Σαν σήμερα...Τα σημαντικότερα γεγονότα



626: Ο Βυζαντινός Στόλος καταναυμαχεί και διασκορπίζει τον στόλο των Αβάρων και Σλάβων που πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη. Η νίκη αποδίδεται στην «Υπέρμαχο Θεοτόκο», στην οποία αφιερώνεται ο «Ακάθιστος Ύμνος».

1782: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουάσινγκτον, καθιερώνει το παράσημο «Purple Heart», που απονέμεται στους στρατιώτες που τραυματίζονται στο πεδίο της μάχης.


1794: Η «Εξέγερση του ουίσκι». Αγρότες στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ επαναστατούν κατά της επιβολής φόρου στο αλκοόλ από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.


1834: Πεθαίνει ο Γιόζεφ Ζακάρντ, Γάλλος εφευρέτης, γνωστός από την ανακάλυψη του αργαλειού Ζακάρντ που επιτρέπει τη δημιουργία κυματιστών σχεδίων στα υφάσματα.

1863: Ιδρύεται η γερμανική χημική και φαρμακευτική βιομηχανία «Μπάγερ» (BAYER), που παρασκευάζει την «Ασπιρίνη».

1876: Γεννήθηκε η Μάτα Χάρι, Ολλανδέζα χορεύτρια και εταίρα, η πιο διάσημη (διπλή) κατάσκοπος όλων των εποχών (επίσημο όνομα: Μαργκερίτα Χερτρουίντα Τσέλε).


1903: Γεννήθηκε ο Λιούις Λίκι, Βρετανός αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος, πρωτοπόρος στην έρευνα της εξέλιξης του ανθρώπου.

1909: Ο Γάλλος αεροπόρος Ροζέ Σιμέρ καταρρίπτει το ρεκόρ του Ράιτ, μένοντας στον αέρα επί 2 ώρες, 27 λεπτά και 15 δεύτερα.

1927: Ανοίγει η «Γέφυρα της Ειρήνης» στις ΗΠΑ. Συνδέει το Οντάριο του Καναδά με το Μπάφαλο.


1929: Iδρύεται στο Ηράκλειο της Κρήτης το αθλητικό σωματείο Εργοτέλης, που πήρε την ονομασία του από τον αρχαίο κρητικό ολυμπιονίκη.

1932: Γεννήθηκε ο Αμπέμπε Μπικίλα, Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος, χρυσός ολυμπιονίκης το 1960 και 1964.


1933: Αλιβέρι Εύβοιας. Έναρξη απεργίας των ανθρακωρύχων. Έπειτα από συγκρούσεις με 1 νεκρό και 19 τραυματίες, ο ιδιοκτήτης του ορυχείου ικανοποιεί τα μισθολογικά αιτήματά τους.

1938: Πεθαίνει ο Κονσταντίν Στανισλάφσκι, Ρώσος (και μετά Σοβιετικός ηθοποιός και σκηνοθέτης, εισηγητής της ομώνυμης υποκριτικής μεθόδου.

1944: Η IBM δημιουργεί το Automatic Sequence Controlled Calculator, το πρώτο αυτόματο κομπιουτεράκι.

1948: Γεννήθηκε ο Αντώνης Βαρδής, συνθέτης.

1949:Το Βατικανό αναμένει τα αποτελέσματα των αρχαιολογικών ερευνών για τα οστά που ανακαλύφθηκαν κάτω από την Αγία Τράπεζα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

1957: Πεθαίνει ο Όλιβερ (Όλι) Χάρντι, Αμερικανός ηθοποιός, ο Χοντρός από το κωμικό κινηματογραφικό ζευγάρι «Χοντρός-Λιγνός».



1959: Η μη επανδρωμένη διαστημική αποστολή των ΗΠΑ με κωδική ονομασία Explorer 6, στέλνει την πρώτη τηλεοπτική της εικόνα από το Διάστημα.


1960: Η Ακτή του Ελεφαντοστού (δυτική Αφρική) αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

1961: Ο Ρώσος κοσμοναύτης, Γκέρμαν Τίτοβ γίνεται ο πρώτος που περνά περισσότερο από μια μέρα στο Διάστημα, αφού το διαστημόπλοίο του, «Vostok 2», διαγράφει 17 τροχιές γύρω από τη Γη σε 25,5 ώρες.


1963: Η Δυτική Γερμανία αναφέρει ότι 16.456 άτομα δραπέτευσαν από την Ανατολική μέσα σε δυο χρόνια από το χτίσιμο του τείχους του Βερολίνου.

