Οι Αρχαίοι Έλληνες και η συμβολή τους στην Επιστήμη



Γνωρίζεις ότι πολλές επιστημονικές ανακαλύψεις είχαν γίνει πρώτα από τους Αρχαίους 'Έλληνες προτού να τους διατυπώσει η σύγχρονη επιστήμη;

Οι Έλληνες ανέπτυξαν τη φιλοσοφία ως τρόπο κατανόησης του κόσμου γύρω τους, χωρίς να καταφεύγουν σε θρησκεία, μύθο ή μαγεία. Οι πρώτοι Έλληνες φιλόσοφοι, μερικοί επηρεασμένοι από τους γειτονικούς Βαβυλώνιους και Αιγύπτιους, ήταν επίσης επιστήμονες που παρατήρησαν και μελέτησαν τον γνωστό κόσμο - τη Γη, τις θάλασσες και τα βουνά, καθώς και το ηλιακό σύστημα, την πλανητική κίνηση και τα αστρικά φαινόμενα. Η αστρονομία, η οποία ξεκίνησε με την οργάνωση των αστεριών σε αστερισμούς, χρησιμοποιήθηκε για πρακτικούς σκοπούς για τη διόρθωση του ημερολογίου.

Ο Θαλής ανακάλυψε το ηλιοστάσιο και την ισημερία  και θεωρείται ότι προέβλεψε μια έκλειψη που θα σταματούσε τη μάχη που πιστεύεται ότι ήταν στις 8 Μαΐου 585 π.Χ.

 Ο Αναξίμανδρος της Μιλήτου εφηύρε το gnomon στο ηλιακό ρολόι (αν και μερικοί λένε ότι προήλθε από τους Βαβυλώνιους), παρέχοντας έναν τρόπο να παρακολουθείτε τον χρόνο. Δημιούργησε επίσης έναν χάρτη του γνωστού κόσμου.

Στο πεδίο της αστρονομίας, ο Πυθαγόρας μπορεί να σκέφτηκε ότι το σύμπαν περιστρέφεται καθημερινά γύρω από έναν άξονα που αντιστοιχεί στον άξονα της Γης. Μπορεί να σκέφτηκε τον ήλιο, το φεγγάρι, τους πλανήτες, ακόμη και τη γη ως σφαίρες. Πιστεύεται ότι ήταν ο πρώτος που συνειδητοποίησε ότι το Morning Star και το Evening Star ήταν τα ίδια.

Παρουσιάζοντας την ηλιοκεντρική ιδέα, οπαδός του Πυθαγόρα, Φιλόλαος, είπε ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από την «κεντρική φωτιά» του σύμπαντος.

Ο Αναξαγόρας επίσης συνέβαλε σημαντικά στην αστρονομία. Είδε κοιλάδες, βουνά και πεδιάδες στο φεγγάρι. Προσδιόρισε την αιτία μιας έκλειψης - το φεγγάρι που έρχεται μεταξύ του ήλιου και της Γης ή της Γης μεταξύ του ήλιου και του φεγγαριού, ανάλογα με το αν είναι σεληνιακή ή ηλιακή έκλειψη. Αναγνώρισε ότι οι πλανήτες Δίας, Κρόνος, Αφροδίτη, Άρης και Ερμής κινούνται.

Ο Εύδοξος ο Κνίδιος βελτίωσε το ηλιακό ρολόι (που ονομάζεται Arachne ή αράχνη) και έφτιαξε έναν χάρτη με τα γνωστά αστέρια. Χρησιμοποίησε αφαιρετικά μαθηματικά για να εξηγήσει αστρονομικά φαινόμενα, μετατρέποντας την αστρονομία σε επιστήμη. Ανέπτυξε ένα μοντέλο στο οποίο η γη είναι μια σταθερή σφαίρα μέσα σε μια μεγαλύτερη σφαίρα των σταθερών αστεριών, τα οποία περιστρέφονται γύρω από τη γη σε κυκλικές τροχιές.

Ο Αριστοτέλης αποφάσισε ότι η Γη πρέπει να είναι μια σφαίρα. Η έννοια της σφαίρας για τη Γη εμφανίζεται στο Φάιντο του Πλάτωνα , αλλά ο Αριστοτέλης επεξεργάζεται και εκτιμά το μέγεθος. 

Ο Αρίσταρχος θεωρείται ο αρχικός συγγραφέας της ηλιοκεντρικής υπόθεσης . Πίστευε ότι ο ήλιος ήταν ακίνητος, όπως τα σταθερά άστρα Ήξερε ότι μέρα και νύχτα προκλήθηκαν από τη Γη που γυρίζει στον άξονά της. Δεν υπήρχαν όργανα για την επαλήθευση της υπόθεσής του και στοιχεία για τις αισθήσεις - ότι η Γη είναι σταθερή - μαρτυρούν το αντίθετο. Πολλοί δεν τον πίστεψαν. Ακόμα και μια χιλιετία αργότερα, ο Κοπέρνικος φοβόταν να αποκαλύψει το ηλιοκεντρικό όραμά του μέχρι να πεθάνει. Ένα άτομο που ακολούθησε τον Αρίσταρχο ήταν ο Βαβυλωνιακός Σελέκος (περίπου 2ος αιώνας π.Χ.).

