Το μοναδικό 7άστερο ξενοδοχείο στον κόσμο!

Το ξενοδοχείο βρίσκεται μέσα σε ένα ουρανοξύστη ύψους 321 μέτρων, γεγονός που το κάνει το ψηλότερο ξενοδοχείο στον κόσμο!

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα στο Ντουμπάι είναι το Μπουρτζ Αλ Αράμπ ή αλλιώς ο Πύργος των Αράβων, στο μοναδικό 7άστερο ξενοδοχείο στον κόσμο.

Ένα αρχιτεκτονικό θαύμα που είναι ανάμεσα στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται μέσα σε ένα ουρανοξύστη ύψους 321 μέτρων, γεγονός που το κάνει το ψηλότερο ξενοδοχείο στον κόσμο.

Διαθέτει 202 πολυτελείς σουίτες, καθεμία με τον δικό της μπάτλερ, οι οποίες προσφέρουν στους επισκέπτες τις ανέσεις ενός χρυσού iPad, 2 μεγάλων τηλεοράσεων, 14 τηλεφώνων και την επιλογή ανάμεσα σε 17 διαφορετικούς τύπους μαξιλαριών και μεταξωτών σεντονιών.


Ο φιλοξενούμενος έχει, επίσης, την ευχέρεια να ρυθμίσει την ένταση του φωτός και της μουσικής μέσω ενός τηλεχειριστηρίου.

Ο σχεδιασμός του κτηρίου ανατέθηκε στον Τομ Ράιτ της εταιρείας WS Atkins PLC, ενώ την επίβλεψη του σχεδιασμού και της κατασκευής είχε ο Καναδός μηχανικός Ρικ Γκρέγκορι της ίδιας εταιρείας. Αρχικά κατασκευάστηκε το τεχνητό νησί (1994), σε σχήμα ιστίου, αποτελούμενο από δύο βραχίονες σε σχήμα Λ· το ενδιάμεσο κενό διαμορφώνει εσώκλειστο αίθριο. Στα λόγια του αρχιτέκτονα, ο πελάτης ήθελε μια κατασκευή-σημείο αναφοράς για το Ντουμπάι, κατά τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί η Όπερα του Σύδνεϋ, το Μπιγκ Μπεν, ο Πύργος του Άιφελ στις αντίστοιχες πόλεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για τον σχεδιασμό του κτηρίου ήταν η συνύφανσή του με το τοπωνύμιο, έτσι ώστε να λειτουργήσει ως σύμβολο της πόλης. Η κατασκευή διήρκεσε μόλις πέντε χρόνια και τα εγκαίνια έλαβαν χώρα τον Δεκέμβριο του 1999.

Αρκετά στοιχεία της όλης κατασκευής αποτέλεσαν πρωτότυπη εργασία, όπως το τεχνητό νησί, επάνω στο οποίο θεμελιώθηκε ο πύργος. Για τη θεμελίωση του νησιού αυτού καθεαυτού χρειάστηκε η βύθιση 230 πασάλων οπλισμένου σκυροδέματος, μήκους 40 μέτρων έκαστος, επί αμώδους πυθμένα. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε μια επιφάνεια από βράχους, η οποία εγκιβωτιώθηκε σε οπλισμένο σκυρόδεμα κυψελώδους σχήματος, το οποίο και θα προστατέψει την κατασκευή από τη διάβρωση. Περισσότερα από τρία χρόνια δαπανήθηκαν για την προετοιμασία του εδάφους, ενώ η κατασκευή του κτηρίου ολοκληρώθηκε σε περίπου δυόμιση χρόνια. Για την κατασκευή χρειάστηκαν περισσότεροι από 70.000 κυβ. μ. σκυροδέματος καθώς και 9.000 τόνοι χάλυβα.Το εσωτερικό αίθριο του κτηρίου φτάνει τα 180 μ. σε ύψος, ενώ ο πύργος θεωρείται το δεύτερο ψηλότερο ξενοδοχείο του κόσμου (εξαιρούνται οι παρακείμενες κατασκευές μεικτής χρήσης). Ο Πύργος του Ρόδου (Rose Rayhaan), επίσης στο Ντουμπάι, είναι κατά ένδεκα μέτρα ψηλότερος από τον Μπουρτζ Αλ Αράμπ.


Στην κορυφή του ξενοδοχείου βρίσκεται το εστιατόριο Al Muntaha (ελλ. απόδοση Ύψιστο), το οποίο περιστρέφεται προσφέροντας μια εκπληκτική θέα στην πόλη του Ντουμπάι. Οι υαλοπίνακές του εκτείνονται 27 μ. από τον κύριο όγκο του κτηρίου, ενώ η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός ανελκυστήρα, ο οποίος επίσης προσφέρει πανοραμική θέα. Ένα δεύτερο εστιατόριο με το όνομα Al Mahara ("Αχιβάδα"), διαθέτει ένα μεγάλο ενυδρίο χωρητικότητας περίπου 10.000.000 λίτρων, ενώ η πρόσβαση γίνεται μέσω μιας προσομοιωμένης υποβρύχιας διαδρομής. Η αντοχή του ενυδρείου στην πίεση του νερού επιτυγχάνεται με ακρυλικούς υαλοπίνακες, πάχους 18 εκ.

Σχόλια