Αστικοί μύθοι από όλον τον κόσμο!

https://newsbyzeta.blogspot.com/2020/08/blog-post_90.html


Σίγουρα έχεις ακούσει περίεργες ιστορίες που διαδίδονται με διαφορετικές λεπτομέρειες κάθε φορά. Τρομακτικές ιστορίες τις περισσότερες φορές!

Τι είναι ένας αστικός μύθος:
Οι αστικοί μύθοι ή αστικοί θρύλοι αποτελούν ιστορίες ή θρύλους —συνήθως φανταστικών— γεγονότων που διαδίδονται μαζικά. Εναλλακτικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ευρέως διαδεδομένες φήμες. Ωστόσο, δεν είναι απαραιτήτως δημιουργήματα της φαντασίας, καθώς αρκετοί θρύλοι στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Κάποιοι αστικοί θρύλοι έχουν καταφέρει να επιβιώσουν για αρκετά χρόνια με μικρές παραλλαγές.  Παρά την ονομασία τους, οι θρύλοι αυτοί δεν συνδέονται απαραίτητα με ένα αστικό περιβάλλον μέσα στο οποίο διαδραματίζονται. Ο όρος αστικός χρησιμοποιείται προκειμένου να διαχωριστούν από άλλου είδους (λόγου χάρη, τους παραδοσιακούς μύθους που συνδέονται με την αγροτική ζωή) και εισήχθη από τον καθηγητή Jan Harold Brunvand στο βιβλίο του The Vanishing Hitchhiker: American Urban Legends & Their Meanings. Στο βιβλίο αυτό, ο Brunvand δημιούργησε μια συλλογή από αστικούς θρύλους και φανταστικές ιστορίες με κύριο σκοπό να αποδείξει πως η μυθοπλασία αποτελεί διαχρονική πρακτική του ανθρώπου αλλά και για να υποστηρίξει πως ακόμα και θρύλοι αυτού του είδους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την μελέτη της σύγχρονης κουλτούρας. Στόχος τους είναι να εκφράσουν « διαμέσου της υπερβολής, δυσπιστία για το νεωτερικό, για το άγνωστο, για μια επιστήμη χωρίς συνείδηση, προκειμένου να βοηθηθεί ο κοινός άνθρωπος να αντιμετωπίσει κάποιους ανάλογους κινδύνους, νιώθοντας αλληλέγγυος με όσους πιστεύουν όσα πιστεύει και ο ίδιος ».

Πάμε να μάθουμε μερικούς από αυτούς;

To κορίτσι φάντασμα που έκανε οτοστόπ
Ο συγκεκριμένος αστικός μύθος έχει ως σκοπό να τρομάξει τα παιδιά προκειμένου να μην κάνουν οτοστόπ. Ο μύθος λέει ότι ένας οδηγός είχε σταματήσει σε έναν ερημικό δρόμο για να πάρει ένα νεαρό κορίτσι που έκανε οτοστόπ. Όταν έφτασε στη διεύθυνση που του έδωσε γύρισε πίσω να την αποχαιρετήσει αλλά η κοπέλα είχε εξαφανιστεί. Ο οδηγός πήγε στο σπίτι της κοπέλας για να δει τι συμβαίνει. Τελικά έμαθε ότι είχε χάσει τη ζωή της σε τροχαίο ακριβώς στο σημείο που την είδε να κάνει οτοστόπ.

Ο Walt Disney θα ξαναζήσει;
Σύμφωνα με τον αστικό μύθο το πτώμα του Walt Disney έχει καταψυχθεί έτσι ώστε όταν προχωρήσει η τεχνολογία να μπορέσουν να τον επαναφέρουν στη ζωή! Η αλήθεια όμως είναι ότι το πτώμα του αποτεφρώθηκε το 1966.

Αν δεν κοινοποιήσετε αυτό το mail/μήνυμα θα έρθει η καταστροφή του κόσμου!
Όποιος ασχολείται με το διαδίκτυο είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή είχε λάβει ένα e-mail αλυσίδα και αν εκείνος δεν την συνέχιζε, δηλαδή δεν έστελνε και σε άλλους το e-mail, τότε κάτι κακό θα του συνέβαινε. Ωστόσο μετά από αρκετά χρόνια όλοι όσοι έσπασαν την αλυσίδα μπορούν να σε διαβεβαιώσουν ότι τίποτα κακό δεν συνέβη. Απλά διαγράψτε το και συνεχίστε τη ζωή σας.

Χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του μυαλού μας;
Διάφορα μέντιουμ αλλά και όσοι πιστεύουν σε υπερφυσικά φαινόμενα ξεκίνησαν τη φήμη ότι ο άνθρωπος χρησιμοποιεί μόνο το 10% του μυαλού του, ενώ το υπόλοιπο 90% παραμένει ανενεργό. Ωστόσο αυτή η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από επιστημονικές έρευνες.

Η Coca-cola μπορεί να διαλύσει τα πάντα;
Η Coca-cola κατηγορείται ότι είναι το πλέον ανθυγιεινό αναψυκτικό. Οι κατηγορίες όμως δεν σταματάνε εκεί. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο η Coca-cola είναι αρκετά όξινη και μπορεί να διαλύσει τα πάντα, ακόμα και τα δόντια μας. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα αναψυκτικά έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ.




Οι πλούσιες κυρίες που μοιράζουν κρέατα στη Βαρβάκειο
Λέγεται ότι τα τελευταία Χριστούγεννα και Πάσχα, κάποιες πλούσιες και μυστηριώδεις γυναίκες της υψηλής κοινωνίας εμφανίζονται στην Βαρβάκειο αγορά και μοιράζουν κρέατα αξίας αρκετών χιλιάδων ευρώ στον κόσμο, κρατώντας μυστική την ταυτότητά τους. Στη συνέχεια, μπαίνουν στα πολυτελή τζιπ τους κι εξαφανίζονται. Το έχουμε δει μέχρι και θέμα σε τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Φυσικά, αυτό δεν προσδίδει καμία απολύτως αξιοπιστία στην είδηση, όπως και το γεγονός ότι κάθε φορά, η φήμη ξεκινάει απ’ τα ίδια άτομα κι οι περισσότεροι στην αγορά δεν τις έχουν δει ποτέ. 

Ελληνική: η πλουσιότερη γλώσσα
Με 6 εκατ. λέξεις και 78 εκατ. λεκτικούς τύπους, ο μύθος θέλει την ελληνική να είναι η πλουσιότερη χώρα του κόσμου, ειδικά αν τη συγκρίνει κανείς με την αγγλική η οποία δεν παρουσιάζει παρά μόνο 490.000 λέξεις. Οι αριθμοί προκύπτουν από την αποθησαύριση αρχαίων συγγραμμάτων από το Πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνιας. Με βάση την έρευνα του κ. Σαραντάκου για την «πηγή» του κειμένου ο πρώτος που διατύπωσε τον ισχυρισμό είναι ο θεωρητικός Γεώργιος Γεωργαλάς στο βιβλίο του «Ινδοευρωπαίοι ή Αιγαίοι;» ενώ η αναπαραγωγή του συναντάται σε διάφορα άρθρα και δικτυακούς τόπους από τότε. Μιας και οι περισσότεροι μύθοι έχουν μέσα τους έναν κόκκο αλήθειας, το ίδιο συμβαίνει και με αυτόν. Πράγματι το πανεπιστήμιο Ιρβάιν (Irvine) της Καλιφόρνιας έχει αποθησαυρίσει όλα σχεδόν τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής καθώς και ορισμένα μεταγενέστερα και τα διαθέτει στον διαδικτυακό τόπο TLG (Thesaurus Linguae Graecae). Λαμβάνοντας όμως υπόψη πως στην κάθε λέξη-λήμμα αντιστοιχούν 12 ή και 15 λεκτικοί τύποι είναι φανερό πως ο κ. Γεωργαλάς και οι συν αυτώ «έκαναν μία ελαφρώς χοντροκομμένη λαθροχειρία» συνδέοντας λανθασμένα τον συνολικό αριθμό των λέξεων με αυτόν των λεκτικών τύπων της ελληνικής, διευκρινίζει ο κ. Σαραντάκος.
«Αν και η ελληνική κοινή γνώμη δεν είναι ιδιαίτερα εύπιστη σε σύγκριση με άλλους λαούς, παρουσιάζεται ιδιαιτέρως εύπιστη όσον αφορά μύθους που αφορούν την ελληνική γλώσσα και ιστορία» συμπληρώνει.

