να ξορκίσουν κάθε κακό πνεύμα.

Φιλιππίνες
Η φασαρία είναι ο στόχος των κατοίκων στη Μανίλα, όπου μαζεύονται οι ντόπιοι και χτυπούν κατσαρόλες και τηγάνια, προκειμένου να διώξουν τα κακά πνεύματα.

Βραζιλία
Οι Βραζιλιάνοι έχουν μια δημοφιλή θεά στους μύθους τους, την Iemanja, η οποία ελέγχει τη θάλασσα και της αρέσουν τα δώρα. Για αυτό την Πρωτοχρονιά ρίχνουν λουλούδια στη θάλασσα, ελπίζοντας να μην τα στείλει πίσω.

Ρωσία
Οι Ρώσοι γράφουν τις ευχές τους σε ένα κομμάτι χαρτί, το καίνε και πετούν τις στάχτες σε ένα ποτήρι σαμπάνιας, το οποίο πρέπει να πιούν πριν από τις 12:01.

Βενετία
Ομαδικά φιλιά στην πλατεία του Αγίου Μάρκου από χιλιάδες Ιταλούς αλλά και τουρίστες που καλωσορίζουν μοναδικά το νέο έτος.

Χιλή
Για να έχουν μια χρονιά γεμάτη με δουλειά και χρήματα, οι Χιλιανοί τρώνε μια κουταλιά φακές, ενώ για να διώξουν την κακή ενέργεια σκουπίζουν το σπίτι, διώχνοντας τα σκουπίδια προς τα έξω.

Ισπανία
Εάν είσαι Ισπανός και θέλεις να έχει ευημερία το νέο έτος, πρέπει να φας μια ρώγα σταφυλιού σε κάθε έναν από τους 12 χτύπους της καμπάνας τα μεσάνυχτα.

Ελβετία
Εδώ γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά πετώντας μια μπάλα παγωτό στο πάτωμα για να εξασφαλίσουν τύχη, ειρήνη και πλούτο.



Περού
Κάθε χρόνο στα τέλη Δεκεμβρίου οι άνθρωποι σε ένα μικρό χωριό πιάνονται κυριολεκτικά στα χέρια ώστε να λύσουν τις όποιες διαφορές τους. Έτσι ξεκινούν τη νέα χρονιά χωρίς κακίες.

Κολομβία
Για να εξασφαλίσουν ότι το νέο έτος θα κάνουν ταξίδια, παίρνουν μία άδεια βαλίτσα και τρέχουν γύρω από το τετράγωνο όσο πιο γρήγορα μπορούν.

Ταϋλάνδη
Εκτός από το να ρίχνουν κουβάδες νερού ο ένας στον άλλον, μουτζουρώνονται και με γκρι ταλκ. Οι δρόμοι είναι συνήθως πλημμυρισμένοι με νερό που «ξεπλένει» την κακοτυχία και τις αμαρτίες του προηγούμενου έτους

Ισημερινός
Μια περίεργη παράδοση διαιωνίζεται στον Ισημερινό την Πρωτοχρονιά: φτιάχνουν κούκλες που μοιάζουν με σκιάχτρα και τις καίνε για να δείξουν ότι αποχωρίζονται τον παλιό χρόνο και τις κακές στιγμές και καλωσορίζουν τον καινούργιο.

Πουέρτο Ρίκο
Σε ορισμένα μέρη ρίχνουν δοχεία νερού από τα παράθυρά τους για να απομακρύνουν τα κακά πνεύματα.

Βέλγιο
Στο Βέλγιο παίρνουν σοβαρά τα ζώα και οι κτηνοτρόφοι «συνομιλούν» μαζί τους και εύχονται στις αγελάδες τους ευτυχισμένη νέα χρονιά.

Ιρλανδία
Οι Ιρλανδοί πετούν στους τοίχους ψωμιά για να απαλλαγούν από τα κακά πνεύματα.

Ν. Αφρική
Σε μερικά μέρη πετούν παλιά έπιπλα από το παράθυρο, διώχνοντας την κακοτυχία.

Ιαπωνία
Στην Ιαπωνία χτυπούν τις καμπάνες 108 φορές σύμφωνα με τη βουδιστική πεποίθηση ότι αυτό φέρνει εξαγνισμό. Θεωρούν επίσης ότι φέρνει καλή τύχη να χαμογελούν κατά τον ερχομό του νέου έτους.



Σιβηρία
Εδώ βουτούν και φυτεύουν δέντρα κάτω από τις κατεψυγμένες λίμνες και τα ποτάμια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ως σύμβολο για μια νέα αρχή.

