Οι γειτονιές της Αθήνας: Γέρακας

Ο Γέρακας είναι δημοτική κοινότητα και έδρα του Δήμου Παλλήνης της Περιφερειακής ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, ανήκει στο Βορειοανατολικό άκρο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Αθήνας, και αποτελεί Βόρειο Προάστιο των Αθηνών.

Γνωστές συνοικίες του Γέρακα είναι ο Γαργηττός, ο Σταυρός κι η Μπαλάνα.
Η αρχαιότερη ονομασία της περιοχής «Γαργηττός» εμφανίζεται σε πληθώρα κειμένων και δηλώνει τις νότιες προσβάσεις του Πεντελικού. Η λέξη Γαργηττός πιθανόν να ετυμολογείται από το αρχαιοελληνικό «γάργα» που σημαίνει την μαύρη λεύκα, ένα είδος λεύκας με σκουρόχρωμα φύλλα και κορμό. Η σύγχρονη ονομασία «Γέρακας» προέρχεται από το θρησκευτικό όνομα του μεγάλου λογοθέτη Ιέρακα (ο Ιέραξ-Γέραξ = γεράκι, του Ιέρακος-Γέρακος, τον Ιέρακα-Γέρακα), ο οποίος κατείχε μεγάλες εκτάσεις της περιοχής τον 16ο αιώνα μ.Χ. που βρίσκονταν υπό ιδιοκτησιακή αμφισβήτηση από τον ιδρυτή της Ιεράς Μονής Πεντέλης Τιμόθεο και την Αγία Φιλοθέη. Τελικά παραχωρήθηκαν οι εκτάσεις εκ μέρους του Ιέρακος και χάριν αυτού δόθηκε το όνομα στο χωριό που αναπτύχθηκε, τη σημερινή πόλη του Γέρακα.

Το κέντρο του Γέρακα εντοπίζεται γύρω από την Πλατεία Μακεδονίας, βόρεια της Λεωφόρου Μαραθώνος, η οποία αποτελεί σημείο συνάντησης των κατοίκων και κόσμημα της πόλης, ενώ πολιούχος του Γέρακα είναι ο Άγιος Ιωάννης.
 Περιβάλλεται από τους Δήμους Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου και Βριλησσίων στα δυτικά, από τον ορεινό Δήμο Πεντέλης στα βόρεια, την Ανθούσα και την πρωτεύουσα πόλη της Παλλήνης στα ανατολικά, ενώ προς το νότο συνορεύει με τα Γλυκά Νερά.
Είναι σημείο συνάντησης καθώς έχει πολλά εμπορικά καταστήματα, φούρνους που μπορείς να βρεις ότι θες κυριολεκτικά, καφετέριες γεμάτες κόσμο, ταβέρνες με μουσική και ταχυφαγεία ανάλογα την διάθεση. Έχει και σινεμά! 
Έχει συγκοινωνία και τοπική και αστική, βρίσκεται πολύ κοντά στον σταθμό μετρό  και προαστιακού Δουκίσσης Πλακεντίας.
Υπάρχουν πολλές πλατείες και παιδικές χαρές για τα μικρά παιδιά. Πίστα σκέιτμπορντ! Πολιτιστικοί σύλλογοι που κοσμούν την περιοχή και την αναβαθμίζουν με δρώμενα, παραστάσεις, εκδηλώσεις, χορό και γυμναστική!
Δες το έργο του Πολιτιστικού συλλόγου Ο Γαργηττός από το 2013.

Υπάρχει και Σύλλογος Κρητών Ανθούσας, Γέρακα, Παλλήνης με πολλές εκδηλώσεις όλο τον χρόνο!

Θα απολαύσεις τον καθαρό αέρα, θα κάνεις τα ψώνια σου, θα φας και καλά! 

Όταν βρεθείς εκεί αναζήτησε το βιβλιοπωλείο Φιλομάθεια. Είναι ένα εξαιρετικό βιβλιοχαρτοπωλείο και όχι μόνο, με πολύ προσιτές τιμές και άψογη εξυπηρέτηση!Θα βρεις και είδη δώρων για όλα τα γούστα!! 

Στον τομέα της εκπαίδευσης γίνεται πολύ σημαντική δουλειά στον Γέρακα τόσο από τα σχολεία της περιοχής, όσο και από τα φροντιστήρια. Ένα από αυτά είναι το Όρισμα Φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης όπου διδάσκουν εκπαιδευτικοί με μεράκι, διάθεση και γνώσεις!

Κι επειδή η ασφάλεια είναι πάνω από όλα, πάνω στην Λεωφόρο Μαραθώνος θα βρεις το ασφαλιστικό και μεσιτικό γραφείο Inestate όπου θα βρεις λύση σε ότι ψάχνεις! Οι άνθρωποι είναι επαγγελματίες και άψογοι στην συνεργασία τους και θα σε καθοδηγήσουν σωστά σε ότι σε ενδιαφέρει! Είτε είναι ασφάλεια είτε αγορά/πώληση/ ενοικίαση ακινήτου. Έχει και πάρκινγκ μπροστά ακριβώς στο γραφείο για να μην ψάχνεις αφού είναι σε πολύ κεντρικό σημείο!

Ότι κι αν επιλέξεις σίγουρα θα περάσεις όμορφα στον Γέρακα κι ίσως και να θελήσεις να μείνεις! 


Σχόλια