Το καταραμένο πανωφόρι
Προκαλείται ένας φίλος από έναν άλλο να πάει μεσάνυχτα στο νεκροταφείο. Η πρόκληση γίνεται αποδεκτή και εκείνος υπόσχεται πως θα καρφώσει ένα μαχαίρι σε έναν τάφο ως απόδειξη της παρουσίας του εκεί. Ο άνδρας επισκέπτεται το νεκροταφείο και την επομένη μέρα βρίσκεται νεκρός δίπλα στο μνήμα. Φτάνοντας εκεί, όπως εικάζει ο μύθος, ο τολμηρός επισκέπτης κάρφωσε το μαχαίρι του αλλά ταυτόχρονα και το παλτό του. Μόλις αποφάσισε να φύγει αισθάνθηκε πως κάποιος τον τράβηξε προς τον τάφο και από το φόβο του απεβίωσε.
Η ιστορία δεν είναι ελληνική αφού συναντάται σε διάφορες χώρες και γλώσσες και χρονολογείται από το μακρινό παρελθόν. Το διαφοροποιητικό στοιχείο σε κάθε εκδοχή είναι το πανωφόρι του θύματος -αλλού είναι παλτό, αλλού ζακέτα, αλλού αδιάβροχο- το οποίο συνηθέστερα συνάδει με τις ενδυματολογικές συνήθειες της κάθε χώρας μέσα στο χρόνο. Στην αρχική ελληνική εκδοχή του μύθου ο νεκρός φοράει φουστανέλα.

Τέρας του Λοχ Νες: ο πιο διάσημος αστικός θρύλος
Τέρας του Λοχ Νες έχει επικρατήσει να ονομάζεται θρυλούμενο θαλάσσιο ερπετό που σύμφωνα με το μύθο ζει στη λίμνη Νες της βόρειας Σκοτίας. Αποτελεί αντικείμενο μελέτης της κρυπτοζωολογίας. Απαντάται συχνά και με το όνομα Νέσι. Αναφορές για την ύπαρξη ενός απροσδιόριστου τέρατος στη λίμνη του Λοχ Νες χρονολογούνται από τον 6ο περίπου αιώνα, όταν σύμφωνα με το θρύλο ο άγιος Κολούμπα έσωσε με θαυματουργικό τρόπο τη ζωή ενός ανθρώπου από αυτό. Οι επισκέπτες που προσπαθούσαν να το απαθανατίσουν άρχισαν να αυξάνονται το 1993, όταν ολοκληρώθηκε ένας δρόμος που έδινε στους ταξιδιώτες ανεμπόδιστη θέα στο Λοχ Νες. Ενα ζευγάρι ισχυρίστηκε ότι είχε δει κάποιο είδος γιγαντιαίου θαλάσσιου πλάσματος και το ενδιαφέρον «αναζωπυρώθηκε» ξανά.
Αν και η περίφημη φωτογραφία έχει αποκαλυφθεί ότι είναι ψεύτικη, αυτό δεν εμπόδισε του «κυνηγούς τεράτων» να φτάσουν στη Σκοτία. Η Νέσιε εκτιμάται ότι αποφέρει 50,6 εκατομμύρια δολάρια στη Σκοτία κάθε χρόνο.

Το γράμμα του Αγίου Νεκταρίου.
Στα φοβικά σύνδρομα που προκαλούν ποικίλοι αστικοί θρύλοι ανήκει και το «Γράμμα του Αγίου Νεκταρίου», το οποίο κυκλοφορούσε ευρέως από πόρτα σε πόρτα πριν εμφανιστεί στο διαδίκτυο. Το περιεχόμενο είναι απαράλλαχτο: παρακαλούν τον Άγιο Νεκτάριο για υγεία και ευτυχία, τρομοκρατώντας τον εκάστοτε παραλήπτη του γράμματος ότι εάν δεν το προωθήσει θα τον βρει ατυχία, θα ξεκληριστεί η οικογένειά του κ.λ.π.

Η όμορφη κοπέλα με το σακάκι
Αυτή η κλασική τρομακτική διήγηση για έναν νεαρό που συναντά μια μυστηριώδη κοπέλα στον δρόμο, κάποιο κρύο βράδυ. Σε απόμερα σοκάκια, την βλέπει μόνη και ανήσυχη και προσφέρεται να περπατήσει μαζί της ως το σπίτι της. Στην διαδρομή, το κρύο δυναμώνει, και ο νεαρός βγάζει το σακάκι του και της το βάζει στους όμως. Αφού φτάνει στο σπίτι της και την αφήνει, γυρίζει στο σπίτι του και δεν μπορεί να σταματήσει να την σκέφτεται. Συνειδητοποιεί μάλιστα ότι έχει ξεχάσει να πάρει πίσω το σακάκι του, και βρίσκει την ιδανική αφορμή να επιστρέψει την επόμενη ημέρα για να την ξαναδεί. Πηγαίνοντας όμως, του ανοίγει μία γυναίκα, η μητέρα της κοπέλας, και του λέει πως η κόρη της – ακριβώς όπως της την περιέγραψε – έχει πεθάνει εδώ και χρόνια. Για να κάμψει την δυσπιστία του νεαρού, τον πηγαίνει ως το νεκροταφείο και του δείχνει τον τάφο της. Κι εκεί, κρεμασμένο στην άκρη του μνήματος, ο νεαρός βρίσκει το σακάκι του.

