Η φωτογραφία της ημέρας

Bunda Cliffs, Αυστραλία

Λέγεται ότι είναι το τέλος του κόσμου!
Βρίσκεται στην Νότια Αυστραλία η πεδιάδα Nullarbor - το μεγαλύτερο μεμονωμένο κομμάτι ασβεστόλιθου στον κόσμο, που καλύπτει μια έκταση 270.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και εκτείνεται περίπου 1.000 χιλιόμετρα από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Η περιοχή είναι τόσο επίπεδη που ο Υπερ-Αυστραλιανός Σιδηρόδρομος διασχίζει την επιφάνειά του για περίπου 483 χλμ. Σε μια εντελώς ευθεία γραμμή.
Υπάρχουν επίσης μέρη όπου οι υπόγειες σπηλιές ή καταβόθρες έχουν καταρρεύσει για να σχηματίσουν βαθουλώματα στην επιφάνεια. Αλλά κυρίως, η πεδιάδα είναι οριζόντια επίπεδη και χωρίς δέντρα, όπως υποδηλώνει το λατινικό της όνομα. Η πεδιάδα Nullarbor καταλήγει απότομα στους θεαματικούς βράχους Bunda, που περιλαμβάνει ένα γκρεμό μήκους 200 χλμ. Που κυρτώνει γύρω από το Great Australian Bight.
Οι απότομοι βράχοι Bunda σχηματίζουν τη νότια άκρη της πεδιάδας Nullarbor, η οποία εκτείνεται μακριά στην ενδοχώρα. Η λευκή βάση που βλέπετε κοντά στο κάτω μέρος του γκρεμού είναι το Wilson Bluff Limestone. Αυτό το υλικό από κιμωλία σχηματίστηκε ως μέρος ενός αρχαίου βυθού όταν η Αυστραλία άρχισε να διαχωρίζεται από την Ανταρκτική πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια. Το Wilson Bluff Limestone έχει πάχος έως 300 μέτρα, αλλά μόνο το πάνω μέρος είναι ορατό στο Bunda Cliffs.
Στο ανατολικό άκρο του Bunda Cliffs, υπάρχει ένα σημείο στο Head of the Bight όπου οι επισκέπτες μπορούν να μείνουν για ώρες παρακολουθώντας τις φάλαινες στον ωκεανό κάτω από τους βράχους. Οι φάλαινες της Νότιας μετανάστευσης μεταναστεύουν από την υποανταρκτική το φθινόπωρο και γεννούν κατά μήκος της ακτής της νότιας Αυστραλίας, και στη συνέχεια παραμένουν στην περιοχή για μήνες.

Σχόλια