Σωματοποίηση Άγχους: Όταν το σώμα ξεσπά

Όταν το σώμα μας εκπέμπει SOS δεν θα το κάνει με φώτα και κραυγές. Έχει πολλούς τρόπους να σου δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά.  Άκουσε το και δεν θα χάσεις!
Μύτη: Αν έχεις αιμορραγία στην μύτη μπορεί να βιώνεις έντονο στρες
Μαλλιά: Η τριχόπτωση που σε ανησυχεί είναι από τα πρώτα σημάδια ότι το άγχος ξεσπά στο σώμα μας
Κούραση-Αδυναμία:Το άγχος εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα με αποτέλεσμα την διαρκή αίσθηση κούρασης και εμφάνισης λοιμώξεων που δεν μπορεί να καταπολεμήσει ο οργανισμός μας 
Θυμήσου: Επίσης βασικό σύμπτωμα άγχους η απώλεια μνήμης 
Ύπνος: Ένα από τα κύρια συμπτώματα του άγχους είναι η δυσκολία στον ύπνο, οι συνεχείς διακοπές στην διάρκεια της νύχτας
Εμετός: Αν έχεις έντονη ναυτία και συχνούς εμετούς και δεν υπάρχει εγκυμοσύνη ( στις γυναίκες φυσικά!), τότε έχεις το σύνδρομο κυκλικού υποτροπιάζοντος εμετού
Ιδρώτας: Αν έχεις έντονη εφίδρωση ακόμα και τον χειμώνα σημαίνει ότι το άγχος είναι υπερβολικό στον οργανισμό σου 
Διατροφή: Μπορεί να παρουσιάσεις συμπτώματα βουλιμίας ή ανορεξίας
Αναπνοή: Δύσπνοια ή ταχύπνοια μπορεί να αισθανθείς ή ακόμα και άσθμα
Ορμόνες: Σε περίοδο έντονου στρες παρατηρείται αυξομείωση των ορμονών στον οργανισμό
Στομάχι: Σπαστική κολίτιδα, ευρεθεριστο έντερο, καούρες είναι κάποια από τα συμπτώματα άγχους
Σεξ: Συχνά μπορεί να παρουσιαστούν διαταραχές στην σεξουαλική λειτουργία
Υπάρχουν πολλές ασθένειες που μπορούν να επηρεαστούν από το έντονο άγχος που βιώνουμε όπως το έλκος στομάχου, έκζεμα, ψωρίαση, καρδιακές παθήσεις και η υψηλή πίεση του αίματος.
Άρα το σώμα μας, μας προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε αφού γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις για να σιγουρευτούμε ότι η αιτία του προβλήματος μας δεν είναι παθολογική, αλλά ψυχοσωματική, να ζητήσουμε βοήθεια. Να βρούμε την αιτία του προβλήματος, να χαλαρώσουμε, να μειώσουμε τους έντονους ρυθμούς της ζωής μας. 
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και αγωγή που θα μας συστήσει ο ψυχολόγος παράλληλα με την ψυχανάλυση ή την γνωσιακή τύπου θεραπεία. 
Αρκεί να θυμάσαι ότι το σώμα κι η ψυχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και το ένα επηρεάζει και επηρεάζεται από το άλλο. Πονάει η ψυχή μας και μιλάει το σώμα! Ο οργανισμός μας είναι προετοιμασμένος να διαχειριστεί συγκεκριμένα μόνο επίπεδα άγχους, οπότε όταν αυτό αυξάνεται τα αποτελέσματα είναι αναπόφευκτα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν δύσκολη καθημερινότητα, στρες, αναποδιές στη δουλειά ή απογοητεύσεις σε προσωπικές σχέσεις. Το σημαντικό δεν είναι να στοχεύουμε στην εξάλειψη του άγχους-αυτό θα ήταν παράλογο- αλλά στην έγκαιρη και επαρκή διαχείρισή του. Επομένως, αντί να «κουβαλάμε» το δυσβάσταχτο βάρος του συνεχούς και επώδυνου αυτού συναισθήματος, είναι προτιμότερο να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά!
Το σώμα μας φωνάζει και εκλιπαρεί να το ακούσουμε και να το βοηθήσουμε! Καλό θα είναι να το κάνουμε! 


Σχόλια