Πάρτο Λίζα και κάντο κορνίζα!

Καλο μηνα!!!!!

Με αφορμή μια κουβέντα που ειχα με μια συνάδελφο τις προάλλες, σκεφτόμουν τι ειναι σημαντικότερο να εχεις στην ζωη! Μόρφωση ή παιδεία; Το ιδανικό ισως θα ηταν και τα δυο, αλλα στην πραγματική ζωη σπάνια το συναντάς! Εκτός αυτού, αν εισαι μορφωμένος δεν συνεπάγεται αυτόματα οτι εχεις παιδεία ή το αντίστροφο.  Αν θες να γίνεις επαγγελματίας σε οποιοδήποτε τομέα χρειάζεσαι μόρφωση. Σχολείο, ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ, μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες, υπολογιστή και πολλα αλλα. Πτυχία πολλα!!! Αν όμως θες να εισαι άνθρωπος αυτα δεν ειναι απαραίτητα! Χρειάζεται ευγένεια, σεβασμός, κατανόηση και πολλα ακομα. 
Η παιδεία δεν ειναι μάθημα στο σχολείο να το μάθουν όλοι. Ειναι κατι που μαθαίνεις στο σπίτι σου, αργοτερα στο σχολείο σαν συμπεριφορά και σαν ενήλικας εφαρμόζεις οτι έμαθες. Οσα πτυχία κι αν αποκτήσεις, όσες διακρίσεις κι αν εχεις, αν δεν σέβεσαι τους άλλους, αν μιλάς άσχημα, κι αν θεωρείς οτι εισαι ανώτερος μονο απο την ακαδημαϊκή σου κατάρτιση, εχεις αποτύχει. 
Μη με παρεξήγησετε όμως. Πιστεύω οτι η μόρφωση ειναι απαραίτητη για την ζωη μας, απλα δεν μας κανει καλύτερους ανθρώπους. Γνωρίζω ανθρώπους που δεν έχουν πτυχία απο σχολές κι όμως τους θαυμάζω γι'αυτο που ειναι. Για τον τροπο που αντιμετωπίζουν την ζωη και τους ανθρώπους. Και γνωρίζω ανθρώπους με πτυχία και επαγγελματική καταξίωση οπου η αγένεια τους και ο απαξίωση που νιώθουν για τους υπόλοιπους ανθρώπους ξεπερνά καθε λογικό όριο. Ειμαι σε θέση λόγω της δουλειάς μου, να επικοινωνώ καθημερινά με πολυ κόσμο. Μου αρεσει, παντα μου αρεσε. Μετα λοιπόν απο 15 σχεδόν δουλειάς μπορω να στηρίξω αυτήν την άποψη. 
Οι γονείς, η κοινωνία γενικότερα, θεωρούν σημαντική την μόρφωση σαν εφόδιο για το μέλλον. Και ειναι. Αλλα εξίσου σημαντικό ειναι να διδάσκουν τα σημερινά παιδιά πως θα γίνουν οι αυριανοί ενήλικες με την απαραίτητη παιδεία. Δεν υπαρχει συνταγή που ακολουθείς, μονο με την δική μας στάση δείχνουμε τον δρόμο στους υπόλοιπους. Απο το πως μιλαμε σε άλλους ανθρώπους, πως φερομαστε στους ηλικιωμένους, πως οδηγούμε, πως αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες μας και πως φροντίζουμε τα ζώα. Θέτουμε σαν παράδειγμα την δική μας συμπεριφορά για να γίνει αντιγραφή και επικόλληση στην δική τους ζωη! Αν δεν τα θεωρείς σημαντικά αυτα, τότε εισαι υπεύθυνος για τον αυριανό αγενη δικηγόρο που θα συναντήσεις σε μια καφετέρια, τον γιατρό που θα σε βρίσει στο τηλέφωνο οταν καλέσεις για ενημέρωση της οφειλής του, τον υπάλληλο που δεν θα σε εξυπηρετήσει σωστά σε μια υπηρεσία ή τον διευθυντή τράπεζας που θα προτιμήσει να πιει καφέ απο το να σου δώσει σημασία. Μην τα βάλεις μαζι τους, αλλα σκέψου, εσυ πως αντιδρούσες; Τι παράδειγμα ήσουν για την νεα γενιά; 
Ναι η μόρφωση ειναι σημαντική. Διαβάστε, σπουδάστε, κάντε σεμινάρια, γίνετε καλύτεροι για το επάγγελμα σας. Αλλα χωρις παιδεία..... Ειμαστε πρωτογονοι, άνθρωποι των σπηλαίων με πτυχίο! 
Ας μάθουμε να σεβόμαστε τους άλλους σε ολα τα επίπεδα, να βουτάμε την γλώσσα στο μυαλό μας πριν μιλήσουμε και να βοηθάμε οσο και οπου μπορούμε! Ετσι αφήνουμε το αποτύπωμα μας στις επόμενες γενιές, με πράξεις! Μην ξεχνάτε, το πτυχίο ειναι απλα  ενα χαρτί χωρις αξία. Κάνοντας μια καλη πράξη, η αξία ειναι ανεκτίμητη!!!! Για αυτόν που βοηθήσετε, για αυτούς που παραδειγματισατε και για την ψυχή σας!!! 
Οποτε σκέψη πριν την δράση και σεβασμός πριν την κίνηση!  Ας μην μεινει θεωρία, ας το κανουμε πράξη!! 

Καλημέρα!!!



Σχόλια