Όταν το φεγγάρι "κρύβει" τον ήλιο!


Αστρονόμοι που παρατηρούσαν τον Ήλιο στις 16 Οκτωβρίου 2020 είδαν ένα σπάνιο και τελείως απροσδόκητο φαινόμενο. Ξαφνικά, εκεί που τραβούσαν τα πλάνα τους, εμφανίστηκε το φεγγάρι του οποίου η διέλευση κράτησε 50 ολόκληρα λεπτά και κάλυψε το 44% του ήλιου!

Ο ηλιακός κύκλος επηρεάζει τη δραστηριότητα στην επιφάνεια του ήλιου, όπως η πρόκληση ηλιακών κηλίδων που δημιουργούνται λόγω των μαγνητικών πεδίων του ήλιου. Όταν όμως ο ηλιακός κύκλος φτάνει στο τέλος του, ο ήλιος εξασθενεί και στην συνέχεια ξεκινά και πάλι ένας νέος κύκλος.

Ο  ηλιακός κύκλος φαίνεται να ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 και οι ειδικοί λένε ότι θα κορυφωθεί το 2025.

Το Παρατηρητήριο «Solar Dynamics της NASA» παρατηρεί το τεράστιο λαμπερό αστέρι εδώ και μια δεκαετία, τραβώντας φωτογραφίες από αυτό κάθε 0,75 δευτερόλεπτα! Και αυτή τη φορά απαθανάτισαν το φεγγάρι να κάνει την σεληνιακή του διέλευση.

«Αυτή η φαινομενική διέλευση στο διάστημα, που ονομάζεται σεληνιακή διέλευση, διήρκεσε περίπου 50 λεπτά, μεταξύ 3:05 μ.μ. και 3:53 μ.μ. ET» ανέφερε η NASA σε δήλωση.
«Η Σελήνη κάλυψε περίπου το 44% του Ήλιου αλλά και δύο αισθητήρες του διαστημικού σκάφους καλύπτοντας την θέα του ήλιου. Το SDO, όπως ονομάζεται ο δορυφόρος, ανέκτησε και πάλι καθαρή εικόνα του ήλιου μετά την διέλευση του φεγγαριού».

Δείτε το στο παρακάτω βίντεο:



Σχόλια