Η Κυριακή Χαριτάκη απαντά στην Ζέτα

Αυτή η στήλη δημιουργήθηκε για να φιλοξενεί ανθρώπους με την δική τους ενδιαφέρουσα ιστορία. Ανθρώπους της διπλανής πόρτας και...της λίγο παρακάτω!
Σήμερα έχω μεγάλη χαρά γιατί φιλοξένω μια γυναίκα αυτοδημιούργητη, με τσαγανό. Μια γυναίκα που τα καταφέρνει μόνη της και στηρίζεται μόνο στις δικές της πλάτες και με αυτές στηρίζει και τον γιό της. Μέσα από το singleparent.gr βοηθά, ενημερώνει, συμβουλεύει μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και όσους έχουν ανάγκη. Έχω την χαρά να την έχω διαδικτυακή φίλη και με πολύ προθυμία απάντησε σε μερικές ερωτήσεις για να μάθουμε καλύτερα και το έργο της, αλλά και τη ίδια! Μαζί μου σήμερα η Κυριακή Χαριτάκη!
Το Singleparent (https://singleparent.gr) αφορά όλους τους διαζευγμένους, χήρους και ανύπαντρους γονείς, χωρίς ωστόσο να περιορίζεται στη μονογονεϊκή οικογένεια με τη στενή έννοια του όρου. Απευθύνεται και όσους νιώθουν μόνοι ακόμα και μέσα στον γάμο τους και σε όλες τις μορφές της οικογένειας χωρίς την στενή και πολλές φορές στενόμυαλη έννοια του όρου.
Έχει βραβευθεί στην απονομή Digital Media Awards ως το καλύτερο family site για το 2015 και ως το καλύτερο κοινωνικό site για το 2016.

Είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία που αποτελείται από ένα πλήρες επιτελείο συντακτών, προγραμματιστών και περίπου 40 επιστημονικών συνεργατών που στόχο έχουν να βοηθήσουν έμπρακτα μονογονείς και γονείς σε ανάγκη και να ευαισθητοποιήσουν τη κοινωνία, φέρνοντάς τη στο πλάι τους και όχι απέναντί τους.
Θα την βρεις και στο SINGLEMOMTV, στο singlewoman.gr και φυσικά στα social media :

Στο προσωπικό της προφίλ, στο Facebook: https://www.facebook.com/kiriaki.charitaki.7
Στο προσωπικό της προφίλ, στο Instagram: https://www.instagram.com/kiriakicharitaki/



Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο της και τις απαντήσεις της!

Αν έπρεπε να συστηθείς σε κάποιον που δεν σε γνωρίζει, τι θα έλεγες; 
Γιατί υπήρχε ποτέ περίπτωση να συστηθώ σε κάποιον που με γνωρίζει; (χαχα!). Το όνομά μου και το επάγγελμά μου, λέω συνήθως. Τα υπόλοιπα τα αφήνω να τα ανακαλύψει ο κάθε ένας, μόνος του.

Πως ξεκίνησε το singleparent.gr; Που αλλού μπορούμε να σε ακολουθούμε;
Ξεκίνησε το 2013 αλλά την ιδέα τη συνέλαβα χρόνια πριν, όταν έχασα το πρώτο μου παιδί, οπότε και αποφάσισα να κάνω κάτι για τους μόνους γονείς. Με ακολουθείτε στο προσωπικό μου προφίλ στο facebook και στο instagram.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει μια μονογονεϊκή οικογένεια;
Κυρίως οικονομικές και ψυχολογικές. Δεν υπάρχουν επιδόματα όπως σε όλα τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη, ο ορισμός είναι ασαφής, οι νόμοι δεν εφαρμόζονται και μια ζωή ο μόνος γονιός ή θα κυνηγάει τη σύνταξη αν είναι χήρος ή τον άλλον γονιό αν είναι χωρισμένος.

