Προορισμός: Καλάβρυτα μέσα από τα μάτια μιας κατοίκου

Τα Καλάβρυτα έχουν γίνει αγαπημένος προορισμός. Για τα αξιοθέατα του. Για όσα μπορείς να κάνεις όταν τα επισκέπτεσαι. Είναι όμως και ένας τόπος μαρτυρικός, ιστορικός. Χώρος αντίστασης. 
Μπορεί να σου προσφέρει στιγμές ξεγνοιασιάς, γνώσης, αμέτρητες επιλογές, για εκδρομές χειμώνα και καλοκαίρι με οδηγό την ιστορία.
Γεωγραφικά τα Καλάβρυτα είναι μια κωμόπολη που ανήκει στον Νομό Αχαΐας και απέχει 180 χλμ από την Αθήνα. Έχει χιονοδρομικό κέντρο, το φαράγγι του Βουραϊκού, τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, το σπήλαιο των λιμνών, ιστορικές μονές και όμορφα ορεινά χωριά. 
 
Με την βοήθεια μιας κατοίκου και μέλος του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου των Καμενιάνων, Φωτεινής Γεωργακοπούλου θα δούμε μαζί τι θα δούμε, τι θα φάμε και που θα μείνουμε στην παραμονή μας στα Καλάβρυτα.

Αρχικά σε ευχαριστούμε Φωτεινή για τις πολύτιμες πληροφορίες που θα μας δώσεις. 

Τι κάνουν ξεχωριστά τα Καλάβρυτα

Τόπος να ζεις, Τόπος να δεις!!! Τα Καλάβρυτα αποτελούν έναν μοναδικό προορισμό συνδυάζοντας πολλές και διαφορετικές επιλογές όλο το χρόνο για κάθε λογής επισκέπτη. Ιστορική πόλη, που αναγεννήθηκε από τις στάχτες της. Ένα σχολείο, ένα μουσείο, μία ανάμνηση… 

Ποια είναι η ιδανική εποχή να έρθουμε;  Είναι μόνο για το χειμώνα τα Καλάβρυτα; 

Τα Καλάβρυτα είναι μαγευτικά όλες τις εποχές του χρόνου. Ιδανικά όμως αξίζει να τα επισκεφτείτε φθινόπωρο και χειμώνα.

Τι πρέπει να δούμε οπωσδήποτε όταν έρθουμε; 

Ιστορική πόλη τα Καλάβρυτα με υπέροχα αξιοθέατα, όπως:

  • Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλάιου

  • Ιερά Μονή Αγίας Λάυρας

  • Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

  • Τόπος Θυσίας

  • Μνημείο Ηρώων Αγωνιστών του 1821

  • Πύργος Πετμεζαίων

  • Σπήλαιο Λιμνών

  • Χιονοδρομικό κέντρο Χελμού

  • Φαράγγι του Βουραϊκού 

  • Οδοντοτός

Εκτός από την φέτα Καλαβρύτων που είναι πασίγνωστη, τι άλλο τοπικό προϊόν μπορούμε να δοκιμάσουμε;

Σίγουρα όλα τα τυροκομικά προϊόντα πρέπει να τα δοκιμάσετε. Μπορείτε να βρείτε εξαιρετικής ποιότητας ντόπια ζυμαρικά και μέλι, όπως και βότανα, γλυκά του κουταλιού και την περίφημη ροδοζάχαρη. 

Που μπορούμε να μείνουμε

Οι επισκέπτες έχουν αρκετές επιλογές ως προς την διαμονή τους. Υπάρχουν αρκετά καταλύματα και μέσα στην πόλη των Καλαβρύτων καθώς και σε κοντινές περιοχές.

Μπορούμε να έρθουμε και σαν εκδρομή σύντομη; 

Σε απόσταση μόνο 2 ωρών από την Αθήνα μπορείτε να έρθετε και για μονοήμερη εκδρομή.

Μίλησε μας για τους Καμενιάνους, που τους εκπροσωπείς, αλλά και για τα Καλάβρυτα γενικότερα όπως τα ζεις εσύ.


Οι Καμενιάνοι είναι ένα πανέμορφο γραφικό χωριό νοτιοδυτικά της επαρχίας Καλαβρύτων του νομού Αχαίας με υψόμετρο 900-960 μέτρα. Το πιο ηλιόλουστο χωριό της περιοχής μέσα στο πράσινο, υπάρχουν πολλά πλατάνια και αμπελώνες στην περιοχή, καθώς και τα νερά που τρέχουν στις ρεματιές. Με λιγοστούς μόνιμους κατοίκους που ζουν μια ηρεμη ζωη και εχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τον τόπο που γεννήθηκαν. Πραγματικά τα λόγια είναι φτωχά μπροστά σε αυτό που αισθάνομαι για τον τόπο καταγωγής μου. Μπορεί να μην γεννήθηκα εκεί, οι αναμνήσεις μου όμως και κάποιες από τις στιγμές που ζω ακόμη και τώρα  είναι συνδυασμένες με το χωριό μου. Δυστυχώς δεν μαζεύει κόσμο όλο τον χρόνο, αλλά κυρίως Πάσχα και 15Αύγουστο οπου ο σύλλογός μας διοργανώνει πλούσιες εκδηλώσεις για όλους τους κατοίκους των χωριών μας και τους επισκέπτες. 


Υπέροχες πληροφορίες! Όσοι έχετε πάει Καλάβρυτα σίγουρα βρείτε κι άλλα πράγματα να δείτε όταν ξαναπάτε, αφού έχει τόσα να δεις αυτός ο τόπος. Όσοι δεν έχετε πάει ακόμα, με την 1η ευκαιρία, αφού όλα τελειώσουν με τον κορονοϊό, να πάτε και σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη μια επίσκεψη στα Καλάβρυτα!
Ευχαριστούμε πολύ Φωτεινή για την βοήθεια σου!

Σχόλια