Σήμερα γιατί νιώθεις ευγνωμοσύνη;

Όταν είσαι ευγνώμων, ο φόβος εξαφανίζεται και νιώθεις γεμάτος”
Anthony Robbins

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες ευγνωμοσύνη για οτιδήποτε έχεις στην ζωή σου;
Οι πολλές υποχρεώσεις, η ρουτίνα, τα προβλήματα δεν μας αφήνουν να δούμε πόσα ωραία πράγματα συμβαίνουν γύρω μας.

Ευγνωμοσύνη είναι η μνήμη της καρδιάς 
Μυσσέ

Το γεγονός ότι ξυπνάμε το πρωί, χωρίς να πονάμε ή να υποφέρουμε είναι ένα προνόμιο που πολλοί δεν έχουν. 
Το ότι έχουμε τρεχούμενο, καθαρό νερό να πλυθούμε, να πιούμε, να φτιάξουμε καφέ είναι επίσης. 
 Το ρεύμα,  που ανοίγει πατώντας έναν απλό διακόπτη για να έχουμε φως. 
Το γεγονός ότι ξυπνήσαμε σε στρώμα, μέσα σε ζεστά παπλώματα, ότι έχουμε ρούχα, παπούτσια να ντυθούμε, σε πολλές χώρες είναι πολυτέλεια και μακρινό όνειρο.

"Αν καλλιεργήσεις την ευγνωμοσύνη και αν είσαι ευγνώμων για ό,τι σου συμβαίνει, θα ξέρεις ότι κάθε βήμα σε πάει πιο κοντά σε κάτι καλύτερο και μεγαλύτερο από την τωρινή σου κατάσταση"
 Brian Tracy

Βλέπουμε τηλεόραση, ακούμε μουσική, έχουμε κινητά, tablet. Έχουμε χρήματα να πληρώνουμε λογαριασμούς. Έχουμε θέρμανση για το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι.
Έχουμε δουλειά να πάμε. Πάμε διακοπές.
Έχουμε οικογένεια, φίλους, μπορούμε και διασκεδάζουμε.
Έχουμε φαγητό και γεμάτο ψυγείο. 
Έχουμε τόσες επιλογές για ότι κι αν θελήσουμε. 

Info: Η ευγνωμοσύνη έχει μία πολύ ισχυρή αξία. Μπορεί να μην είναι είναι εύκολη και να απαιτεί την προσοχή μας, αλλά είναι ισχυρή. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ευγνωμοσύνη μπορεί να βελτιώσει τη γενική ευημερία, να αυξήσει την ανθεκτικότητα, να ενισχύσει τις κοινωνικές σχέσεις και να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη. Όσο πιο ευγνώμονες είναι οι άνθρωποι, τόσο μεγαλύτερη είναι η συνολική ευημερία και η ικανοποίησή από τη ζωή τους.

Έχουν επίσης ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνεται η αρτηριακή πίεση τους και κοιμούνται και ξυπνούν καλύτερα. Βρίσκονται σε εγρήγορση και είναι πιο γενναιόδωροι, συμπονετικοί και πιο ευτυχισμένοι. Οι ευγνώμονες άνθρωποι έχουν επίσης μια μεγαλύτερη ικανότητα να αναγνωρίζουν τη χαρά και τα θετικά συναισθήματα.


Έχουμε ελευθερία λόγου. Δεν έχουμε πόλεμο. 
Βλέπουμε, ακούμε, γευόμαστε, μιλάμε. Περπατάμε, τρέχουμε.
Μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε, όποτε το θέλουμε.
Ξέρεις πόσοι άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν και δεν έχουν ούτε τα μισά από αυτά; 
Τα θεωρούμε δεδομένα τα περισσότερα από αυτά που μας συμβαίνουν ή αυτά που έχουμε. Μόνο όταν μας λείψει κάτι ή κάποιος, το ή τον εκτιμάμε. 

Info: Ο CEO του Facebook, Mark Zuckerberg, έβαλε στόχο για το 2014 να γράφει ένα ευχαριστήριο σημείωμα καθημερινά. Γιατί; Για να μπορεί να εκφράζει περισσότερο την ευγνωμοσύνη του και να εμποδίζει τις αρνητικές του σκέψεις

Για να μην φτάσουμε λοιπόν στο σημείο να μην έχουμε κάτι για να το εκτιμήσουμε, ας ξεκινήσουμε να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για ότι έχουμε.
Ας κάνουμε σήμερα, τώρα μια λίστα με όλα τα πράγματα για τα οποία αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη αληθινή. Από το πιο απλό μέχρι το μεγαλύτερο καλό στην ζωή μας.

Ας την πούμε φωναχτά και όποτε δεν νιώθουμε καλά ας την διαβάζουμε και έτσι θα ξεχνάμε ότι κι αν μας συμβαίνει! 
Εγώ την ξεκίνησα.... Εσύ;

Info: Σύμφωνα με το Laboratory of Neuro Imaging, ο μέσος άνθρωπος έχει περίπου 70.000 σκέψεις την ημέρα! Οι περισσότερες από αυτές μοιάζουν μεταξύ τους και απλά επαναλαμβάνονται στο μυαλό μας κάθε ημέρα. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα με αυτό αφού στην πλειοψηφία τους αυτές οι σκέψεις είναι αρνητικές.


Σχόλια