Δρόμοι της επιτυχίας

Από μικρή άκουγα να μην παρατάς, να συνεχίζεις ότι κι αν γίνει. Αυτό όμως σημαίνει διαρκή προσπάθεια με κάθε κόστος. Αλλά έτσι έρχεται η επιτυχία αλήθεια; 
Μήπως κάποιες φορές το να τα παρατάς θέλει δύναμη; Η παραδοχή ότι πρέπει κάτι να αλλάξεις για να προχωρήσεις είναι σημάδι ωριμότητας; 
Δεν μπορείς να μείνεις σε ένα καράβι που βυθίζεται. Πρέπει να κολυμπήσεις για να σωθείς. Μπορεί να χρειάζεται να βάλεις τέλος για να σωθείς από μια καταστροφή. 
Σε κάποιες καταστάσεις καλό θα είναι να ζυγίζεις τα υπέρ και τα κατά για φτιάξεις νέα στρατηγική, νέο πλάνο. Το να έχεις plan B ή C δεν είναι κακό, αντίθετα σε προφυλάσσει από την αποτυχία. Σε βοηθά να πάρεις μια ανάσα πριν συνεχίσεις.
Στην οδήγηση δεν είναι όλοι δρόμοι ευθεία. Πρέπει να οδηγήσεις και στις στροφές για να συνεχίσεις στην πορεία σου. Να σταματήσεις για καύσιμα όταν χρειάζεται, να σταματήσεις αν υπάρχει κίνδυνος ή ακόμη και να αλλάξεις πορείες όταν φτάνεις σε αδιέξοδο.
Έτσι είναι και στην ζωή. Πρέπει στο αδιέξοδο να αλλάξεις πορεία και κατεύθυνση. Δεν σημαίνει ότι τα παρατάς, αντίθετα παίρνεις δυνάμεις για να συνεχίσεις. Άλλωστε δεν έχει νόημα να προχωράς όταν μπροστά σου βρίσκεις τείχος. Βρες τρόπο να το ρίξεις ή να το προσπεράσεις. 
Επιτυχημένος δεν γίνεσαι αν δεν μπορείς να κάνεις αλλαγές. Και ναι, μερικές φορές πρέπει να πάρεις δύσκολες αποφάσεις, να πάρεις ρίσκα που φοβάσαι. Κάποια θα βγουν σε καλό κι άλλα όχι. Έτσι είναι η ζωή όμως. Η ευθεία είναι βαρετή και πολλές φορές δεν οδηγεί πουθενά. Και άλλες φορές πάλι αξίζει να σταματήσεις να θαυμάσεις την θέα. 
Η ζωή φεύγει γρήγορα, απόλαυσε την και λίγο! Άλλωστε σημασία δεν έχεις πόσες μάχες θα χάσεις, αλλά να κερδίσεις τον πόλεμο! 

Σχόλια