Υπάρχει στήριξη και κατανόηση από την πολιτεία και την κοινωνία;
Τρομερή τι να σου πω! Δυστυχώς καμία. Η πολιτεία βέβαια είμαστε κυρίως εμείς και συγγνώμη που το λέω αλλά και ανάμεσα σε μονογονείς, παρατηρώ πολλές φορές, εμπάθεια και ρατσισμό. Δεν είμαστε ενωμένοι και ίσως αυτή η απουσία μέριμνας να οφείλεται εν μέρει και σε εμάς…

Αν είχες την δυνατότητα να δώσεις μία συμβουλή στον νεότερο εαυτό σου, ποια θα ήταν και γιατί;
Μην παντρευτείς αυτόν! 
 
Ποιο είναι το Μότο σου;
Όποιος θέλει το μέλι, πρέπει να έχει το θάρρος να αντιμετωπίσει και τις μέλισσες.

Εσύ πως πήρες την απόφαση να προχωρήσεις μόνη σου και αν υπήρχαν στιγμές που μετάνιωσες ή φοβήθηκες;
Φοβήθηκα πολλές φορές, δεν μετάνιωσα καμία. Κι αυτή ήταν η κινητήριός δύναμή μου, αλλά και το παιδί μου. Πήρα την απόφαση γιατί κόντεψα να τρελαθώ, έφτασα πολύ κοντά στην κατάθλιψη και στην παράνοια. Ίσως την πρώτη τελικά, να την πέρασα κιόλας…

Το παιδί σου, ο αξιαγάπητος Γιώργος, πως αντιμετωπίζει την κατάσταση και πόσο σε στηρίζει;
Το παιδί μου, 5 χρόνια μετά το διαζύγιο, είναι ακόμα μπερδεμένο για πολλούς και διάφορους λόγους. Δεν μπορώ να πω περισσότερα, θα σου πω μόνο ότι, όπου δεν υπάρχει συνεργασία και καλή θέληση και από τους δύο, τα παιδιά μια ζωή-είτε είναι χωρισμένων γονιών είτε παντρεμένων-θα ζουν στην ανασφάλεια.

Ποια αξία διατηρείς σε όλες τις φάσεις της ζωής σου;
Την αξία της εχεμύθειας. Ό,τι μπαίνει μέσα στη σελίδα δεν βγαίνει παραέξω. Το ίδιο ισχύει και στη ζωή μου.

Τι συμβουλεύεις τις μονογονεϊκές οικογένειες ή ακόμα και σε ανθρώπους που νιώθουν μοναξιά μέσα στην οικογένεια τους;
Αν κάθε πρωί δεν σου αρέσει η φάτσα που βλέπεις στον καθρέφτη, κάνε κάτι να την αλλάξεις.

Υπήρξε στιγμή που να έγινες μάρτυρας κάποιου ακραίου περιστατικού και πως το αντιμετώπισες;
Είναι δυστυχώς πολλά τα ακραία περιστατικά και δεν μπορώ να ξεχωρίσω μόνο ένα. Θέλω μόνο να ευχαριστήσω ολόψυχα τη Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και την Ελληνική Αστυνομία διότι χάρις στην συνεργασία και τη βοήθειά τους, έχουμε αποτρέψει πολλές αυτοκτονίες μονογονέων αναγνωστών μας.

Πες μας κάτι που σε βοηθάει στα δύσκολα και ίσως βοηθήσει όποιον το διαβάσει τώρα.
Κάθε φορά που πάνε όλα σκ@τά σκέφτομαι ότι αυτό που περνάω τη δεδομένη στιγμή είναι προσωρινό και δεν θα είμαι έτσι πάντα.

Τι θετικό πιστεύεις ότι θα μας μείνει από αυτή την κατάσταση που ζούμε τους τελευταίους μήνες;
Δεν βλέπω καθόλου θετικά την κατάστασή μας έχω να σου πω, παραδέχομαι ωστόσο ότι αν είναι να βγει έστω ένα καλό από όλο αυτό, είναι το ξεκαθάρισμα. Φίλων, γνωστών, συγγενών, εργασιών, αξιών. 

K.K.





Σχόλια