Βόλτα στο διάστημα: Ποιος είναι ο Δίας;

https://newsbyzeta.blogspot.com/2020/08/blog-post_90.html


Info: O Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος σε διαστάσεις και μάζα. Είναι ο πέμπτος κατά σειρά πλανήτης ξεκινώντας από τον Ήλιο.

Είναι ένας γίγαντας αερίων με μάζα λίγο μικρότερη από το ένα χιλιοστό της ηλιακής, αλλά δυόμισι φορές μεγαλύτερη του αθροίσματος της μάζας των υπόλοιπων πλανητών του ηλιακού συστήματος. Ο Δίας, μαζί με τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, αναφέρονται ως αέριοι γίγαντες.

Ο πλανήτης ήταν γνωστός από τους αστρονόμους της αρχαιότητας και συνδέθηκε με τη μυθολογία και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις πολλών πολιτισμών.

Οι Έλληνες και αργότερα οι Ρωμαίοι ονόμασαν τον πλανήτη από τον ελληνικό θεό Δία (Jupiter). Όταν φαίνεται από την Γη, ο Δίας μπορεί να φτάσει σε φαινόμενο μέγεθος -2,95, καθιστώντας τον κατά μέσο όρο, το τρίτο φωτεινότερο αντικείμενο στον ουρανό τη νύχτα μετά από τη Σελήνη και την Αφροδίτη. (Ο Άρης μπορεί να ταιριάξει σε σύντομα χρονικά διαστήματα τη φωτεινότητα του Δία σε συγκεκριμένα σημεία της τροχιάς του.)



Ο Δίας αποτελείται κυρίως από υδρογόνο, με το ένα τέταρτο της μάζας να είναι ήλιο.

Μπορεί επίσης να έχει βραχώδη πυρήνα που αποτελείται από βαρύτερα στοιχεία. Λόγω της ταχείας περιστροφής του, το σχήμα του Δία είναι αυτό ενός πεπλατυσμένου σφαιροειδούς (έχει μια μικρή, αλλά σημαντική διόγκωση γύρω από τον ισημερινό).

Η εξωτερική ατμόσφαιρα είναι εμφανώς χωρισμένη σε διάφορες ζώνες σε διάφορα γεωγραφικά πλάτη, με αποτέλεσμα αναταραχή και καταιγίδες κατά μήκος των ορίων αλληλεπίδρασής τους.

Ένα σημαντικό αποτέλεσμα είναι η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, μια τεράστια καταιγίδα που είναι γνωστό ότι υπήρχε τουλάχιστον από τον 17ο αιώνα, οπότε και παρατηρήθηκε για πρώτη φορά με τηλεσκόπιο.



Γύρω από τον πλανήτη είναι ένα αχνό πλανητικό σύστημα δακτυλίων και μια ισχυρή μαγνητόσφαιρα. Περιβάλλεται επίσης από τουλάχιστον 79 δορυφόρους, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων μεγάλων Γαλιλαϊκών δορυφόρων, όπως ονομάζονται τα φεγγάρια που ανακαλύφθηκαν από τον Γαλιλαίο το 1610. Ο Γανυμήδης, ο μεγαλύτερος από αυτά τα φεγγάρια, έχει διάμετρο μεγαλύτερη από εκείνη του πλανήτη Ερμή.


Τι δεν γνωρίζουμε για τον Δία;

Αν ο Δίας ήταν αρκετές δεκάδες φορές πιο ογκώδης, το θέμα στο εσωτερικό του θα είχε υποστεί θερμοπυρηνικές αντιδράσεις και ο Δίας θα είχε αρχίσει να λάμπει από το δικό του φως. Ο μεγαλύτερος πλανήτης είναι ένα αστέρι που απέτυχε. " - Carl Sagan

Το Μεγάλο Κόκκινο Σημείο του είναι στην πραγματικότητα μια καταιγίδα πλανητικού μεγέθους που μαίνεται εδώ και αιώνες!

Οι πρώτοι αστρονόμοι που παρακολούθησαν τον Δία ήταν Βαβυλώνιοι.

Ο Δίας έχει τη μικρότερη ημέρα από όλους τους πλανήτες, παρά το μεγάλο του μέγεθος.

Ο Δίας έχει το ισχυρότερο μαγνητικό πεδίο από οποιουδήποτε άλλου πλανήτη στο ηλιακό σύστημα.

Ο Δίας έχει 79 φεγγάρια και ακόμα μετράμε...

Και μερικά από αυτά τα φεγγάρια μπορεί στην πραγματικότητα να μπορούν να φιλοξενήσουν οποιουδήποτε είδους ζωή!

Ο Δίας έχει τις φωτεινότερες αύρες(auroras) στο ηλιακό σύστημα.

Ο Δίας είναι ένα «αποτυχημένο αστέρι»: Αν ήταν περίπου 80 φορές πιο ογκώδης από ότι είναι, θα μπορούσε να διαλυθεί από τη δική του βαρύτητα και να σχηματίσει ένα αστέρι!

Ο Δίας είναι η αστεροειδή ηλεκτρική σκούπα του ηλιακού συστήματος


Πως ακούγεται ο Δίας;


Σχόλια