Ο καφές είναι μια σημαντική ιεροτελεστία, θα έλεγα, για πάρα πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως. Ο καφές μπορεί να είναι ένα μέσο εγρήγορσης ή ένα μέσο που φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Ο καφές δεν υπολογίζει φυλετικές, γλωσσικές ή θρησκευτικές διακρίσεις. Αντιθέτως, ο καφές είναι κοινός παρανομαστής για λαούς και χώρες ανά τον κόσμο!
Φινλανδία - Kaffeost
Kaffeost σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει...καφές με τυρί! Ναι, ναι τυρί. Οι Φινλανδοί βάζουν στο φλιτζάνι τους κομματάκια από το παραδοσιακό τυρί Λαπωνίας, Juustoleipä, και από πάνω χύνουν τον καυτό καφέ!
Η προέλευση του Espresso Romano δεν είναι πολύ σαφής. Μια εκδοχή αναφέρει ότι εξαιτίας της έλλειψης ζάχαρης, οι Ιταλοί μετρίαζαν την πικράδα του καφέ με λίγες σταγόνες λεμόνι ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως λόγω της λειψυδρίας κατά την ίδια περίοδο, το τρίψιμο του φλιτζανιού με λίγο λεμόνι ήταν ο πιο εύκολος τρόπος για την αποστείρωση του.
Γερμανία - Pharisäer
Pharisäer σημαίνει Φαρισαίος, και είναι γερμανικό ρόφημα που αποτελείτε από δυνατό καφέ με ζάχαρη, ρούμι και σαντιγί. Συνήθως σερβίρεται σε ζεστό ποτήρι τύπου Toddy (με πόδι και χερούλι σαν του Irish Coffee).
Το ρόφημα φέρεται να εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1960 ως εφεύρεση ενός τοπικού πωλητή. Ενώ το όνομα joss πιστεύεται ότι προέρχεται από τον ονοματοποίητο ήχο που κάνει το καυτό κάρβουνο όταν πέφτει στο ρόφημα.
Η προέλευση του ροφήματος χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950 και την περίοδο του Γαλλικού πολέμου της Ινδοκίνας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το γάλα ήταν λιγοστό και ένας barista με το όνομα Nguyen Van Giang αποφάσισε να χρησιμοποιήσει...αυγά! Μετά την επιτυχία της δημιουργίας του, άνοιξε τελικά το κατάστημά του, το Giang Cafe, το οποίο εξακολουθεί να υπάρχει στο Ανόι και διευθύνεται από τον γιο του.
Ο καφές θεωρείται ότι κατάγεται από την Αιθιοπία. Ο μύθος λέει ότι ένας βοσκός ονόματι Kaldi, είδε τις κατσίκες του να τρώνε καρπούς καφέ και μετά είχαν απίστευτη ενέργεια ενώ έμειναν ξύπνιες όλο το βράδυ! Την ανακάλυψή του αυτή ο βοσκός την μοιράστηκε με τους τοπικούς μοναχούς οι οποίοι έφτιαξαν ρόφημα από τους καρπούς του καφέ και με τη βοήθειά του μπόρεσαν να μείνουν ξύπνιοι όλη νύχτα και να προσεύχονται!
Πώς όμως πίνουν τον καφέ τους σε κάθε χώρα, έχετε αναρωτηθεί; Υπάρχουν λεπτομέρειες που θα σας εκπλήξουν...είτε ευχάριστα είτε δυσάρεστα!! Για να δούμε:
Ιταλία - Espresso Romano
Όλοι ξέρουμε ότι η Ιταλία φημίζεται για το εσπρεσσάκι της το οποίο οι Ιταλοί το πίνουν όλο με μια γουλιά, στην κυριολεξία! Ήξερες όμως την παραδοσιακή συνταγή εσπρέσσο με...λεμόνι! Espresso Romano λέγεται ο εσπρέσσο με λίγες σταγόνες λεμονιού.
Το ρόφημα έχει προέλευση από την Βόρεια Φριζία και δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα. Εκείνη την εποχή, η τοπική εκκλησία ηγείτο από τον πάστορα Gustav Beyer, ο οποίος ήταν αυστηρός αντίπαλος της κατανάλωσης αλκοόλ. Οι χωρικοί προσπάθησαν να τον ξεγελάσουν ανακατεύοντας το ρούμι με τον καφέ και βάζοντας από πάνω κρέμα σαντιγί για να εμποδίσει την μυρωδιά του ρούμι.
Στον πάστορα έδωσαν το ίδιο ρόφημα αλλά χωρίς αλκοόλ, αλλά καθώς παρατήρησε την απάτη, φέρεται να αναφώνησε "Ihr Pharisäer" (εσείς οι Φαρισαίοι) - ως βιβλική αναφορά στους Φαρισαίους που επικρίθηκαν για υποκρισία και ψευδορκία! Και κάπως έτσι πήρε το όνομά του το ρόφημα αυτό.
Ινδονησία - Kopi joss
Στον πάστορα έδωσαν το ίδιο ρόφημα αλλά χωρίς αλκοόλ, αλλά καθώς παρατήρησε την απάτη, φέρεται να αναφώνησε "Ihr Pharisäer" (εσείς οι Φαρισαίοι) - ως βιβλική αναφορά στους Φαρισαίους που επικρίθηκαν για υποκρισία και ψευδορκία! Και κάπως έτσι πήρε το όνομά του το ρόφημα αυτό.
Ινδονησία - Kopi joss
Η μοναδικότητα αυτού του καφέ βρίσκεται στο...κάρβουνο! Στον εν λόγο καφέ λοιπόν, ρίχνουν ένα κομμάτι καυτού κάρβουνου κατευθείαν μέσα στο έτοιμο ρόφημα! Πιστεύεται μάλιστα ότι η προσθήκη αυτή έχει θεραπευτικές ιδιότητες, ενώ αρκετοί από τους καταναλωτές αυτού του ροφήματος ισχυρίζονται ότι το καυτό κάρβουνο μειώνει την οξύτητα του καφέ και προσφέρει μια απαλή γεύση καραμέλας στο ρόφημα.
Βιετναμ - Egg Coffee
Η ονομασία του καφέ αυτού νομίζω είναι ξεκάθαρη...καφές με αυγό! Το ρόφημα αυτό αποτελείτε από δυνατό καφέ και έναν αφρό από κρόκους αυγών χτυπημένοι με συμπυκνωμένο γάλα, ζάχαρη και μέλι.
Εσείς ποιόν καφέ προτιμάτε από τους παραπάνω; Καλύτερα περιμένετε και το 2ο μέρος για να πάρετε απόφαση! Τα λέμε σύντομα!
Διάβασε το 2ο Μέρος εδώ.
Πολυ ενδιαφεροντα.Αγνωστα σε ολους μας.!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή