77ο Φεστιβάλ της Βενετίας ανοιχτό για το κοινό!

Το 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, θα είναι όπως όλα δείχνουν η 1η κινηματογραφική διοργάνωση που θα γίνει με κοινό και όχι διαδικτυακά μετά την παγκόσμια υγειονομική κρίση του Κορονοϊού.

Αυτό ανακοίνωσε ο Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Μόστρα, λέγοντας ότι το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 2 ως τις 12 Σεπτεμβρίου μ' ένα μικρότερο όμως από το συνηθισμένο πρόγραμμα, 50 ταινιών.
Info: Το Φεστιβάλ Βενετίας (ιταλ. Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica di Venezia) είναι το αρχαιότερο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στον κόσμο. Ξεκίνησε το 1932 ως "Esposizione Internazionale d'Arte Cinematografica" (Διεθνής Έκθεση της Τέχνης του Κινηματογράφου) και από τότε διεξάγεται ετησίως, στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη, στο νησί Λίντο στη Βενετία. Οι προβολές των ταινιών γίνονται στο ιστορικό Palazzo del Cinema. Είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένου κύρους κινηματογραφικά φεστιβάλ και αποτελεί μέρος της φημισμένης Μπιενάλε της Βενετίας, μιας μεγάλης έκθεσης μοντέρνας τέχνης που λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια
Το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα θα αποτελείται από 20 ταινίες κι οι υπόλοιπες 30 θα προβληθούν στους Ορίζοντες ή εκτός συναγωνισμού. Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνιστικού θα είναι, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Κέιτ Μπλάνσετ. Προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας και οι αποστάσεις, το Φεστιβάλ θα στήσει δύο υπαίθριες οθόνες, μία στο Τζιαρντίνι και μια ακόμα στο Λίντο.
Στη δήλωσή του, ο Αλμπέρτο Μπαρμπέρα σημείωσε, «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που το Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα μπορέσει να γίνει, με μια μικρή, μόνο, μείωση ταινιών και τμημάτων. Χωρίς να ξεχνάμε τα αμέτρητα θύματα των περασμένων μηνών, τα οποία και θα τιμήσουμε, το πρώτο διεθνές φεστιβάλ μετά την υποχρεωτική διακοπή που επέβαλε η πανδημία αποτελεί μια γεμάτη νόημα γιορτή κι ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τον κόσμο του σινεμά που υπέφερε πολύ από αυτήν την κρίση».

Info: Τα βασικά βραβεία του φεστιβάλ είναι ο Χρυσός Λέοντας (Leone d'Oro), που απονέμεται στην καλύτερη ταινία του φεστιβάλ, και το Κύπελλο Βόλπι (Coppa Volpi), που απονέμεται στους καλύτερους ηθοποιούς (για ανδρικό και γυναικείο ρόλο). Τα κεντρικά βραβεία πήραν το όνομα «Λιοντάρι» από τα μαρμάρινα λιοντάρια που κοσμούν το λιμάνι της Βενετίας, τα οποία είχαν μεταφερθεί από τον Πειραιά.

Ο Μπαρμπέρα επεσήμανε ότι αρκετοί δημιουργοί και ηθοποιοί θα προσέλθουν στο Φεστιβάλ, αλλά οι συνεντεύξεις Τύπου με συντελεστές που δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν, θα γίνουν διαδικτυακά.

Πρεμιέρα θα κάνει με την ταινία «The Book of Vision», ένα αγγλόφωνο δράμα εποχής, σε σκηνοθεσία του Ιταλού Κάρλο Χίντερμαν. Παραγωγός της ταινίας είναι ο Τέρενς Μάλικ. Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Ολλανδέζα Λότε Βερμπέεκ, ο Σουηδός Σβέριρ Γκούντνασον, ο Μπιορν Μποργκ και ο Τσαρλς Ντανς.

Info: Το Φεστιβάλ έχει και άλλους τομείς. Τους Ορίζοντες (Orizzonti) που δέχεται ταινίες με καθιερωμένη μορφή, αλλά που ανοίγουν νέο ορίζοντα, νέες τάσεις στην εκφραστική γλώσσα του κινηματογράφου. Σε αυτό το τμήμα δίνονται τα βραβεία: Orizzonti Pize, Special Orizzonti Juri Prize, για ταινία μυθοπλασίας, Orizzonti Short Film Prize και Orizzonti Medium-length Film Prize. Το Controcampo Italiano παρουσιάζει ένα πανόραμα του ιταλικού κινηματογράφου με επτά ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, επτά ταινίες μικρού μήκους και επτά ντοκιμαντέρ, όλα σε παγκόσμια πρώτη προβολή, όλες οι ταινίες είναι υποψήφιες για βραβεία, ανάλογα με την κατηγορία τους, Controcampo Award για ταινία μυθοπλασίας, μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ

Σχόλια