Η Ζέτα προτείνει ( Zeta's choice) : Ταξίδι

Αγαπημένο μου ημερολόγιο, σκέφτηκα να σου προσθέσω μια νέα στήλη και εκτός από τις σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου, να προτείνω πράγματα που θα μας φτιάχνουν την διάθεση, όπως ταξίδια, βιβλία, φαγητά, ταινίες και τόσα άλλα, όπου θα κάνουν την καθημερινή μας τρέλα εεεε ζωή ήθελα να πω καλύτερη!! 
Δεν θα μπορούσα να μην ξεκινήσω από τον προορισμό της καρδιάς μου, τα Χανιά!
Αξίζει κάποιος να επισκεφθεί όλη την Κρήτη, έχει τόσα αξιοθέατα, τόσες υπέροχες παραλίες, εξαιρετικό φαγητό και ποτό, αλλά κυρίως καταπληκτικούς ανθρώπους. Όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις, αλλά κυρίως στα χωριά. Εκεί θα βρεις ευτυχισμένους ανθρώπους που μεγάλωσαν δύσκολα, αλλά και χαρούμενα. Αξίζει λοιπόν να πας οπωσδήποτε Κρήτη και ξεκίνα από τα Χανιά.
Info: Τα Χανιά είναι παραλιακή πόλη της βορειοδυτικής Κρήτης, ένας από τους σημαντικότερους λιμένεςτης και πρωτεύουσα του νομού Χανίων. Πέρα από τα Χανιά, η ευρύτερη αστική περιοχή περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα προάστια οπως την Σούδα, τα Κουνουπιδιανά, τις Μουρνιές, τα Περιβόλια, τον Γαλατά, τον Νεροκούρο και το Αρώνι. Υπήρξε σημαντική Μινωϊκή πόλη και έχει ταυτιστεί με την αρχαία Κυδωνία.
Η πόλη έχει το τυπικό μεσογειακό κλίμα, το οποίο είναι ζεστό και ξηρό τα καλοκαίρια και ήπιο τους χειμώνες. Μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου ο ουρανός είναι καθαρός. Η ατμόσφαιρα είναι σχεδόν πάντα ζεστή και τα θερμά επεισόδια (με θερμοκρασίες πάνω από 38 °C) δεν είναι πολύ συνηθισμένα, αφού υπάρχει συνεχώς η θαλασσινή αύρα (τα "Μελτέμια"). Συνήθως χιονίζει μόνο στα ορεινά του νομού με πολύ σπάνιες εξαιρέσεις.
Πολύ μεγάλες προσωπικότητες είναι συνδεδεμένες με τα Χανιά, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η Νάνα Μούσχουρη, ο Αλέξης Μινωτής και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. 
Αξίζει να επισκεφθείς τους τάφους των Βενιζέλων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, το παλιό Ενετικό λιμάνι με τον Φάρο, την Δημοτική αγορά και τον Δημοτικό κήπο με το Ρολόι του κήπου να δεσπόζει, το Φραγκοκάστελλο, την Μητρόπολη των Χανίων, την Μονή του Αγίου Φραγκίσκου και τόσα άλλα μουσεία κι αρχαιολογικούς χώρους. 
Δεν γίνεται να μην πας στο μεγαλύτερο φαράγγι όχι μόνο στα Χανιά, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, της Σαμαριάς. Μοναδικός βιότοπος με ξεχωριστή σε πλούτο χλωρίδα και πανίδα και μια πλούσια μυθολογία που φθάνει ως τα προϊστορικά χρόνια και ιστορία πολυτάραχη στα δύσκολα για την Κρήτη χρόνια. Ανακηρύχθηκε ως Εθνικός Δρυμός Λευκών Ορέων Κρήτης το έτος 1962 και μέχρι τότε στο χωριό της Σαμαρίας, στο κέντρο του φαραγγιού, κατοικούσαν ακόμη δύο-τρεις οικογένειες Σφακιανών, ασχολουμένων κυρίως με την κτηνοτροφία και την υλοτομία. Το μήκος της διαδρομής του, στα όρια του Δρυμού είναι 12.800 χιλιόμετρα και στη συνέχεια η απόσταση ως την παραλιακή Αγία Ρούμελη, είναι ακόμα 3.200 χιλιόμετρα. 