Εσθονία
Εάν λατρεύετε το φαγητό, φροντίστε να περάσετε οπωσδήποτε μια Πρωτοχρονιά στην Εσθονία. Εκεί, εθιμοτυπικά, τρώνε επτά φορές την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καθώς το κάθε γεύμα χαρίζει έξτρα δύναμη για τη νέα χρονιά.

Ελ Σαλβαδόρ
Σπάνε ένα αβγό ένα λεπτό πριν από την αλλαγή του χρόνου, το βάζουν σε ένα γυάλινο ποτήρι και το αφήνουν. Ανάλογα με το σχήμα που θα πάρει ο κρόκος δίνεται και μία ερμηνεία.

Φινλανδία
Ένα περίεργο έθιμο χαρακτηρίζει τους Φιλανδού, οι οποίοι λιώνουν μεταλλικά αντικείμενα και τα ρίχνουν σε έναν κουβά με κρύο νερό. Το μέταλλο κρυώνει και παίρνει διάφορα σχήματα, τα οποία και στη συνέχεια ερμηνεύουν ως σημάδια για τη νέα χρονιά.

Γουατεμάλα
Ακριβώς τα μεσάνυχτα, παίρνουν 12 δεκάρες, βγαίνουν από το σπίτι και τις πετούν πίσω τους, κοιτώντας την αντίθετη πλευρά από αυτή του δρόμου, προκειμένου το νέο έτος να τους φέρει καλοτυχία και χρήματα.

Σκωτία
Στη Σκωτία, όποιος κάνει ποδαρικό στο σπίτι την Πρωτοχρονιά θα πρέπει να φέρει ένα δώρο για καλή τύχη. Στο Stonehaven  ανάβουν μεγάλες φωτιές για το φεστιβάλ Hogmanay την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να διώξουν τα κακά πνεύματα.

Δανία
Στην Κοπεγχάγη, οι ντόπιοι ανεβαίνουν σε καρέκλες και πηδούν όλοι μαζί ακριβώς τα μεσάνυχτα, διώχνοντας τα κακά πνεύματα του παλιού χρόνου μπαίνοντας δυναμικά στον νέο έτος.

Νότια Αμερική
Σε ορισμένες χώρες φορούν χρωματιστά εσώρουχα που καθορίζουν τη μοίρα για το νέο έτος. Το κόκκινο συμβολίζει την αγάπη, το χρυσό τον πλούτο και το λευκό την ειρήνη.



Όπως είδαμε και σε προηγούμενο άρθρο και στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολλά έθιμα για τις γιορτές. Ωραία και περίεργα!

Ο Άγιος Βασίλης ενώ στις περισσότερες χώρες πάει τα Χριστούγεννα, στην Ελλάδα περιμένει μέχρι την Πρωτοχρονιά που γιορτάζει κιόλας!

Ρόδι: Το ρόδι είναι σύμβολο αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης και γι'αυτό σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κρεμάται στην πόρτα μέχρι την Πρωτοχρονιά. Την Πρωτοχρονιά, η οικογένεια σπάει το ρόδι στην πόρτα φωνάζοντας «Ευτυχισμένο το νέο έτος».

Βασιλόπιτα: Έθιμο απόλυτα συνδεδεμένο με την Πρωτοχρονιά, η Βασιλόπιτα, συγκεντρώνει γύρω της, οικογένειες, παρέες, συνάδελφους ακόμη και αγνώστους που ανταλλάσουν ευχές και… «κυνηγούν» την τύχη του φλουριού. 

Ποδαρικό: Πολλοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμα και σήμερα σχετικά με το ποιος θα κάνει ποδαρικό στο σπίτι τους, δηλαδή ποιος θα μπει πρώτος στο σπίτι τους τον καινούριο χρόνο.
Έτσι, από την παραμονή λένε σε κάποιο δικό τους άνθρωπο, που τον θεωρούν καλότυχο και γουρλή, να έρθει την Πρωτοχρονιά να τους κάνει ποδαρικό. Πολλές φορές προτιμούν ένα μικρό παιδί για να κάνει ποδαρικό, γιατί τα παιδιά είναι αθώα και στην καρδιά τους δεν υπάρχει η ζήλια κι η κακία.

Χαρτοπαιξία: Αγαπημένο έθιμο των Ελλήνων τις μέρες της Πρωτοχρονιάς είναι να δοκιμάζουν την τύχη τους. Εκτός από το κρατικό Λαχείο, υπάρχει επίσης η χαρτοπαιξία και τα ζάρια σε καφενεία, λέσχες και σπίτια. Στα σπίτια είναι έθιμο να παίζονται χαρτιά το βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς περιμένοντας την αλλαγή του χρόνου. Τα ποσά συνήθως είναι χαμηλά, τέτοια που να προσφέρουν απλά μια φιλική διασκέδαση χωρίς να στενοχωρούν τους χαμένους.

