Πόσο διαρκεί το όνειρο;;;

Αναφέρομαι μόνο στα όνειρα που βλέπουμε όταν κοιμηθούμε. Γιατί τα άλλα όνειρα διαρκούν για πάντα. Όσο ζούμε, όσο αναπνέουμε κάνουμε όνειρα.
Σύμφωνα με έρευνες, το όνειρο είναι βασικά μια ψυχική άσκηση που συμβαίνει όταν κάποιος κοιμάται. Τα όνειρα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ταχείας κίνησης των ματιών (ύπνος REM), που αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ύπνου.

Τα όνειρα υπάρχουν για να επεργάζονται τα έντονα συναισθήματά μας ή για να μας διευκολύνουν να ενοποιήσουμε τις συναισθηματικές μας αναμνήσεις, λένε οι επιστήμονες. Κάποιοι πιστεύουν ότι τα όνειρα μας βοηθούν να καταλάβουμε ποιες είναι οι απειλές στην καθημερινότητά μας, ώστε να μπορέσουμε να τις αποφύγουμε.

Υπάρχουν, επίσης ερευνητές που δεν πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που υπάρχουν τα όνειρα.

Όταν κοιμηθούμε όμως βλέπουμε πολλά όνειρα. Ολόκληρη ταινία καμία φορά! 
Νιώθουμε ότι κρατάνε πολύ ώρα, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να διαρκούν ελάχιστα δευτερόλεπτα.
Βλέπουμε 4 έως 7 όνειρα κάθε βράδυ! Και θυμόμαστε για λίγη ώρα το 10% των ονείρων μας.
Ονειρευόμαστε κάθε 90 λεπτά κατά τη διάρκεια της νύχτας λένε ερευνητές. 
Κάθε κύκλος είναι μεγαλύτερος από το προηγούμενο. Το πρώτο όνειρο που βλέπουμε διαρκεί περίπου 5 λεπτά και το τελευταίο όνειρο που βλέπουμε μπορεί να διαρκέσει από 45 λεπτά μέχρι 1 ώρα. Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι πιθανότατα βλέπουμε δεκάδες όνειρα μέσα στην νύχτα, απλά δεν τα θυμόμαστε.

Άλλες πληροφορίες για τα όνειρα:
Πρωταγωνιστές ή κομπάρσοι στα όνειρα μας δεν είναι άγνωστοι.  Είναι πάντα κάποιος που γνωρίζουμε ή έχουνε δει ακόμα κι αν δεν το θυμόμαστε.
Ακόμα κι οι εκ γενετής τυφλοί ονειρεύονται, αλλά κυριαρχούν άλλες αισθήσεις, όπως ήχοι ή μυρωδιές.
Και τα αγαπημένη μας ζώα ονειρεύονται όμως. Σε έρευνες που έχουν γίνει, όλες δείχνουν τα ίδια εγκεφαλικά κύτταρα κατά την διάρκεια του ύπνου, όπως των ανθρώπων.

Σχόλια