Η Ζέτα προτείνει: Προορισμός Τρίκαλα, μια πόλη πρότυπο

Zeta's choice αυτη την φορά είναι τα όμορφα Τρίκαλα. Το Άμστερνταμ της Ελλάδας! 
Είναι πόλη της δυτικής Θεσσαλίας, βρίσκεται πολύ κοντά στα Μετέωρα και την Καλαμπάκα και στον ορεινό όγκο της Νότιας Πίνδου, όπου βρίσκονται πολύ γνωστοί προορισμοί όπως η Ελάτη και το Περτούλι.

Είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορία και πολλά αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείς όπως το Βυζαντινό κάστρο της πόλης, το Ασκληπιείο της αρχαίας Τρίκκης που είναι το αρχαιότερο και σημαντικότερο στην Ελλάδα, η Παλιά πόλη, το τζαμί του Οσμάν Σαχ, ο λόφος του προφήτη Ηλία, ο Ληθαίος ποταμός και φυσικά η κεντρική Γέφυρα που ενώνει τον πεζόδρομο της Ασκληπιού με την κεντρική πλατεία.
 Δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στον Μύλο Ματσόπουλου που υπάρχει από το 1884 και είναι ένα ιστορικό-βιομηχανικό πάρκο, αλλά και πολιτιστικό κέντρο. Ο Μύλος λειτουργεί ως μουσείο όλο τον χρόνο και τα Χριστούγεννα διοργανώνεται ένα από τα διασημότερα θεματικά πάρκα " Μύλος των ξωτικών". Χωρίς υπερβολή το επισκέπτονται άνθρωποι από όλη τη Ελλάδα και από το εξωτερικό. Λειτουργεί 40 ημέρες και αποτελεί τουριστικό προορισμό για τα Χριστούγεννα για όλη την χώρα. Έχει δωρεάν είσοδο και  δωρεάν δράσεις για όλους, με παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις για χιλιάδες μαθητές! 
Από τον Ευάγγελο Αβέρωφ και τον Γεώργιο Κονδύλη, ως τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Δημήτρη Μητροπάνο, είναι μεγάλος ο κατάλογος των προσωπικοτήτων με καταγωγή από τα Τρίκαλα. 
Ωστόσο αυτό που κάνει τα Τρίκαλα να ξεχωρίζουν είναι ότι σήμερα αποτελεί πόλη πρότυπο με τις δράσεις και τις καινοτομίες που χρησιμοποιεί.
Τα Τρίκαλα, είναι η μόνη πόλη στην Ελλάδα που έχει προμηθεύσει με Lego και ρομποτικά κιτ Raspberry Pi και τα 120 δημόσια σχολεία της, μια κίνηση την οποία πλήρωσε το e-Trikala, μια εταιρεία που δημιουργήθηκε το 2008 για να χρηματοδοτήσει την τοπική καινοτομία και που ανήκει κατά πλειοψηφία στο Δήμο.
 Τα Τρίκαλα ήταν επίσης η πρώτη πόλη που εφάρμοσε στην πράξη την εθνική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους το 2008, εργαζόμενη με τους ιδιοκτήτες τοπικών επιχειρήσεων και χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αξιοποιήσει τα οφέλη από το κόψιμο του καπνίσματος – αν και τα μπαρ και τα εστιατόρια αρχικά γκρίνιαζαν για την καταστολή.
Είναι η πρώτη ψηφιακή πόλη με την δημιουργία του e-trikala! Μπήκε στη λίστα με τις 21 κορυφαίες έξυπνες πόλεις στον κόσμο. Μέσα από όλα τα πρότζεκτ, το σύστημα με τα ηλεκτρονικά παράπονα είχε την μεγαλύτερη επίδραση στη ζωή των κατοίκων. Από την αρχή της λειτουργίας του, ο δήμος έχει δεχτεί πάνω από 4.000 αιτήματα και σχόλια. Το 10% αυτών, προήλθε από μία εφαρμογή για smart-phones που τέθηκε σε λειτουργία τα τελευταία χρόνια και με αυτόν τον τρόπο, τα διάφορα ζητήματα οδηγούνται πιο εύκολα σε λύση, μέσα σε οκτώ ημέρες κατά μέσο όρο, από εκεί που χρειαζόταν τουλάχιστον ένας μήνας. Παράλληλα, η όλη διαδικασία γίνεται με διαφάνεια, χωρίς μεσάζοντες.
Παρέχει σε όλους τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες της δωρεάν ασύρματο ίντερνετ. Οι δημότες μπορούν να επιλέξουν θέματα που θα συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο και να συμμετέχουν online!  Επίσης είναι ο πρώτος δήμος με 5G τεχνολογία!
Αν αγαπάς το ποδήλατο και τις βόλτες με αυτό, τότε σίγουρα να πας στα Τρίκαλα. Διαθέτει τον μεγαλύτερο ποδηλατόδρομο στην Ελλάδα και 7 στους 10 κατοίκους χρησιμοποιούν ποδήλατο για τις καθημερινές τους μετακινήσεις. Αν δεν έχεις ποδήλατο μπορείς να νοικιάσεις από τον δήμο!
Και φυσικά μόνο στα Τρίκαλα θα δεις λεωφορεία χωρίς οδηγό! 
Τα Τρίκαλα αξίζει να τα επισκεφθείς γιατί συνδυάζει μια πλούσια ιστορία, με νέες καινοτομίες και επιτεύγματα για μια πόλη του μέλλοντος! 

Σχόλια