Παγκόσμια ημέρα του Πατέρα

Μια φορά κι έναν καιρό, στις 19 Ιουνίου 1910,  μια Αμερικανίδα, η Σονόρα Σμαρτ-Ντοντ θέλοντας να τιμήσει τον πατέρα της, Γουίλιαμ Σμαρτ, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου πολέμου, που μεγάλωσε 6 παιδιά στην οικογένεια τους, αποφάσισε να καθιερώσει μια γιορτή αντίστοιχη της μητέρας, για τους πατεράδες.

Αρχικά η γιορτή ήταν μόνο τοπική, στο Σπόκεν της Ουάσιγκτον, μέχρι και το 1966. Τότε ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον με διάταγμα του, καθιερώσε την τρίτη Κυριακή του Ιούνη σαν Ημέρα του Πατέρα! Η απόφαση οριστικοποιήθηκε το 1972 από τον πρόεδρο Νίξον.

Και φυσικά από Αμερικανική γιορτή, έγινε σιγά σιγά παγκόσμια!

Στην Ελλάδα η γιορτή καθιερώθηκε από τον σύλλογο διαζευγμένων αντρών, λόγω της απαξίωσης που αντιμετώπιζαν οι πατεράδες από τα δικαστήρια σχετικά με την επιμέλεια των παιδιών όταν εκδικάζονταν τα διαζύγια.

Βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά που κάποιος προσπάθησε να καθιερώσει Ημέρα του Πατέρα! Στις 5 Ιουλίου 1908 η Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνια( πάλι Αμερική) είχε προσπαθήσει να γιορτάσει την ημέρα του Πατέρα.

Σκοπός αυτής της γιορτής, είναι να δείχνει ότι και πατέρας είναι σημαντικό μέλος της οικογένειας. Πολλές φορές παραγκωνίζεται και θεωρείται λιγότερο σημαντικός από την μητέρα που έχει ρόλο πιο βασικό. 

Πολλές φορές,ο μπαμπάς είναι το ίδιο το σημαντικός με την μαμά μας! Σε κάποιες οικογένειες, ο πατέρας είναι και μητέρα μαζί.

Όσοι έχετε την τύχη να έχετε κοντά σας τον πατέρα σας, μην τον ξεχάσετε σήμερα. Ένα τηλέφωνο, μια επίσκεψη και ένα ένα σ' αγαπώ με μια αγκαλιά, είναι αρκετά!

Χρόνια πολλά σε όλους τους μπαμπάδες του κόσμου!!!!

Σχόλια