Παιδεία Vs Μόρφωση

Ένας μορφωμένος ηλίθιος είναι πιο ηλίθιος από έναν αμόρφωτο ηλίθιο
Μολιέρος

Πολλοί άνθρωποι δυστυχώς συγχέουν την μόρφωση με την παιδεία. Κακώς.
Κάθε μέρα στην ζωή μου έρχομαι σε επαφή με πολύ κόσμο. Άλλοι μορφωμένοι και άλλοι όχι. Ειλικρινά δεν με ένοιαζε ποτέ. Ούτε εγώ τελείωσα Πανεπιστήμιο και ούτε έχω Μεταπτυχιακά και όλα τα συναφή. Παρόλα αυτά ζω μια χαρά!

Η εκπαίδευση είναι θαυμάσιο πράγμα. Αλλά καλό είναι να θυμόμαστε ότι τίποτε από όσα αξίζει να γνωρίζουμε δεν μπορεί να διδαχθεί.
Όσκαρ Ουάιλντ

Η προσωπική μου εμπειρία με ανθρώπους πολύ μορφωμένους και με επαγγέλματα που όλες οι μαμάδες ήθελαν για τα παιδιά τους κάποτε, είναι ότι τελικά τα πτυχία δεν σε κάνουν άνθρωπο. Ο σεβασμός στον συνάνθρωπο, ακόμα κι αν δεν έχει την ίδια μόρφωση με σένα, είναι απαραίτητος. Όταν μιλάς στον σερβιτόρο της καφετέριας που συχνάζεις ή στον πωλητή που αγοράζεις παπούτσια ή στον υπάλληλο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης με απαξιωτικό τρόπο, με ύβρεις και ύφος 1.000 καρδιναλίων, δεν σε κάνουν ανώτερο, πόσο μάλλον άνθρωπο. 
Παιδεία όμως μπορεί να έχει μια γιαγιά που δεν τελείωσε το σχολείο, αλλά έχει μια πηγαία ευγένεια.

Παιδεία είναι αυτό που επιβιώνει όταν όλα όσα έχουν μαθευτεί ξεχνιούνται. 
B.F. Skinner (Ψυχολόγος)

Η παιδεία είναι η ύπαρξη σεβασμού, ευγένειας, κατανόησης απέναντι σε σένα και στους γύρω σου. 
Τα πτυχία είναι καλά για να αποδείξεις την ακαδημαϊκή σου μόρφωση. Αλλά αν θες να υπερηφανεύεσαι ότι έχεις και Παιδεία πρέπει να το αποδεικνύεις καθημερινά.

Η παιδεία είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους. Πλάτων (αρχαίος Έλληνας Φιλόσοφος

Καμία δουλειά δεν είναι ανώτερη από κάποια άλλη. Ο άνθρωπος που σε σερβίρει τα ποτά σου στο μπαρ που συχνάζεις μπορεί να έχει τελειώσει Νομική και να μην έχει δουλειά. Η κοπέλα που μοιράζει φυλλάδια έξω από το μετρό μπορεί να είναι αδιόριστη εκπαιδευτικός. Κανείς δεν είναι αυτό που φαίνεται. Κι αυτός με το κοστούμι που περπατάει δίπλα σου μπορεί να είναι άνεργος που πάει σε συνέντευξη.
Μην κρίνεις από αυτό που βλέπεις μόνο. Όταν ανοίξει το στόμα του να μιλήσει κάποιος φαίνεται πραγματικά. Είμαστε αυτά που λέμε, ο τρόπος που θα εκφραστούμε, η συμπεριφορά μας, το χαμόγελο μας. 

Η παιδεία είναι πανηγύρι της ψυχής, γιατί σ’ αυτήν υπάρχουν πολλά θεάματα και ακούσματα της ψυχής.
Σωκράτης, Έλληνας φιλόσοφος
 

Η ομορφιά ενός ανθρώπου θα φανεί στην ματιά του, στον καλό του λόγο και στην ευγένεια του.  Ούτε το ύψος του τραπεζικού λογαριασμού, ούτε τα κορνιζομένα πτυχία ούτε οι τίτλοι ούτε το επάγγελμα. 
Η εσωτερική αρετή μπορεί να εξευμενίσει το ανθρώπινο πνεύμα και να τον καταστήσει μια αξιόλογη προσωπικότητα.
Μακάρι στα σχολεία στο μέλλον να δίνουν έμφαση στην παιδεία μέσα από την εκπαίδευση!

Σχόλια