Ο Ερατοσθένης έκανε έναν χάρτη του κόσμου, περιέγραψε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Λιβύης, δημιούργησε τον πρώτο παράλληλο γεωγραφικού πλάτους και μέτρησε την περιφέρεια της γης.

Ο Κλαούντιος Πτολεμαίος της Αλεξάνδρειας ίδρυσε το Πτολεμαϊκό Σύστημα γεωκεντρικής αστρονομίας, το οποίο κράτησε για 1.400 χρόνια. Ο Πτολεμαίος έγραψε το Almagest , ένα έργο για την αστρονομία που μας παρέχει πληροφορίες σχετικά με το έργο παλαιότερων Ελλήνων αστρονόμων. Σχεδίασε χάρτες με γεωγραφικό πλάτος και μήκος και ανέπτυξε την επιστήμη της οπτικής . Είναι πιθανό να υπερεκτιμηθεί η επιρροή του Πτολεμαίου κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης περιόδου της επόμενης χιλιετίας επειδή έγραψε στα ελληνικά, ενώ οι δυτικοί μελετητές γνώριζαν τα λατινικά.



Πολλές από τις επιστημονικές ανακαλύψεις ήταν ήδη γνωστές από τους Αρχαίους Έλληνες Φιλόσοφους και απλά αναδιατυπώθηκαν από την σύγχρονη επιστήμη:

Το άτομο. - Δημόκριτος, Μόσχος ο Φοίνιξ, Λεύκιππος, Επίκουρος (Dalton  1808)

Η κίνηση των ατόμων και ο σχηματισμός των ουρανίων σωμάτων από άτομα.-Δημόκριτος

Η σχετικότητα-Θαλής ο Μιλήσιος, Αναξιμένης, Θεόπομπος, Ηράκλειτος, Ζήνων, Ελεάτης ( Einstein, 1905)

Η θεωρία της εξέλιξης των ειδών.-Αναξίμανδρος (Darwin , 1859)

Η αντιστροφή του Χρόνου.-Πλάτων
 (Πολιτικός)

Η φύση του Σύμπαντος και η σφαιρικότητά του.-Πλάτων, Θαλής, Πυθαγόριοι

Χώρο-χρόνος.-Ζήνων, Ελεάτης, Δαμάσκιος.

Αντιύλη και παράλληλα Σύμπαντα.-Φιλόλαος

Νόμος των αναλογιών.-Ερμής Τρισμέγιστος, Πυθαγόρας

Το παλλόμενο Σύμπαν.-Πλάτων (Πολιτικός)

Η Μεγάλη Έκρηξη -Ορφικοί.  (Ζωρζ Λεμάντρ, 1927)

Οι πέραν του Κρόνου πλανήτες.- Δημόκριτος, Αναξιμένης

Η φύση του Γαλαξία ως αστρικό νεφέλωμα-Δημόκριτος

Η πολλαπλότητα των Κόσμων.- Αναξαγόρας, Αναξιμένης, Αναξίμανδρος, Ξενοφάνης, Ζήνων, Ελεάτης, Μητρόδωρος, Θαλής.

Τα Ηλιακά Συστήματα και τους «μη φωτεινούς συνόδους των ηλίων». -Πυθαγόρας, Ηράκλειτος

Η ύπαρξη ζωής σε άλλα Συστήματα. Αναξαγόρας, Ξενοφάνης, Δημόκριτος, Επίκουρος, Αναξιμένης, Ζήνων, Ελεάτης, Λουκρήτιος, Στράβων

Η ελλειπτικότητα της Γήινης τροχιάς.- Αρίσταρχος

Οι Αστεροειδείς και οι συγκρούσεις τους. Πλάτων(Τίμαιος)

Οι διαστάσεις της Υδρογείου. Ερατοσθένης, Διακαίαρχος

Η 24ωρη περιστροφή της Γης. Ηρακλείδης ο Ποντικός

Η αιτία της Έκλειψης. Αναξαγόρας, Θαλής

Νόμοι κινήσεως των Πλανητών-Εύδοξος, Πυθαγόρειοι

Η αιτία των παλιρροιών.- Ποσειδώνιος

Οι Υπολογιστές. Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων

Ο τρόπος σχηματισμού του Ηλιακού Συστήματος.-Πλάτων (Παρουσιάστηκε από τον laplace)

Οι 365.25 ημέρες του Έτους.-Ο Διόδωρος αναφέρει ότι «πρόκειται για πολύ παλιά γνώση» από αυτόν

Η φύση των Κομητών. - Αριστοτέλης, Πυθαγόρειοι

Οι Κοσμικοί Ήχοι- Πυθαγόρας

Ο Νόμος που ορίζει τις αποστάσεις των Πλανητών από τον Ήλιο.-  Πυθαγόρειοι Παρουσιάστηκε από τον Μποντέ)

Η απόσταση της Γης από τα άλλα ουράνια σώματα. - Ίππαρχος

Το Σύμπαν είναι ένα ζωντανό Ον και περικλείει όλα τα όντα.- Πλωτίνος

Το ωοειδές σχήμα του Σύμπαντος.- Ορφικοί, αναφορές των Μακρόβιου και Αχιλλέως Τάτιου

Σχόλια