Το καλό νέο της ημέρας by Ζέτα

Πτυχιούχος ανακάλυψε εναλλακτικό του πλαστικού!


Η 23χρονη Lucy Hughes από την Βρετανία έχει εφεύρει ένα βιοαποικοδομήσιμο υλικό από απόβλητα ψαριών που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το πλαστικό στην συσκευασία.
Χρησιμοποίησε αποθέματα ψαριών για να φτιάξει ένα ισχυρό, εύκαμπτο και ημιδιαφανές υλικό που ονομάζεται MarinaTex, το οποίο μοιάζει σαν πλαστικό, αλλά μπορεί να πεταχτεί κανονικά στα απορρίμματα τροφής.
Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 490.000 τόνοι αποβλήτων δημιουργούνται στην καλλιέργεια και επεξεργασία ψαριών, κάθε χρόνο. Έχουν χαμηλή εμπορική αξία και καταλήγουν σε χώρο υγειονομικής ταφής ή αποτέφρωσης. Μέσα από την έρευνα η Lucy διαπίστωσε ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα υποκατάστατο του πλαστικού χρησιμοποιώντας κόκκινα φύκια για να κρατήσει τις πρωτεΐνες από το δέρμα του ψαριού και να το μετατρέψει σε ημιδιάφανη φύλλα.
Μόνο ο μπακαλιάρος του Ατλαντικού θα μπορούσε να δημιουργήσει τα οργανικά απόβλητα που χρειάζονται για 1.400 συσκευασίες MarinaTex!  " Δεν έχει νόημα να χρησιμοποιούμε πλαστικό, ένα απίστευτα ανθεκτικό υλικό για προϊόντα που μπορεί να έχουν κύκλο ζωής μόνο μια μέρα". 
Η Lucy έχει κερδίσει το διεθνές βραβείο James Dyson για μηχανικούς, το 2019. Ο Dyson που είναι εφευρέτης και επιχειρηματίας δήλωσε" Το MarinaTex λύνει δύο προβλήματα, την απανταχού παρουσία του πλαστικού μιας χρήσης και τα απόβλητα ψαριών. Ελπίζω να γίνει μέρος μιας συνολικής απάντησης στην αφθονία των πλαστικών μιας χρήσης". Ας το ελπίσουμε κι εμείς!  Όχι άλλο πλαστικό!

Σχόλια