Παγκόσμια ημέρα κατά των Κουνουπιών

https://newsbyzeta.blogspot.com/2020/08/blog-post_90.html
Σαν σήμερα, στις 20 Αυγούστου 1897, ο  Άγγλος γιατρός, Ρόναλντ Ρος, ανακαλύπτει ότι η ελονοσία προέρχεται από τα κουνούπια. Θα τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ το 1902 και θα γίνει σερ. 
Από τότε η 20η Αυγούστου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Αυγούστου με πρωτοβουλία της Αμερικανικής Ενωσης για τον Ελεγχο των Κουνουπιών (AMCA), μιας επιστημονικής οργάνωσης που εδρεύει στις ΗΠΑ και στους κόλπους της περιλαμβάνει επιστήμονες από 50 χώρες του κόσμου.

Στόχος της Ημέρας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τη βλαβερή συμπεριφορά των κουνουπιών και των άλλων συναφών εντόμων απέναντι στον άνθρωπο.

Info: Το κουνούπι είναι δίπτερο έντομο της οικογένειας Culicidae με 3.500 περίπου είδη ανά τον κόσμο. Θεωρείται, ως ζώο, ο νούμερο ένα φονιάς ανθρώπων παγκοσμίως!
Το λεπτό και μακρύ σώμα του ενήλικου κουνουπιού καλύπτεται με λέπια και έχει μακριά, πολύ λεπτά πόδια που του επιτρέπουν μόνο να στηρίζεται. Τα φτερά του είναι μεμβρανώδη. Χαρακτηριστικό του είναι μία επιμήκης προβοσκίδα που βγαίνει από τη στοματική του κοιλότητα.

Το αρσενικό κουνούπι έχει πιο τριχωτές κεραίες από του θηλυκού. Τα κουνούπια τρέφονται με νέκταρ ή γύρη που βρίσκουν στη φύση, όμως τα θηλυκά χρειάζονται και αίμα, προκειμένου να μπορέσουν να ζήσουν και να κάνουν αυγά.

Εφόσον το θηλυκό πραγματοποιήσει ένα γεύμα αίματος τότε ωριμάζουν τα αβγά του τα οποία και τοποθετεί στην επιφάνεια του νερού και στη συνέχεια εκκολάπτονται οι προνύμφες που τρέφονται με διάφορα οργανικά κατάλοιπα. Μερικές προνύμφες από κάποια είδη κουνουπιών τρέφονται με άλλα κουνούπια ή άλλα μικρά έντομα. Οι προνύμφες είναι υδρόβιες και εφοδιασμένες με δύο αναπνευστικά συστήματα που τους επιτρέπουν να αναπνέουν τόσο κάτω από το νερό όσο και από πάνω.

Τα κουνούπια μας βρίσκουν όπου κι αν είμαστε!

 Έλκονται κυρίως από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) στον αέρα που εκπνέουμε, απ’ τη θερμότητα και απ΄τη μυρωδιά του σώματός μας. 

Αλλά και τα σκούρα χρώματα, καθώς και τα αποσμητικά και καλλυντικά αρώματα προσελκύουν επίσης τα κουνούπια.

Μύθοι γύρω από τα κουνούπια

Τα κουνούπια προσελκύονται από το φως : Όχι, μια χαρά τσιμπούν και στο σκοτάδι. Αυτό που ακολουθούν είναι η ζέστη, το διοξείδιο του άνθρακα και τα αρώματα στον αέρα.

Τα κουνούπια τσιμπούν πιο πολύ τις γυναίκες :Αυτό επίσης δεν είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα τσιμπούν πιο πολύ τους άντρες (που μυρίζουν πιο έντονα), απλά οι άντρες αντιλαμβάνονται λιγότερο τα τσιμπήματα. Το δέρμα των γυναικών και των παιδιών είναι πιο ευαίσθητο στα τσιμπήματα.

Ο καπνός των τσιγάρων απωθεί τα κουνούπια :Αυτό είναι επίσης μύθος.

