Μην φοβάσαι πια.....


Εξέθεσε τον εαυτό σου στον πιο βαθύ σου φόβο. Μετά από αυτό, ο φόβος δεν έχει καμία εξουσία, και ο φόβος της ελευθερίας συρρικνώνεται και εξαφανίζεται. Είσαι ελεύθερος. Jim Morrison

Φόβοι
Όλοι έχουμε πολλούς, συνήθως δεν τους λέμε φωναχτά, τους κρύβουμε σε μια άκρη του μυαλού μας και ούτε σε εμάς τους ίδιους δεν τους παραδεχόμαστε. Φοβίες μπορεί να έχουμε περισσότερες, αλλά ζούμε με αυτές, με δυσκολίες αρκετές, αλλά οι φόβοι μας κρατάνε πίσω.
Εγώ φοβάμαι τον θάνατο. Ναι το λέω φωναχτά. Όσο τα χρόνια περνούν και νιώθω ότι πλησιάζω προς αυτόν τρέμω.
Μετά τα 30 μου άρχισα να νιώθω ότι γερνάω, άρα και είμαι πιο κοντά στον φόβο μου. Παράλληλα άρχισα να ζω απώλειες, αγαπημένων ανθρώπων, οικογένειας και φίλων. Δεν συνήθισα όμως στην ιδέα, ίσα ίσα με φόβισε περισσότερο. Δεν αντέχω την ιδέα. 
Όσο όμως το σκέφτομαι τόσο χάνω στιγμές από την ζωή μου που δεν θα ξανάρθουν. Ο θάνατος είναι εκεί, όπου κι αν είναι αυτό. Η ζωή όμως είναι εδώ, τώρα. Η επιλογή ξεκάθαρη. Τον αφήνω πίσω. Εκεί θα είναι, δεν φεύγει. Ελπίζω να αργήσει, αλλά δεν θα αφήσω τον φόβο να κλέψει το σήμερα. Την χαρά της ζωής από μέσα μου.

Info

Ο φόβος είναι ένα από τα 7 βασικά συναισθήματα  που νιώθουμε μαζί με την χαρά, την θλίψη, την αηδία, τον θυμό, την έκπληξη και το ενδιαφέρον. Ο φόβος δεν έρχεται ποτέ μόνος του σε εμάς, «συνοδεύεται» είτε από το άγχος, την θλίψη, τις ενοχές και έχει και τις «αδερφές» του, τις φοβίες. Φόβο νιώθουμε  όταν απειλούμαστε ή νιώθουμε πως θα απειληθούμε, (όχι μόνο σωματικά) σε μια πραγματική κατάσταση.

Από την άλλη φοβίες έχουμε, όταν νιώθουμε παράλογους φόβους , δηλαδή νιώθουμε ότι απειλούμαστε σε καταστάσεις που στην πραγματικότητα δεν μας απειλούν.

Δεν φοβάμαι πια να γεράσω, αφού πολλοί δεν έχουν αυτό το προνόμιο. Είναι όμορφο να μεγαλώνεις, να ωριμάζεις και αλλάζεις. Πόσοι άνθρωποι γύρω μας δεν θα το ζήσουν αυτό το ταξίδι της ηλικίας. Εγώ γιατί να παραπονιέμαι; Λέω πια σκάσε και προχώρα.
Η ζωή είναι εδώ, με περιμένει και την ακολουθώ. Όπου βγει ρε συ. Όπου με βγάλει. 
Όλοι έχουμε φόβους. Βρες το θάρρος να τους κοιτάξεις στα μάτια και να τους προσπεράσεις. Μην τους αφήσεις να νικήσουν. Αυτό θέλουν, αλλά εσύ είσαι ο νικητής. Δείξτο. Κάντο και μην φοβάσαι.
Info:

Σημεία και συμπτώματα της φοβίας

Δυσκολία στην αναπνοή

Ταχυκαρδία ή αίσθημα παλμών

Ο πόνος στο στήθος ή σφίξιμο

Τρόμος ή τάση για εμετό

Αίσθημα ζάλης ή λιποθυμία

Σφίξιμο στο στομάχι

Αίσθημα κρύου ή ζέστης, Μυρμήγκιασμα των αισθήσεων

Εφίδρωση

Συναισθηματικά- ψυχολογικά συμπτώματα μιας φοβίας

Αίσθημα πολύ μεγάλου άγχους ή πανικού

Αίσθημα μια έντονη ανάγκη φυγής

Αίσθηση «εξωπραγματικού» ή ότι ζείτε σε όνειρο.

Ο φόβος της απώλειας ελέγχου ή τρέλας

Αίσθηση σαν να πρόκειται να πεθάνετε

Αντιδράτε υπερβολικά, και αισθάνεστε ανίκανος να ελέγξετε τον φόβο σας.


"O Dr. Clifford N Lazarus τονίζει: «Το αντίδοτο για τον παράλογο φόβο και το άγχος είναι η έκθεση"

Σχόλια