Εσύ ξέρεις πως πίνουν τον καφέ τους σε άλλες χώρες; (Μέρος 2ο)

Όπως είδαμε στο 1ο μέρος αυτού του αφιερώματος, τον καφέ μας μπορούμε να τον πιούμε με...τυρί, αυγό ή...κάρβουνο! Και θα σκεφτείτε γιατί και 2ο μέρος; Υπάρχουν και άλλοι παράξενοι τρόποι που πίνουν τον καφέ τους οι άνθρωποι; Η απάντηση είναι ναι! Κι όμως υπάρχουν και άλλοι, τους οποίους θα δούμε σήμερα. Έτοιμοι;



Γερμανία - Rüdesheimer Kaffee

Ο καφές αυτός έχει προέλευση την Γερμανική πόλη Ρούντεσχαϊμ, εξ ου και η ονομασία του και επινοήθηκε το 1957 από έναν Γερμανό τηλεοπτικό Σεφ.


Η παρασκευή του ξεκινάει με την μίξη ζάχαρης και μπράντι όπου το μείγμα το ανάβουν φωτιά (φλαμπέ) για να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μετά περιχύνουν το μείγμα με ζεστό καφέ ενώ γαρνίρετε με σαντιγί και τρίμματα σοκολάτας.


Σενεγάλη - Café Touba

Ο Café Touba είναι ένα ρόφημα καφέ που είναι παραδοσιακό της Σενεγάλης και της Γουινέας-Μπισάου, και πήρε το όνομά του από την πόλη Touba της Σενεγάλης.
Οι κόκκοι του καφέ ψήνονται και αλέθονται μαζί με κόκκους πιπεριού Selim ή Guinea ενώ μερικές φορές μπορεί να χρησιμοποιούν και γαρίφαλα.


Πιστεύεται ότι το ρόφημα εφευρέθηκε από τον Cheikh Amadou Bamba Mbacke, έναν θρησκευτικό ηγέτη της Αδελφότητας των Μουρίδων του Σούφι και τον ιδρυτή της πόλης Τούμπα.


Τενερίφη - Barraquito

Αυτός ο καφές αποτελείται από το λιγότερο 4 "στρώματα"! Το πρώτο "στρώμα" που μπαίνει στο διάφανο ψηλό ποτήρι είναι συμπυκνωμένο γάλα. Ακολουθεί μια δόση λικέρ (συνήθως το Licor 43 το οποίο είναι γλυκό με γεύσεις βανίλιας, εσπεριδοειδών και μπαχαρικών), ενώ αμέσως μετά έρχεται ζεστός καφές εσπρέσο και από πάνω ζεστό αφρόγαλα. Γαρνίρεται με σκόνη κανέλας και φλούδα λεμονιού. 



Ινδονησία - Kopi luwak

Ο καφές Luwak θεωρείται ο πιο ακριβός καφές στον κόσμο! Πρόκειται για καφέ που συλλέγεται από τα περιττώματα της μοσχογαλής (palm civet), ενός μικρού θηλαστικού που μοιάζει με αγριόγατα και ζει κοντά σε φυτείες καφέ στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας. Οι μοσχογαλές τρέφονται, μεταξύ άλλων, με τους καρπούς του καφεόδεντρου, όμως καθώς δεν μπορούν να χωνέψουν τους κόκκους, τους αποβάλλουν με τα υπόλοιπα περιττώματά τους. Οι κόκκοι υφίστανται ζύμωση κατά τη διαδρομή τους στο πεπτικό σύστημα των ζώων, κάτι που τους δίνει τη μοναδική τους γεύση, σύμφωνα με τους λάτρεις του ροφήματος.


Η τιμή του Kopi Luwak μπορεί να αγγίξει μέχρι και τα 500 δολάρια το κιλό. Δυστυχώς όμως λόγω της ολοένα μεγαλύτερης ζήτησης, έχουν δημιουργηθεί φάρμες εντατικής παραγωγής του συγκεκριμένου καφέ, στις οποίες οι μοσχογαλές είναι φυλακισμένες κάτω από άθλιες συνθήκες. 


Σαουδική Αραβία - Qahwa

Qahwa στα αραβικά σημαίνει καφές. Η παρασκευή του όμως είναι ιδιαίτερη καθώς χρησιμοποιούνται πολλά μυρωδικά. Χρησιμοποιούν πράσινους κόκκους καφέ και κάνουν μια πολύ αδύναμη παρασκευή μαζί με κάρδαμο, καθώς και άλλα καρυκεύματα όπως σαφράν, ροδόνερο, κανέλα και γαρίφαλα. 


Σερβίρεται από μια ειδική καφετιέρα που ονομάζεται dallah και τα φλιτζάνια είναι μικρά χωρίς λαβή. Συνοδεύεται πάντα με χουρμάδες. Προσφέρεται σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι και πάρτι. Καταναλώνεται επίσης αμέσως μετά το Ραμαζάνι. Παραδοσιακά ο καφές σερβίρεται από το νεότερο άτομο στη συγκέντρωση και θεωρείται ένδειξη σεβασμού το να σερβιριστεί πρώτο.



Τελικά, εσείς ποιον καφέ προτιμάτε; Ποιόν θα θέλατε να δοκιμάσετε;

Διάβασε το 1ο μέρος εδώ.


Σχόλια