Τα κουνούπια προτιμούν συγκεκριμένους τύπους αίματος: Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, αυτό ισχύει. Για παράδειγμα, τα έντομα λέγεται ότι στοχεύουν άτομα της ομάδας αίματος 0.
Πώς μπορούμε να διώξουμε τα κουνούπια:

1. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ στάσιμο νερό στον κήπο (βάλτε πολλά μεγάλα βότσαλα στα πιατάκια των γλαστρών, μην αφήνετε νερό έξω για το κατοικίδιο, σκεπάστε τους βροχοσυλλέκτες με λεπτό δίχτυ).

2. Προτιμήστε ανοιχτόχρωμα ρούχα στον κήπο, καθώς όπως είπαμε τα θηλυκά κουνούπια έλκονται από τα σκούρα χρώματα.

3. Αποφύγετε τις έντονες μυρωδιές. Τα κουνούπια δεν μπορούν να αντισταθούν ούτε στη μυρωδιά του ιδρώτα, ούτε στα αρώματα του εμπορίου ή στις αρωματισμένες λοσιόν. 

4. Η καλέντουλα, το αρωματικό γεράνι, το μελισσόχορτο, ο βασιλικός, τα κρεμμύδια, η λεβάντα, το catnip (μαγιοβότανο), το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο και άλλα αρωματικά φυτά στον κήπο κρατούν τα κουνούπια σε απόσταση. Κοιτάξτε να τα έχετε κυρίως κοντά στο μέρος που κάθεστε και κοντά σε πόρτες και παράθυρα του σπιτιού.

5. Όταν ψήνετε στη σχάρα, μερικά κλαδάκια δεντρολίβανου ή φασκόμηλου στα κάρβουνα κρατούν τα κουνούπια μακριά.

6. Εάν έχετε λεβάντα στον κήπο σας, τρίψτε μερικά άνθη επάνω σας. Το αιθέριο έλαιο που θα βγει, θα λειτουργήσει σαν ένα πολύ καλό φυσικό αντικουνουπικό.

8. Τα αρωματικά κεριά Citronella είναι ελάχιστα χρήσιμα σε εξωτερικούς χώρους επειδή το άρωμα εξατμίζεται γρήγορα.

Εντός σπιτιού :
Οι σίτες στα παράθυρα και τις πόρτες κρατούν πολλούς από τους ανεπιθύμητους επισκέπτες έξω από το σπίτι.

Οι κρέμες ή τα σπρέι με Citronella κρατούν τα κουνούπια μακριά για περίπου 2 ώρες, μετά πρέπει να ξαναβάζουμε. Αν χρησιμοποιείτε και έχετε αιθέρια έλαια, η πιο αποτελεσματική μέθοδος για ένα δωμάτιο είναι η χρήση μερικών σταγόνων αιθέριου ελαίου σιτρονέλλας σε μια συσκευή (diffuser, oil burner κλπ.). Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε αιθέρια έλαια από άλλα φυτά όπως λεβάντα, μαύρο κύμινο, tea tree (τεϊόδεντρο) ή μελισσόχορτο.

Ο χυμός λεμονιού ή το μηλόξυδο μπορούν, σε αντίθεση με το αιθέριο έλαιο λεμονιού, να εφαρμοστούν απευθείας πάνω στο ευαίσθητο παιδικό δέρμα και αποδεικνύονται συχνά αποτελεσματικά.

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι από τα λίγα που η επαφή τους δεν καίει το δέρμα και τα κουνούπια δείχνουν να μην το συμπαθούν καθόλου. Αν δε θέλετε να ρίξετε μια δυο σταγόνες απευθείας στο δέρμα σας, μπορείτε να ρίξετε στα ρούχα ή στο μαξιλάρι σας. Το άρωμα της λεβάντας θεωρείται μάλιστα χαλαρωτικό και θα σας βοηθήσει και να κοιμηθείτε. 

Και φυσικά η ηλεκτρική ρακέτα, ταμπλέτες ή απωθητικό υγρό.

Σχόλια