Η Ιστορία του κύβου του Ρούμπικ

https://newsbyzeta.blogspot.com/2020/08/blog-post_90.html



Ο Έρνο Ρούμπικ γεννήθηκε στις 13 Ιουλ.1944, κατάγεται από την Ουγγαρία και είναι γλύπτης και καθηγητής της αρχιτεκτονικής. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 δούλευε στο τμήμα καλών τεχνών και σχεδίου του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης. Προσπαθούσε να βρει μια μέθοδο διδασκαλίας για να βοηθήσει τους μαθητές του να καταλάβουν τα Τρισδιάστατα αντικείμενα. Έτσι ο Ρούμπικ, σε ηλικία 29 ετών ανακάλυψε τον κύβο που αρχικά ονόμασε "Μαγικό Κύβο" και τον κατοχύρωσε το 1975 με αριθμό πατέντας HU170062 στην Ουγγαρία αλλά όχι διεθνώς. 

Ο κύβος αποτελείται από 6 πλευρές διαφορετικού χρώματος και σκοπός μας είναι να κάνουμε κάθε πλευρά να έχει μόνο ένα χρώμα από κυβάκια. Είναι το παιχνίδι με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία, έχουν πουληθεί παγκοσμίως περισσότεροι από 300.000.000 κύβοι.



Info: Έως τον Ιανουάριο του 2009, 350 εκατομμύρια κύβοι είχαν πουληθεί παγκοσμίως κάνοντας τον το εμπορικότερο παιχνίδι παζλ παγκοσμίως, ενώ θεωρείται ευρέως εμπορικότερο παιχνίδι στον κόσμο.


Ο συνολικός αριθμός διαφορετικών διατάξεων των πλευρών του κύβου είναι 43.252.003.274.489.856.000. Αυτό σημαίνει πως, αν θεωρήσουμε πως απαιτείται ένα δευτερόλεπτο για κάθε διαφορετική κίνηση, ο χρόνος που χρειάζεται για να δει κανείς όλες τις διατάξεις είναι 1,4 τετράκις εκατομμύρια έτη. Το ρεκόρ ταχύτερου χρόνου λύσης του κύβου το κατέχει ο Τσέχος Έρικ Άκερσιτζκ με χρόνο 7,08 δευτερόλεπτα! Ο κύβος του Ρούμπικ κυκλοφορεί σε διαφορετικές εκδόσεις 3χ3, 4χ4, 5χ5, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει κάνει την εμφάνισή της η μετεξέλιξη των κύβων του Ρούμπικ σε εκδόσεις 6χ6 και 7χ7.  Σκοπός του παίκτη ήταν να βάλει το ίδιο χρώμα σε κάθε πλευρά του Κύβου. 

Ο Πρώτος κύβος σαν puzzle κυκλοφόρησε στα μαγαζιά της Ουγγαρίας το 1977. Η ημερομηνία που εμφανίστηκε στην αγορά της Δύσης ήταν το 1980, έξι χρόνια μετά την δημιουργία του. Την ίδια χρονιά απέσπασε το βραβείο του καλύτερου παιχνιδιού στη Γερμανία. 




 Το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα έγινε στις 5 Ιουνίου του 1992 στη Βουδαπέστη, με νικητή τον βιετναμέζο φοιτητή Μινχ Τάι, ο οποίος έλυσε τον γρίφο σε 25''98. Το παγκόσμιο ρεκόρ το κατέχει από τις 16 Οκτωβρίου του 2004 ο Ιάπωνας μαθητής Σοτάρο «Μάκι» Μακισούμι με 14''52. Κάποιοι διασκεδάζουν προσπαθώντας να τον λύσουν με το ένα χέρι, άλλοι με τα μάτια δεμένα.

Ο Ολλανδός Έρικ Άκερσντικ κατάφερε να το κάνει σε μόλις 7,08 δευτερόλεπτα, ενώ ο Άντριου Κανγκ φαίνεται πως έλυσε 3.500 σε 20 ώρες.

