Όσκαρ 2021: Οι νικητές σε κάθε κατηγορία


93η τελετή απονομής των Όσκαρ

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η τελετή δεν είχε κεντρικό παρουσιαστή, αλλά βασίστηκε σε μια ομάδα λαμπερών προσώπων μεταξύ των οποίων οι Χάρισον Φορντ, Μπραντ Πιτ, Χοακίν Φοίνιξ, Ριζ Γουίδερσπουν, Ρενέ Ζελβέγκερ, ενώ δεν υπήρξε ούτε η παραδοσιακή ορχήστρα, αλλά τη θέση της πήρε ο Questlove (των The Roots) σε ρόλο DJ.

Σε αντίθεση με άλλες βραβεύσεις, όπως τα BAFTAs και οι Χρυσές Σφαίρες, στα φετινά Όσκαρ οι αστέρες του Χόλυγουντ που ήταν υποψήφιοι βρέθηκαν στην εκδήλωση. Οι 170 διάσημοι προσκεκλημένοι δεν φορούσαν μάσκες όσο «έγραφαν» οι κάμερες, ωστόσο τους είχε ζητηθεί να το κάνουν όσο η τελετή βρίσκεται σε διαφημίσεις ή παρουσιάζει εμβόλιμα βίντεο.



Η ταινία «Nomadland» σε σκηνοθεσία της Κλόι Ζάο ήταν ο μεγάλος νικητής της βραδιάς, η οποία αποδείχθηκε ο απόλυτος θρίαμβος των φαβορί.

Highlight: Από τις στιγμές που ξεχώρισαν στη φετινή διοργάνωση ήταν όταν η Yuh-Jung Youn κατέκτησε το Όσκαρ Β' Γυναικείου ρόλου, κατακτώντας συγχρόνως και ένα ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού καθώς είναι η πρώτη ηθοποιός από την Ασία που καταφέρνει να κερδίσει το χρυσό αγαλματίδιο μετά από το 1957.



Τα βραβεία αναλυτικά

Καλύτερη Ταινία
«Nomadland»

Σκηνοθεσία
Κλόε Ζάο για το «Nomadland»

Α' Ανδρικός Ρόλος
Άντονι Χόπκινς για το «The Father»

Α' Γυναικείος Ρόλος
Φράνσις ΜακΝτόρμαντ για το «Nomadland»

B' Γυναικείος Ρόλος
Γιουν Γιου-τζουνγκ για το «Minari»

Β' Ανδρικός Ρόλος
Ντάνιελ Καλούγια για το «Judas and the Black Messiah»

Φωτογραφία
Έρικ Μέσερσμιντ για το «Mank»

Διασκευασμένο Σενάριο
Κρίστοφερ Χάμπτον και Φλόριαν Ζέλερ για το «The Father»

Πρωτότυπο Σενάριο
Έμεραλντ Φένελ για το «Promising Young Woman»

Μουσική
«Soul» - Τζον Μπατίστ, Τρεντ Ρέζνορ και Άτικους Ρος

Κοστούμια
Αν Ροθ για το «Ma Rainey's Black Bottom»

Μοντάζ
«Sound of Metal»

Ήχου
«Sound of Metal»

Καλλιτεχνική Διεύθυνση
Ντόναλντ Γκρέιαμ Μπερτ για το «Mank»

Διεθνής Ταινία
Άσπρο Πάτο (Δανία)

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων
Soul (Pixar)

Ντοκιμαντέρ - Μεγάλου Μήκους
«My Octopus Teacher» της Πίπα Έρλιχ

Ντοκιμαντέρ - Μικρού Μήκους
«Colette»

Οπτικά Εφέ
«Tenet»

Μικρού Μήκους Ταινία Κινουμένων Σχεδίων
«If Anything Happens I Love You»

Μικρού Μήκους Ταινία - Live Action
«Two Distant Strangers»



Οι Έλληνες υποψήφιοι
Η φετινή τελετή απονομής των Όσκαρ είχε και ελληνικό ενδιαφέρον με τον πολυβραβευμένο μοντέρ Γιώργο Λαμπρινό ο οποίος ήταν υποψήφιος για το μοντάζ της ταινίας «The Father» του Φλόριαν Ζέλερ, ενώ ο διακεκριμένος διευθυντής φωτογραφίας Φαίδων Παπαμιχαήλ ήταν ανάμεσα στους υποψήφιους για τη διεύθυνση φωτογραφίας της «Δίκης των 7 του Σικάγου» του Άαρον Σόρκιν. Ήταν η δεύτερη υποψηφιότητα στα Όσκαρ για τον Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, μετά με τη «Nebraska» του Αλεξάντερ Πέιν που ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας το 2014. Ωστόσο, αμφότεροι, δεν κατάφεραν να αποσπάσουν βραβείο καθώς αυτό του καλύτερου μοντάζ πήγε στην ταινία «Sound of Metal», ενώ αυτό της φωτογραφίας στην ταινία «Mank».

Η πιο συγκλονιστική στιγμή των Όσκαρ
Το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας κέρδισε η ταινία «Another Round» («Άσπρο Πάτο») του Δανού Τόμας Βίντερμπεργκ ο οποίος, στον συγκινησιακά φορτισμένο λόγο του, ευχαρίστησε την Ακαδημία και αφιέρωσε το βραβείο στην κόρη του, την οποία έχασε πρόσφατα σε δυστύχημα.

«Είχα φανταστεί αυτήν τη στιγμή από όταν ήμουν πέντε χρονών κι ετοίμαζα λόγους. Είναι μια ταινία για το πώς μπορείς να χάσεις τον έλεγχο στη ζωή. Θέλω να ευχαριστήσω τη σύζυγό μου μετά τη δύσκολη περίοδο που περάσαμε…

Θέλαμε να φτιάξουμε μια ταινία που να γιορτάζει τη ζωή και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων συνέβη κάτι απίστευτο. Κάποιος κοίταζε το κινητό του ενώ οδηγούσε και μέσα στο αυτοκίνητο ήταν η κόρη μου.

Πριν σκοτωθεί μου είχε στείλει ένα γράμμα ότι αγαπούσε το σενάριο αυτό. Νιώθω ότι είναι εδώ και με επευφημεί. Το έκανα για εκείνη, σαν φόρο τιμής. Αυτό το βραβείο είναι για εκείνη».

In Memoriam 2021:



Σχόλια