Η ιστορία ενός υπέροχου τραγουδιού: Ο Προσκυνητής του Αλκίνοου Ιωαννίδη


Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης είναι ένας από τους πιο χαρισματικούς και αγαπημένους Κύπριους ερμηνευτές και τραγουδοποιούς.  Πηγή έμπνευσής του αποτέλεσε η καλλιτεχνική του οικογένεια -ο πατέρας του είναι ζωγράφος και ο αδερφός του ποιητής-. 

Ένα από τα τραγούδια του που έχω ξεχωρίσει είναι ο "Προσκυνητής".

Τόσο η μουσική όσο και οι στίχοι του είναι υπέροχοι... Το εν λόγω τραγούδι, συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο "Οι περιπέτειες ενός προσκυνητή" του 2003.  Πώς όμως γεννήθηκε; 


Η ιστορία ξεκινά από ένα βιβλίο θρησκευτικού περιεχομένου εν ονόματι "Οι περιπέτειες ενός προσκυνητού", το οποίο αποτελεί ημερολόγιο ενός Ρώσου ορθόδοξου χριστιανού, που ξεκίνησε για ένα μεγάλο προσκύνημα, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ.

Το βιβλίο «Οι Περιπέτειες ενός προσκυνητού», του οποίου ο συγγραφέας είναι άγνωστος, γράφτηκε πρωτότυπα στη ρωσική γλώσσα, το 1853. Το πρωτότυπο βρέθηκε στο Άγιο Όρος, το 1884, και τότε τυπώθηκε για πρώτη φορά.


Ο Ρώσος προσκυνητής, μετά τον χαμό της γυναίκας του, ξεκίνησε ένα μακρύ ταξίδι, αλλά στην πορεία αποφάσισε να το συνεχίσει και να διανύσει ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις, φτάνοντας μέχρι την Ελλάδα και το Άγιο Όρος. 

Στο βιβλίο-ημερολόγιο περιγράφεται η προσπάθειά του να εμβαθύνει στη γνώση και στην αδιάλειπτη προσευχή, κάτι που κατόρθωσε τελικά με τη βοήθεια ενός μοναχού και ενός βιβλίου με τίτλο "Φιλοκαλία των Νηπτικών Πατέρων"  και να εφαρμόσει την προσευχή της καρδιάς η οποία συνοψίζεται στις λέξεις "Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με".

Κάποια στιγμή ο Ρώσος προσκυνητής έφυγε, αλλά φαίνεται πως ξέχασε στο Άγιο Όρος το πολύτιμο ημερολόγιό του, το οποίο κρατήθηκε εκεί και έπειτα από πολλά χρόνια μεταφράστηκε στην ελληνική γλώσσα και εκδόθηκε ως βιβλίο.

Ο Ρώσος προσκυνητής φαίνεται πως τελικά επέστρεψε στη Ρωσία, αφήνοντας όμως το ημερολόγιό του στο Άγιο Όρος. Από αυτό, εκδόθηκε με πρωτοβουλία των μοναχών το βιβλίο. Το βιβλίο μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Μητροπολίτη Κορίνθου, Παντελεήμονα Καρανικόλα, και έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών.


Προσκυνητής

Τα βουνά περνάω
και τις θάλασσες περνώ
Κάποιον αγαπάω
Δυο ευχές κρατάω
και δυο τάματα κρατώ
Περπατώ και πάω

Κάποιος είπε πως η αγάπη
σ’ ένα αστέρι κατοικεί
αύριο βράδυ θα `μαι εκεί
Κάποιος είπε πως ο έρωτας
για μια στιγμή κρατά
αύριο βράδυ θα `ναι αργά

Στα πουλιά μιλάω
και στα δέντρα τραγουδώ
Κάποιον αγαπάω
Κι όταν τραγουδάω
προσευχές παραμιλώ
περπατώ και πάω

Κάποιος είπε πως ο δρόμος
είναι η φλέβα της φωτιάς
ψυχή μου πάντα να κυλάς
Κάποιος είπε πως ταξίδι
είναι μόνο η προσευχή
καρδιά μου να `σαι ζωντανή

Κάποιος είπε πως η αγάπη
σ’ ένα αστέρι κατοικεί
αύριο βράδυ θα `μαι εκεί
Κάποιος είπε πως ο έρωτας
για μια στιγμή κρατά
αύριο βράδυ θα `ναι αργά

Σχόλια