Ένα βήμα πιο κοντά στον «αριθμό του θεού». Η ανθρωπότητα έχει βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά στην «τέλεια λύση» (στον αριθμό του θεού) για τον κύβο του Ρούμπικ μετά από τη συμβολή δύο ερευνητών και ενός υπερυπολογιστή. Η έρευνα απέδειξε ότι ο κύβος του Ρούμπικ μπορεί να πάρει την αρχική του μορφή, το πολύ σε 26 κινήσεις. Ο υπερυπολογιστής χρειάστηκε 63 ώρες για να παρουσιάσει μια απόδειξη η οποία βελτιώνει κατά μία κίνηση την προηγούμενη λύση. Οι δύο επιστήμονες πίσω από το ερευνητικό πρόγραμμα πιστεύουν ότι με περισσότερη δουλειά θα καταφέρουν να μειώσουν τις μέγιστες κινήσεις.

Χρειάστηκε η ευφυής παρέμβαση των μεταπτυχιακών φοιτητών Ντάνιελ Κανκλ και Τζιν Κούπερμαν από το πανεπιστήμιο της Βοστόνης για την εύρεση της απόδειξης, διότι στροβιλίζοντας τον κύβο από τα 43 δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων αρχικών θέσεων που μπορεί να πάρει, θα χρειαζόταν πολύ χρόνο ακόμα και για έναν υπερυπολογιστή. Αντιθέτως, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνική δύο βημάτων για τους υπολογισμούς τους. Αρχικά, προγραμμάτισαν τον υπολογιστή να καταλήγει σε μία από τις 15.000 μεσαίες λύσεις. Γνώριζαν εκ των προτέρων ότι μπορούσαν να λύσουν οποιαδήποτε από τις 15.000 καταστάσεις του κύβου σε λίγες μόνο κινήσεις. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι οποιαδήποτε και αν ήταν η αρχική μορφή του κύβου, η επίλυσή του απαιτούσε σε ορισμένες περιπτώσεις το μέγιστο 29 κινήσεις ενώ στην πλειοψηφία απαιτούνταν λιγότερες από 26 κινήσεις. Οι ερευνητές τότε επικεντρώθηκαν σε μια μικρότερη ομάδα προβλημάτων, αυτή που απαιτούσε μεταξύ 29 και 27 κινήσεων. 



Επειδή ήταν μικρός ο αριθμός των προβλημάτων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον υπερυπολογιστή για την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων. Ως αποτέλεσμα, ο υπολογιστής χρειάστηκε το πολύ 26 κινήσεις για κάθε αρχικό πρόβλημα. Η έρευνα φέρνει τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στο εύρεση του επονομαζόμενου «αριθμό του θεού» δηλαδή ο ελάχιστος αριθμός κινήσεων που απαιτούνται για να λυθεί ο κύβος του Ρούμπικ από οποιαδήποτε αρχική μορφή. Έχει ονομαστεί έτσι, καθώς, μόνο ο θεός θα μπορούσε να λύσει τον κύβο του Ρούμπικ με τις ελάχιστες δυνατές κινήσεις. Σε θεωρητική εργασία αναφέρεται ότι ο αριθμός αυτός είναι λίγο μεγαλύτερος του 20.

Κύβος του Ρούμπικ και Lego
Tο τρομερό ρομπότ Cubestormer 3 κατάφερε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για τη λύση ενός κύβου του Ρούμπικ, το οποίο άνηκε στον Ολλανδό Mats Valk (5.55 δευτερόλεπτα), κάνοντας μόνο 3.25 δευτερόλεπτα. Είναι δημιούργημα δυο μηχανικών από τη Μεγάλη Βρετανία και αποτελείται από τουβλάκια Lego εκτός από άλλα τρομερά εξειδικευμένα μηχανικά μέρη.

Info: Ένας κύβος του Rubik έχει 43.252.003.274.489.856.000 πιθανές διαμορφώσεις!

Τα χρήματα που έχει βγάλει ο Ρούμπικ από το παιχνίδι του, τα έχει επενδύσει στο Διεθνές Ίδρυμα Ρούμπικ, με στόχο την έρευνα άλλα και τις υποτροφίες σε αρχιτέκτονες, μηχανικούς και σχεδιαστές.  



Σχόλια