Είναι επισκέψιμο συνήθως από την 1η Μαΐου μέχρι τέλος Οκτωβρίου, εκτός αν υπάρξουν δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Αν πας καλοκαίρι στα Χανιά, έχεις πολλές επιλογές σε υπέροχες παραλίες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από εξωτικά νησιά!
 Μπορείς να πας στον Μπάλο όπου το τοπίο θυμίζει νησί του Ειρηνικού, στην παραλία της Φαλάσαρνας με την λευκή και ψιλή άμμο και τα κρυστάλλινα νερά, στα Γλυκά Νερά, όπου πήραν την ονομασία τους από τα γλυκά νερά που αναβλύζουν από τα Λευκά Όρη και καταλήγουν μέσα και δίπλα στην θάλασσα και βρίσκεται 4 χλμ μακριά από τα Σφακιά. 
Μια σίγουρη επιλογή είναι το Ελαφονήσι, όπου ενώ η διαδρομή είναι δύσκολη με πολλές στροφές, ωστόσο η θέα θα σε αποζημιώσει! Έχει ένα ροδαλό χαλί από µικρά κοχύλια, κρυστάλλινα, ρηχά νερά, και χρυσή αµµουδιά!  Αφού θα πας στο φαράγγι της Σαμαριάς, στην έξοδο του θα βρεις την παραλία Αγία Ρούμελη/ Άγιος Παύλος με την απέραντη ακρογιαλιά και το Κεδρόδασος! 
Σε μόλις 15' από το κέντρο των Χανίων θα βρεθείς στο Μαράθι με το πιο ρομαντικό ηλιοβασίλεμα! Λέγεται και "παραλία των ερωτευμένων"! Έχει ψιλή και δεν την πιάνει ποτέ κύμα οπότε είναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά.
Πολλές οι επιλογές: Πλατανιάς, Χρυσή Ακτή, Αγία Μαρίνα, Λουτράκι, Γραμβούσα, Λουτρό, Ποταμός ( Γαύδος), Παλαιόχωρα, Καλαθάς, Σταύρος, Σούγια και αν κατευθύνεσαι προς Ρέθυμνο θα συναντήσεις την Γεωργιούπολη όπου είναι πια τουριστικό θέρετρο! 
Με τόσες δραστηριότητες στα Χανιά θα σου ανοίξει σίγουρα η όρεξη και εδώ οι επιλογές παρά πολλές!! 
Η Κρητική διατροφή άλλωστε στηρίζεται σε αγνές και απλές πρώτες ύλες όπως το ελαιόλαδο, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα άγρια χόρτα, αλλά και κρεατικά, ψάρια και θαλασσινά. Αξίζει να δοκιμάσεις καλιτσούνια με σπανάκι ή μάραθο, σφακιανές πίτες, κρεατότουρτα, χοχλιούς ( σαλιγκάρια), γαμοπίλαφο, χανιώτικο μπουρέκι, κρητικά ντολμαδάκια, βραστό ή οφτό ( ψητό) κατσικάκι, απάκι ή σύγκλινο, σταμναγκάθι τσιγαριαστό και αντικριστό. 
Σίγουρα θα θες να γευτείς αυθεντικό κρητικό ντάκο με μυζήθρα, να δοκιμάσεις γραβιέρα και στάκα. Οπωσδήποτε θα γλυκαθείς με ξεροτήγανα και φυσικά θα πιεις άφθονη τσικουδιά!  
Φιλική συμβουλή: Να τρως καλά γιατί αν επισκεφθείς τα υπέροχα χωριά των Χανίων, αλλά και όλης της Κρήτης, οι ντόπιοι είναι πολύ φιλόξενοι και αμέσως θα σε κεράσουν μια ρακή με τον ανάλογο μεζέ! Θα περάσεις καλά σίγουρα! 
Extra tip: Χανιώτικη Μπουγάτσα! Δεν γίνεται να πας Χανιά και να μην πας στον Ιορδάνη για μπουγάτσα!! Δοκίμασε την και θα με θυμηθείς! 
Γενικά να θυμάσαι, η Κρήτη έχει πάρα πολλά μέρη να επισκεφθείς οπότε θέλει σίγουρα αρκετές μέρες για να δεις τα περισσότερα. Φτιάξε ένα καλό πρόγραμμα και θα περάσεις τέλεια ότι κι αν επιλέξεις να κάνεις!
Καλά ταξίδια!!

Σχόλια