Η προέλευση του κρασιού στην Γαλλία, έγινε από Έλληνες;

Health officials tell French to cut down on wine
Το πανεπιστήμιο του Cambridge πραγματοποίησε μελέτη για την προέλευση του κρασιού στην Γαλλία, καθώς οι Γάλλοι έχουν μεγάλο πάθος για το κρασί. 

Οι πρώτοι που έφτιαξαν το Côtes-du-Rhône λέγεται ότι ήταν Έλληνες εξερευνητές που εγκαταστάθηκαν στην Νότια Γαλλία πριν από 2500 χρόνια!

Η μελέτη, που έγινε από τον καθηγητή Paul Cartledge, έδειξε ότι η μεγαλύτερη βιομηχανία κρασιού στον κόσμο, ίσως να μην είχε αναπτυχθεί, αν δεν υπήρχαν κάποιοι Έλληνες εξερευνητές που έμεναν στην Νότια Γαλλία περίπου στο 600 π.Χ.

Η μελέτη του φαίνεται να καταρρίπτει την θεωρία πως οι Ρωμαίοι μετέφεραν την αμπελουργία στην Γαλλία. 

Beer or Wine? | ΗΛΕΣΙΟΝ ΑΜΚΕΗΛΕΣΙΟΝ ΑΜΚΕ

Οι Έλληνες βρήκαν την Μασσαλία, γνωστή ως Marseilles, την οποία μετέτρεψαν σε μία πολυσύχναστη εμπορική τοποθεσία, όπου οι τοπικές φυλές, Κελτολίγυες (Ligurian Celts) ανέλαβαν φιλικά την ανταλλαγή. 

Ο καθηγήτης αναφέρει ότι μέσα σε λίγες γενιές η κοντινή Rhône μετατράπηκε σε μεγάλη οδό για πλοία που μετάφεραν τερακότα αμφορείς που περιείχαν αυτό που θεωρήθηκε σαν νέο, εξωτικό Ελληνικό ποτό, φτιαγμένο από χυμό σταφυλιών που είχε υποστεί ζύμωση.

Υποστήριξε ότι το νέο αυτό ποτό πολύ γρήγορα έγινε επιτυχημένο στις φυλές της Δυτικής Ευρώπης, οι οποίες συνέβαλαν στην πιο σύγχρονη αγάπη των Γάλλων για κρασί. 

"Ελπίζω ότι αυτό θα σταματήσει την διαρκή συζήτηση για την προέλευση του εμπορικού plok(υποτιμητικός όρος για το κρασί χαμηλής ποιότητας)"

"Παρόλο που κάποιοι ακαδημαϊκοί συμφωνού ότι οι Έλληνες ήταν πρωτοπόροι στην προώθηση του εμπορίου κρασιού στην Ευρώπη, άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν οι Ετρούσκοι ή ακόμα και μετά οι Ρωμαίοι έφεραν την αμπελουργία στην Γαλλία."

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα πέτρινο χάλκινο αγγείο ύψους 1,64 μέτρων, το Vix Krater, το οποίο βρέθηκε στον τάφο μιας Κέλτικης πριγκίπισσας, στην βόρεια Βουργουνδία της Γαλλίας. 

Ο καθηγητής είπε ότι υπήρχαν δύο βασικά σημεία που απέδειξαν ότι οι Έλληνες εισήγαγαν το κρασί στην περιοχή.  ¨Πρώτον, οι Έλληνες έπρεπε να παντρευτούν και να αναμειχθούν με τους ντόπιους Λιγουριανούς για να διασφαλίσουν ότι η Μασαλία επέζησε και αντάλλαξαν ιδέες και αγαθά. "

Δεύτερον, άφησαν άφθονες αρχαιολογικές αποδείξεις για το εμπόριο κρασιού τους, σε αντίθεση με τους Ετρούσκους και τους Ρωμαίους, πολλά από τα οποία έχουν βρεθεί σε Κέλτικους χώρους.

Η έρευνα αποτελεί μέρος της μελέτης του καθηγητή για το που ξεκίνησαν και που σταμάτησαν τα όρια της Αρχαίας Ελλάδας.

Υποστήριξε ότι η Ελλάδα εκτίνεται από την Γεωργία στα Ανατολικά έως την Ισπανία στα Δυτικά.

Σχόλια