Το Σινικό Τείχος φαίνεται από το Διάστημα;
Επί δεκαετίες οι Κινέζοι μαθητές διδάσκονταν ότι το Σινικό Τείχος είναι το μόνο ανθρώπινο κατασκεύασμα ορατό με γυμνό μάτι από το Διάστημα. Όμως τον μύθο έχει καταρρίψει ο ίδιος ο πρώτος Κινέζος αστροναύτης.
Όπως αναφέρει το BBC, ο Γιανγκ Λιούι, που πέρασε 21,5 ώρες σε τροχιά στο πρώτο επανδρωμένο σκάφος της Κίνας, παραδέχεται ότι δεν μπόρεσε να δει το μνημείο.
Οι κινεζικές αρχές αναγκαστικά ζήτησαν από τους εκδότες των σχολικών βιβλίων να απομακρύνουν από τα κείμενα τον υπερβολικό ισχυρισμό.


Το σπίτι με τις Καρυάτιδες στου Ψυρρή
Το εν λόγω σπίτι οφείλει την τεράστια φήμη του και σε έναν κουρέα που είχε το κουρείο του στο ισόγειο ο οποίος θέλοντας να συντηρεί το μυστήριο είχε χτίσει έναν αστικό μύθο γύρω από τις Καρυάτιδες. O κουρέας Παναγιώτης Κρητικάκος λοιπόν διηγούνταν στους πελάτες του ότι τις Καρυάτιδες τις σκάλισε και τις έβαλε στο μπαλκόνι του σπιτιού ο ιδιοκτήτης θέλοντας να τιμήσει τις δυο του κόρες που είχαν πεθάνει πολύ νέες. Κάθε φορά παρουσίαζε και μια διαφορετική εκδοχή της αιτίας θανάτου των κοριτσιών, δείχνοντας μια εμμονή σε αυτή που έλεγε ότι τις δηλητηρίασε η μητριά τους. Ο αστικός μύθος, όμως, που είχε χτίσει, στερούνταν αλήθειας, πρώτα από όλα γιατί όπως προαναφέρθηκε τα μοντέλα για τις Καρυάτιδες ήταν η σύζυγος και η κουνιάδα του ιδιοκτήτη του σπιτιού. Δύο γυναίκες, μάλιστα, που όχι απλά δεν πέθαναν νωρίς αλλά έζησαν πολλά πολλά χρόνια τόσα ώστε να χαρούν παιδιά και εγγόνια (η μια πέθανε το 1949 η άλλη το 1950).
Το 1989 ανακηρύχθηκε διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού που το έσωσε από κατάρρευση. Δέκα χρόνια αργότερα ανακαινίστηκε με την επίβλεψη του αρχιτεκτονικού γραφείου του Στέφανου Πάντου - Κίκκου και σήμερα φιλοξενεί τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Οι μάγισσες του Σάλεμ κάηκαν στην πυρά
Στην πραγματικότητα δεν κάηκε ούτε μια. H δίκη των μαγισσών του Σάλεμ είναι ένα περιβόητο περιστατικό της αποικιακής ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο οδήγησε στην καταδίκη και εκτέλεση κατοίκων του χωριού Σάλεμ στη Μασαχουσέτη το 1692, με την κατηγορία της μαγείας. Το περιστατικό αποτελεί μια άτυπη, μακρινή και ανεξήγητη «συνέχεια» του κυνηγιού μαγισσών της μεσαιωνικής Ευρώπης. Μέσα σ' ένα χρόνο, στο Σάλκεμ συνελήφθησαν 150 άνθρωποι. Εξ' αυτών 130 οδηγήθηκαν στη φυλακή και 20 εκτελέστηκαν δια απαγχονισμού, με εξαίρεση μια μάγισσα η οποία λιθοβολήθηκε.


Οι αστικοί μύθοι αμέτρητοι!! Εσείς έχετε ακούσει κάποιον για να τον μοιραστείτε μαζί μας; Περιμένουμε τα σχόλια σας!

Σχόλια