Πυροτεχνήματα: Τα τελευταία χρόνια έχουν καθιερωθεί τα πυροτεχνήματα στις κεντρικές πλατείες των πόλεων. Είναι με ευθύνη και διοργάνωση των δημοτικών αρχών που επίσης φροντίζουν για τον εορταστικό στολισμό των πόλεων, αλλά και τη διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.




Κυκλάδες
Στα νησιά των Κυκλάδων, θεωρείται καλός οιωνός να έχουν βόρειους ανέμους την Ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Αν ένα περιστέρι προσγειωθεί στην αυλή εκείνη την ημέρα, φέρνει καλή τύχη. Αλλά εάν ένα κοράκι πετάξει πάνω από το σπίτι σε ευθεία γραμμή, τότε αυτός είναι κακός οιωνός.

Κρήτη 
Στην Κρήτη το άγριο κρεμμύδι που αναπτύσσεται στο νησί μοιάζει με μεγάλο κρεμμύδι. Είναι δηλητηριώδες και προκαλεί δερματικό εξάνθημα. Αν το ξεριζώσετε, θα εξακολουθεί να αυξάνεται με νέα φύλλα και άνθη. Για τους ανθρώπους της Κρήτης, αυτή η σπάνια ποιότητα σημαίνει μεγάλη φυσική δύναμη και έτσι κρεμούν τα άγρια κρεμμύδια στα σπίτια τους ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.

Θάσος 
Στη Θάσο υπάρχει ένα πολύ ιδιαίτερο και παλιό έθιμο. Οι οικογένειες κάθονται γύρω από το αναμμένο τζάκι και ρίχνουν στα αναμμένα κάρβουνα φύλλα ελιάς. Καθώς ρίχνουν τα φύλλα ελιάς κάνουν από μια ευχή χωρίς να την ακούσουν οι άλλοι. Πραγματοποιείται η ευχή εκείνου που το φύλλο θα γυρίσει περισσότερο.

Καβάλα 
Στην Καβάλα υπάρχει ένα πρωτοχρονιάτικο έθιμο που προέρχεται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τα αγόρια που πρόκειται να φύγουν στρατιώτες, συγκεντρώνουν ξύλα στην πλατεία και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ανάβουν μια μεγάλη φωτιά ψέλνοντας κάλαντα. Μόλις το ρολόι δείξει δώδεκα ακριβώς, ξεκινάει το γλέντι με φαγητό, τσίπουρο και γλυκά.

Σάμος 
Στη Σάμο εκτός από τη βασιλόπιτα φτιάχνεται και η «προβέντα». Πρόκειται για ένα πιάτο γεμάτο με γλυκά που δείχνουν πόσο νοικοκυρά είναι η κάθε γυναίκα. Απαραίτητο «συστατικό» κάθε σπιτιού είναι το σπάσιμο του ροδιού και το σκόρπισμα των σπόρων του ώστε να γεμίσει το σπίτι ευτυχία και υγεία, ενώ οι τυχεροί που θα κάνουν ποδαρικό, παίρνουν τα «μπουλιστρίνα», το γνωστό σε όλους μας χαρτζιλίκι.

Καρδίτσα
Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς οι περισσότερες νοικοκυρές του Νομού φτιάχνουν την βασιλόπιτα ή αετόπιτα στην οποία βάζει μέσα και ένα κέρμα. Αφού ο αφέντης του σπιτιού, βγάλει από ένα κομμάτι για τον Χριστό, την Παναγία και τον Άγιο Βασίλειο τα μέλη της οικογένειας παίρνουν το δικό τους κομμάτι και αναζητούν σε αυτό το κέρμα.

Ξάνθη
Πρασόπιτα, όπως λέμε βασιλόπιτα. Οι οικογένειες ανοίγουν φύλλο και παρασκευάζουν μια πίτα με πράσο, κιμά και μπαχαρικό κύμινο. Η πίτα ψήνεται σε παραδοσιακό ταψί, το οποίο ονομάζεται «σινί».

Ηράκλειο Κρήτης
Κάθε χρόνο η Πρωτοχρονιά στην Κρήτη συνοδεύεται από μεγάλη κατανάλωση μπουγάτσας. Για το σκοπό αυτό, σε όλους τους δρόμους του Ηρακλείου στήνονται υπαίθριοι πάγκοι για να είναι γλυκιά η πρώτη γεύση που θα πάρουν οι κάτοικοι του νησιού. Όσο για το χαρτζιλίκι; αυτό ονομάζεται «καλή χέρα» και ρέει άφθονο!

Όπου και είστε, σας ευχόμαστε Καλή χρονιά και να περάσετε πολύ όμορφα!!! Του χρόνου ακόμα καλύτερα!!!!





Σχόλια