Ζούμε μόνο μια φορά, ας είναι καλή!

Αγαπημένο μου ημερολόγιο, μετά την είδηση για τον ξαφνικό και τραγικό θάνατο του Kobe Bryant και της 13χρονης κόρης του είδα πόσοι άνθρωποι συνειδητοποίησαν πόσο εύθραυστη είναι η ρημάδα η ζωή. Κάθε μέρα πεθαίνουν άνθρωποι δίπλα μας, γύρω μας, από αρρώστιες, ατυχήματα, πολέμους, αλλά φαίνεται να μας συγκλονίζει η είδηση ενός πιο "διάσημου" . Το θέμα είναι όμως να καταλαβαίνουμε ότι η ζωή είναι σήμερα, τώρα και να μην περιμένουμε να το επιβεβαιώσουμε από τον θάνατο των γύρω μας. 

Με εκπλήσσει πόσο αδιάφοροι είναι οι σημερινοί άνθρωποι για τη φυσική, τον χωροχρόνο, το σύμπαν, την ύπαρξη, τον σκοπό μας και τον τελικό προορισμό μας. Υπάρχει ένας τρελός κόσμος εκεί έξω. Δείξτε λίγο ενδιαφέρον.
Stephen Hawking, Βρετανός φυσικός

Η ζωή είναι μία, είναι ωραία η άτιμη, γλυκιά και σε παραπλανά ότι διαρκεί για πάντα. Έχουμε μια ευκαιρία σε αυτόν τον κόσμο να κάνουμε κάτι καλό για εμάς και όσους είναι πλάι μας. 

Το νόημα της ζωής είναι απλώς να είσαι ζωντανός. Είναι τόσο ξεκάθαρο, τόσο αυτονόητο, τόσο απλό. Αλλά παρ’ όλα αυτά, όλοι τρέχουν ολόγυρα πανικοβλημένοι, λες και χρειάζεται να επιτύχουν κάτι πέρα απ’ αυτό που είναι.
Alan Watts, Βρετανός φιλόσοφος και βουδιστής

Βλέπεις γύρω κι εσύ ανθρώπους μίζερους, κακούς, με άσχημους τρόπους και συμπεριφορά στον πλησίον τους; Δεν είσαι ο μόνος/η μόνη. Όσοι από εμάς χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ και γενικά κυκλοφορούμε στο πλήθος και κυρίως όσοι εργαζόμαστε σε δουλειές που έχουν να κάνουν με εξυπηρέτηση πελατών, έχουμε σίγουρα πολλές ιστορίες να διηγηθούμε. Αλλά είναι κρίμα γι'αυτους να είναι έτσι και καλό είναι όπου συναντάς τέτοιους ανθρώπους να τρέχεις μακριά. Γιατί η μιζέρια είναι κολλητική!

Το νόημα της ζωής είναι να ανακαλύψεις το ταλέντο σου. Ο σκοπός της ζωής είναι να το χαρίσεις στους άλλους
Πάμπλο Πικάσο, Ισπανός ζωγράφος

Σκέψου την ζωή σαν μια παράσταση. Κάθε μέρα είναι πρόβα ενώ θα έπρεπε να είναι πρεμιέρα. Νομίζουμε αφελώς ότι το αύριο, το μεθαύριο, η άλλη εβδομάδα/χρόνια/ δεκαετία θα μας βρει στο ίδιο σημείο. Παίρνουμε ως δεδομένο ότι το πρωί θα ξυπνήσουμε ενώ πραγματικά δεν έχουμε ιδέα τι μας ξημερώνει! 
Ας απολαύσουμε την κάθε στιγμή, ας γελάσουμε δυνατά, ας κάνουμε κάθε τρελή μας σκέψη πραγματικότητα και ας είμαστε ευγενικοί με τον διπλανό μας. Ας χαρίσουμε αγάπη γύρω μας και ας φροντίσουμε όσο βρισκόμαστε σε αυτόν τον πλανήτη να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για εμάς και για τους συνανθρώπους μας. 


