Ολυμπιακή ημέρα


Η 23η Ιουνίου είναι η ημέρα ίδρυσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και η ημέρα ανάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

Το 1946, έτος συμπλήρωσης 50 ετών από την αναβίωση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ξεκίνησε να γιορτάζει την 6η Απριλίου την Ολυμπιακή Ημέρα, ωστόσο θέλοντας η ημέρα αυτή να είναι κοινή για όλες τις χώρες, αποφασίστηκε μαζί με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να γιορτάζεται κάθε 23 Ιουνίου.

Το 1978 η ΔΟΕ έδωσε επίσημο χαρακτήρα στους εορτασμούς εντάσσοντας τους στον Ολυμπιακό Χάρτη, και προέτρεψε όλες τις Ολυμπιακές Επιτροπές όπως διοργανώνουν εκδηλώσεις Ολυμπιακής Ημέρας με στόχο την προβολή του Ολυμπιακού Κινήματος.

Οι εορτασμοί της Ολυμπιακής Ημέρας, είναι κάτι παραπάνω από ένα αθλητικό γεγονός, αλλά μια ευκαιρία για όλο τον κόσμο να δραστηριοποιηθεί, να μάθει περισσότερα για τις Ολυμπιακές Αξίες και να ανακαλύψει καινούργια αθλήματα. Βασισμένες στους τρεις πυλώνες, κίνηση, γνώση και ανακάλυψη, οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές διοργανώνουν τη μέρα αυτή σε όλο τον κόσμο αγώνες, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις.

Από το 1987 η Ολυμπιακή Ημέρα συνδυάζεται με τους αγώνες Olympic Day Runs σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν ως κύριο στόχο την προώθηση του μαζικού αθλητισμού. Στο ξεκίνημα συμμετείχαν 45 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, ενώ κατά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός έχει ξεπεράσει τις 150. Το 2016 συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την καθιέρωση των Olympic Day Runs.

Τα παιδιά δημιουργούν για την Ολυμπιακή Ημέρα

Με αφορμή την μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο το 2021 λόγω της πανδημίας του Κορονοϊού,  για την σημερινή ημέρα, οι αριστεύσαντες μικροί δημιουργοί της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας προβάλλουν τα αριστουργήματα τους σε μία έκθεση – έκπληξη, σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία.

Με έμπνευση από τις αξίες του Ολυμπισμού, μικροί ζωγράφοι από όλη την Ελλάδα φιλοτέχνησαν έργα αφιερωμένα στην Ολυμπιακή Ημέρα στην Ολυμπιακή Ημέρα.



Δράσεις Ολυμπιακής Ημέρας #olympicday2020gr

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ολυμπιακής ημέρας, σε συνεργασία με την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία και το Γραφείο της ΕΘΝΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία διοργανώνει αθλητικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, με στόχο την προβολή των ολυμπιακών αξιών και του ολυμπιακού κινήματος γενικότερα.

Ωστόσο, φέτος, λόγω των μέτρων απαγόρευσης των εκδηλώσεων για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας έναντι του Κορονοϊού, ο εορτασμός της Ολυμπιακής Ημέρας θα είναι διαφορετικός και σε συμφωνία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η κα Αντωνοπούλου(αρμόδια Αντιδήμαρχος Ολυμπιακών & Εκπαιδευτικών Θεμάτων) υπογράμμισε ότι έχει ενημερώσει τους διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων καθώς και τους εκπροσώπους των Αθλητικών Σωματείων του Δήμου οι οποίοι έδειξαν ενθουσιασμό και απάντησαν θετικά στο κάλεσμα του Δήμου και της ΕΘΝΟΑ για υλοποίηση των προτεινόμενων δράσεων.

Προτεινόμενες δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν από τα σχολεία και τα αθλητικά σωματεία (με το σκεπτικό των αποστάσεων και της μη χρήσης οργάνων), υπό τις οδηγίες δασκάλων και γυμναστών, είναι:

Σύντομη ενημέρωση – ομιλία για τη σημασία της Ολυμπιακής Ημέρας, έκθεση ζωγραφικής με θέμα την Ολυμπιακή Ημέρα, σκυταλοδρομία ταχύτητας «πήγαινε – έλα», σκυταλοδρομία ταχύτητας με εμπόδια, σκυταλοδρομία ταχύτητας με σλάλομ, αντοχής διάρκειας 8 λεπτών, σταυρωτά άλματα (cross hopping), άλμα εις μήκος χωρίς φόρα, άλμα τριπλούν με μικρή φόρα και τρέξιμο σκάλας.

Όσα σχολεία συμμετάσχουν, μπορούν να τραβήξουν κάποιες φωτογραφίες με τα αναμνηστικά διπλώματα ή και να βγάλουν ένα βίντεο με τις αθλητικές δραστηριότητες που θα διοργανώσουν, τα οποία αφού αποσταλούν στον Δήμο, θα προωθηθούν στην ΕΘΝ.Ο.Α. και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (#olympicday2020gr).


Σχόλια