Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας

Εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες, με κίνδυνο της ίδια τους της ζωής, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς δικαιώματα και χωρίς μέλλον. 

Η 12η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασία, με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών. 

Έχει υπολογιστεί, ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου.

Η ίδια ημέρα επίσης, είναι αφιερωμένη στα παιδιά της αφρικανικής ηπείρου, που στην πλειοψηφία τους εργάζονται από πολύ τρυφερές ηλικίες και κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον που βλάπτει την ψυχική και σωματική του υγεία. 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι ηλικίας κάτω των δέκα ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22 χιλιάδες από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα.
Περίπου 171 εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη εργάζονται σε ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά, εντομοκτόνα ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό, αναφέρει έκθεση της Unisef. Περιλαμβάνονται, στα κατ' εκτίμηση 246 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά, κάτω των 18 ετών, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να μορφώνονται στις σχολικές αίθουσες, αποκτώντας εφόδια για μια καλύτερη ζωή.

"Παιδιά ακόμη και πέντε ετών δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια, εξορύσσοντας βράχια, χρυσάφι, διαμάντια και πολύτιμα μέταλλα στην Αφρική, στην Ασία και τη Νότια Αμερική, διατρέχοντας μόνιμο κίνδυνο να πεθάνουν λόγω εργατικού ατυχήματος".

Στην Ελλάδα, περίπου 50.000 ανήλικα παιδιά εργάζονται σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροτικές εργασίες, ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση.
Θύματα παιδικής εργασίας παραμένουν 152 εκατομμύρια παιδιά, ενώ σύμφωνα με παγκόσμιες εκτιμήσεις, παρά το γεγονός ότι η παιδική εργασία λαμβάνει χώρα σε κάθε τομέα παραγωγής, 7 στα 10 παιδιά σε όλο τον κόσμο απασχολούνται στον αγροτικό τομέα, αναφέρει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη ενώ έχουν στόχο την εξάλειψη της παιδικής εργασίας έως το 2025ο ρυθμός μείωσής της παραμένει πολύ πιο αργός από αυτόν που θα οδηγούσε στην επίτευξη του στόχου. Η παιδική εργασία φαίνεται ότι θα συνεχίσει να αποτελεί φαινόμενο γερά ριζωμένο κυρίως στις φτωχές κοινωνίες.

Σχόλια