Η ζωή είναι μικρή. Να φιλάς αργά, να γελάς τρελά, να αγαπάς αληθινά και να συγχωρείς γρήγορα.
Πάουλο Κοέλο, Βραζιλιάνος συγγραφέας

Είμαστε περαστικοί και θεωρούμαστε μόνιμοι κάτοικοι. Μια ιδέα είμαστε, ας είμαστε τουλάχιστον καλή ιδέα!
Χαμογελάτε καλέ λίγο παραπάνω, δεν κοστίζει κάτι! Δώστε χαρά γύρω σας για να εισπράξετε την αντίστοιχη. Μην περιμένετε να χάσετε κάποιον δικό σας για να εκτιμήσετε την ζωή σας και πάψτε να συλλέγετε αντικείμενα, συλλέξτε αναμνήσεις! Δεν πειράζει κι αν δεν είναι το σπίτι σας καθαρό ή τακτοποιημένο κάθε μέρα, αφιερώστε τον χρόνο αυτό στους δικούς σας ανθρώπους ή στον εαυτό σας. Επιτρέψτε στον εαυτό σας λίγη χαλάρωση, μια βόλτα στον ήλιο, να δείτε την ομορφιά του τόπου σας.
Δοκιμάστε να γίνετε τουρίστες στην πόλη/χώρα σας! Είναι πολύ διασκεδαστικό και μαθαίνετε τόσα πράγματα. Σταματήστε να ζείτε για να ψωνίζετε, έχουμε γίνει δέσμιοι των υλικών αγαθών. 

Η ζωή δεν είναι να έχεις και να αποκτάς αλλά να είσαι και να γίνεσαι.
Matthew Arnold, Άγγλος ποιητής

Ας αγοράσουμε όλοι μόνο τα απαραίτητα και με τα υπόλοιπα ας περάσουμε καλά! Μην πάρεις 3η τσάντα ή 5ο ζευγάρι παπούτσια, πήγαινε θέατρο, κινηματογράφο, ένα ταξίδι έστω κοντινό, έστω ολιγοήμερο. Δημιούργησε αναμνήσεις με όσους αγαπάς κι όχι γεμάτες ντουλάπες. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έμαθαν ποτέ πως ένας από τους πιο σημαντικούς σκοπούς της ζωής είναι να την απολαμβάνεις.
Σάμουελ Μπάτλερ, Άγγλος συγγραφέας


Ναι υπάρχει οικονομική κρίση, πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει. Ας είναι όμως οικονομική, ας διανύουμε περίοδο λιτότητας και όχι μιζέριας! Δεν μπορείς να βγεις; Μείνε σπίτι με φίλους, ακούστε μουσική, παίξτε επιτραπέζια και γελάστε με την ψυχή σας. 
Να λέτε σ'αγαπω, συγνώμη, ευχαριστώ συχνά! Κυρίως ευχαριστώ στην ζωή. Δείτε ένα ηλιοβασίλεμα,μια ανατολή ηλίου και απολαύστε το! 

Θα βρεις νόημα σ’ αυτήν τη ζωή μόνο αν το δημιουργήσεις εσύ.
Είναι ένα ποίημα που θα συνθέσουμε, ένα τραγούδι που θα τραγουδήσουμε, ένας χορός που θα χορέψουμε.
Όσσο, Ινδός γκουρού

Μια απλή βόλτα στην θάλασσα είναι γιατρικό για την ψυχή μας! Δεν χρειάζονται πολλά για να περάσουμε καλά. Εμείς τα κάνουμε τα πράγματα δύσκολα ενώ δεν είναι. Ακόμα κι αν δεν έχεις πολλά, μπορείς να πάρεις ένα λεωφορείο και να πας μια βόλτα, να κάνεις ένα πάρτυ ρεφενέ με τους φίλους σου, να βρεις ακόμα και δωρεάν εκδηλώσεις στην περιοχή σου.
Τα χρήματα δεν είναι δικαιολογία για να μην ζεις καλά. Σίγουρα βοηθάνε για να ζεις καλύτερα, αλλά γίναμε δέσμιοι τους κι αυτό καλό δεν είναι. Για ένα μάτσο χαρτιά κόσμος έξω σκοτώνεται και πεινάει. 
 

Αυτό που αξίζει δεν είναι να ζεις για να αποκτήσεις περισσότερα αλλά να ζεις καλά.
Πλάτωνας


Εσύ που έχεις λοιπόν σταματά τώρα την μιζέρια, τις δικαιολογίες και ζήσε! Ζήσε καλά και με αξιοπρέπεια, σκέψου πόσοι εκεί έξω δεν έχουν την ευκαιρία. Η ζωή είναι μια, αν είσαι τυχερός θα είναι μοναδική! 


Μια φορά υπάρχουμε, δεν υπάρχει τρόπος να υπάρξουμε δυο φορές και μάλλον δεν θα υπάρξουμε ξανά ποτέ. Κι εσύ που δεν εξουσιάζεις το αύριο, αναβάλλεις τη χαρά. Και η ζωή πάει χαμένη με τις αναβολές και ο καθένας πεθαίνει απασχολημένος.
Επίκουρος, αρχαίος φιλόσοφος

Σχόλια