Ψυχική Δύναμη : Έχεις!

"Δυνατός σαν βράχος"
"Δεν σε φοβάμαι εσένα, αντέχεις"
"Δεν έχεις ανάγκη εσύ"

Σίγουρα τα έχεις ακούσει κι εσύ πολλές φορές και σου έρχεται να εκραγείς. Κανείς δεν ξέρει πόσα αντέχεις ούτε καλά καλά εσύ, πως βγαίνει το συμπέρασμα ότι είσαι δυνατός άνθρωπος;

"Θεέ μου δώσε μου τη δύναμη να αλλάξω αυτά που μπορώ, την υπομονή να αντέξω αυτά που δεν μπορώ, και τη σοφία για να γνωρίζω την διαφορά μεταξύ τους." Επίκτητος

Μπορεί κι εσύ να έχεις ανάγκη βοήθεια ή κάποιον να σε στηρίξει στα δύσκολα κι όμως σφίγγεις τα δόντια και προχωράς.
Τι σημαίνει όμως δυνατός άνθρωπος; Είναι εκείνος που μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση σωστά και λειτουργικά, διατηρώντας την ψυχραιμία του. Ένας τέτοιος άνθρωπος δεν καταβάλλεται από στρες και μπορεί να αντεπεξέλθει σε οτιδήποτε. Μπορεί ακόμα κι όταν πέσει να βρει δύναμη να σηκωθεί ξανά.
Για να είσαι κι εγώ εσύ έτσι θα χρειαστεί να κάνεις μερικά πράγματα:
Πες όχι και να το εννοείς
Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους
Δεξου και την αποτυχία και προχώρα
Να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου
Απέφυγε τους τοξικούς ανθρώπους
Κάνε αλλαγές όταν χρειάζεται
Μην μένεις στα λάθη
Να είσαι δραστήριος/α
Δώσε χρόνο, δεν θα έρθει η λύση αμέσως

Να θυμάσαι η δύναμη που έχουμε δεν έχει να κάνει με τις επιτυχίες που μπορεί να έχουμε, αλλά με τις φορές που χρειάστηκε να πέσουμε και να ξεκινήσουμε από την αρχή.
Όταν όμως νιώσεις ότι χάνεται αυτή η δύναμη μην φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια. Πάντα θα υπάρχουν γύρω σου άνθρωποι πρόθυμοι να δώσουν ένα χέρι βοηθείας ώστε να συνεχίσεις. 

Καλό είναι να στηρίζονται άλλοι σε σένα, αλλά το πιο βασικό είναι να είσαι εσύ καλά μέσα σου. Μετέφερε ευθύνες κι αλλού και μάθε να λες και όχι όπου χρειάζεται. Πασχίζουμε να σώσουμε τους άλλους και τελικά χάνουμε τον εαυτό μας. Άκου τον λοιπόν και σώσε κι εσένα για αλλαγή. 
Βράχε της ζωής θυμήσου, θα περάσουν κι αυτά τα κύματα και ίσως αλλάξει λίγο το σχήμα σου. Θα είσαι ο ίδιος όμως πάλι. Κοίτα γύρω σου υπάρχουν κι άλλοι βράχοι που δέχονται τα κύματα της θάλασσας καθημερινά κι είναι εκεί. Άντλησε δύναμη από αυτούς και συνέχισε αγέρωχος. Κι αν κουραστείς δεν πειράζει, θα περάσει κι αυτό. Θα ξανάρθει η ηρεμία κι η θάλασσα θα γαληνέψει. Απόλαυσε τη θέα και νιώσε καλά. Την άντεξες κι αυτή την κακοκαιρία. Θα έρθουν κι άλλες... Θα τις αντέξεις κι αυτές.

Σχόλια