1964: Η Τουρκία βομβαρδίζει θέσεις των Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο. Την ίδια εποχή, μετά από δύο καταγεγραμμένες επιθέσεις των ΗΠΑ στο Βόρειο Βιετνάμ, το αμερικανικό Κογκρέσο δίνει έγκριση στον Πρόεδρο Λίντον Τζόνσον, για να κηρύξει τον πόλεμο.

1967: Ο Χρήστος Παπανικολάου καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στο δέκαθλο με 6.703 βαθμούς.

1970: Νίκος Τσιφόρος, δημοσιογράφος, πολυγραφότατος συγγραφέας και σκηνοθέτης τού σινεμά.

1973: Μακελειό στο ανατολικό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Άραβες τρομοκράτες ανοίγουν πυρ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να τραυματισθούν 56. Η επίθεση σε αεροσκάφος της TWA που θα κατευθυνόταν στο Τελ Αβίβ κατέληξε σε τρεις νεκρούς και 55 τραυματίες. Οι δύο κομάντος που συνελήφθησαν παραπέμφθηκαν με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, δεν έγινε όμως δεκτή η αίτηση των αμερικάνων να τους εκδώσει η Ελλάδα και να δικαστούν στις ΗΠΑ.

1982: Γεννήθηκε ο Βασίλης Σπανούλης, μπασκετμπολίστας.

1989: 15 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, όταν αμερικανικό αεροπλάνο πέφτει στην Αιθιοπία. Μεταξύ των νεκρών και το μέλος του Κογκρέσου, Μίκι Λέλαντ.

1993: Λονδίνο. Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανοίγουν για το κοινό, για πρώτη φορά από το 1903.


1994: Σε συμπόσιο στην Ιαπωνία, με ευκαιρία της έναρξης του 10ου διεθνούς συνεδρίου για το AIDS, αναφέρεται ότι υπάρχουν ελπίδες για θεραπεία με συνδυασμό τριών φαρμάκων.

1995: Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, προκειμένου να καταστείλουν πυρκαγιά τεραστίων διαστάσεων, η οποία έχει κάψει ήδη 17.000 στρέμματα γης.

1996: Η Κίνα αποδέχεται το σχέδιο συμφωνίας των ΗΠΑ για την καθολική απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.

1997: Στη νότια Κίνα 65 είναι οι νεκροί από τον τυφώνα Βίκτορ.

1998: Ταυτόχρονες βομβιστικές ενέργειες στις πρεσβείες των ΗΠΑ στο Νταρ Ες Σαλάμ της Τανζανίας και στο Ναϊρόμπι της Κένυας: 224 νεκροί, 4.500 τραυματίες, οι περισσότεροι ντόπιοι.

1999: Πεθαίνει ο Σταύρος Φρυγανάς, πρώτος ανεπίσημος πρωταθλητής της Ελλάδας στο σκάκι το 1930. Πέθανε στη Μάλαγα σε ηλικία 90 ετών. Ο Φρυγανάς ζούσε κυρίως εκτός Ελλάδας και το 1925 και το 1931 αντιμετώπισε τον Lasker σε φιλικές παρτίδες. Είναι ο πρώτος Έλληνας, που έφερε 2 σκακιστικά ρολόγια στην Ελλάδα, τα οποία επιστρατεύτηκαν στο πρώτο επίσημο πρωτάθλημα το 1947. Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος της ΕΣΟ μέχρι το 1957.

2000: Ο ποδηλάτης Γιώργος Χειμωνέτος και η αθλήτρια του στίβου Αλεξάνδρα Τζιούτη βρέθηκαν θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ της ελληνικής αποστολής στο Σίδνεϊ. Οι δυο αθλητές τιμωρούνται με δυο χρόνια αποκλεισμό.

2002: Η Κατερίνα Θάνου και η Κατερίνα Βόγγολη κατακτούν χρυσά μετάλλια στα 100μ και στη δισκοβολία αντίστοιχα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο. Χάλκινα μετάλλια κερδίζουν η Αναστασία Κελεσίδου στη δισκοβολία και ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου στη σφυροβολία.

2004: Εγκαινιάζεται η γέφυρα Ρίου - Αντίρριου, η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα του κόσμου.


2008: Ξεκινά ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Γεωργίας για τα εδάφη της Νότιας Οσετίας.

2016: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, στη σκοποβολή, η Ελληνίδα Άννα Κορακάκη κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στα 10μ αεροβόλο πιστόλι.





Σχόλια