Προορισμός Νάξος: Ένα κυκλαδίτικο στολίδι

Ο επόμενος προορισμός μας είναι ένα πολύ αγαπημένο νησί, το μεγαλύτερο στις Κυκλάδες, αλλά και στο Αιγαίο Πέλαγος. Υπήρξε το κέντρο του κυκλαδίτικου πολιτισμού. Πρωτεύουσα του νησιού, αλλά και η μεγαλύτερη πόλη του, είναι η Χώρα ή Νάξος. Είναι ένα μοναδικό κράμα αρχαίων μνημείων, αλλά και παραλιών. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Νάξο πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Δίας, σύμφωνα με τις παραδόσεις. 
Είναι το πιο εύφορο, αλλά και το πιο αυτόνομο νησί στις Κυκλάδες, με ιστορία αιώνων, μοναδικά αξιοθέατα, εναλλαγή τοπίων, φιλόξενους κατοίκους και πολύ καλό φαγητό. 
Στην Χώρα έχουν αφήσει τα σημάδια τους τόσο οι αρχαίοι Έλληνες, όσο και Γάλλοι και Ενετοί ευγενείς. Θα θαυμάσετε τα σπίτια, τα καλντερίμια, αλλά και τον τρόπο ζωής και ομιλίας των κατοίκων της. 
Ξεναγός μας σε αυτό το ταξίδι στην Νάξο και τους θησαυρούς της είναι μια αγαπημένη φίλη και εκπαιδεύτρια μου, η Σόνια Γιαννοπούλου. Θα μας βοηθήσει να κάνουμε ένα μικρό νοερό ταξίδι στο νησί της και την ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο της και φυσικά τις απαντήσεις της.

       Τι κάνει ξεχωριστή την Νάξο;

Η Νάξος είναι το νησί που τα συνδυάζει όλα... τόσο μεγάλο για να σου δίνει κάτι διαφορετικό να κάνεις κάθε μέρα , τόσο μικρό για να μπορέσεις να το γυρίσεις σε λίγες μέρες... έχει το αγαπημένο μπλε-λευκό των Κυκλάδων , γραφικά στενά , το κάστρο , υπέροχες παραλίες κ τέλειο φαγητό.

        Που μπορούμε να μείνουμε;

Ιδανική τοποθεσία για να μείνει κάποιος είναι ο Άγιος Γεώργιος. Είναι η παραλία στη χώρα του νησιού, δίπλα σε όλα. Η παραλία έχει ρηχά νερά που την κάνει ιδανική για παιδάκια. Επίσης είναι γεμάτη με μαγαζιά για καφέ, φαγητό, πρωινό, ποτό. Για το βράδυ είναι δίπλα σε όλα στη χώρα του νησιού, χωρίς να χρειάζεται μεταφορικό μέσο.

       Τι να δοκιμάσουμε στην Ναξιώτικη κουζίνα; Έχετε κάποια παραδοσιακά προιόντα;

Η ναξιώτικη κουζίνα είναι ευρέως γνωστή για τις πατάτες και τα τυριά της. Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε την πασίγνωστη γραβιέρα Νάξου, το αρσενικό και την ξινομυζήθρα. Επίσης παραδοσιακό φαγητό που θα βρείτε παντού είναι το ρόστο χοιρινό. Αξίζει οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε.


       Κάποια δραστηριότητα που δεν πρέπει να χάσουμε ή κάποιο ιδιαίτερο έθιμο;

Έθιμο της Νάξου είναι τις απόκριες. Το τριήμερο των Αποκριών υπάρχει μια σειρά από δρώμενα , όπως η αρπαγή της Αριάδνης με αποκορύφωμα το Σάββατο το βράδυ τις Λαμπαδηφορίες, όπου όλοι ανεβαίνουν στο κάστρο , βάφονται με μαύρη κ άσπρη μπογιά , φοράνε ένα σεντόνι και στάχυα και γυρνάνε σε όλο το νησί.

       Πως είναι ο χειμώνας στο νησί;

Ο χειμώνας στη Νάξο είναι πολύ ωραίος. Έχει πολλά μαγαζιά που λειτουργούν το χειμώνα και επίσης πολλά ορεινά χωριά να επισκεφτείς. Οι ντόπιοι συχνά το προτιμάνε σαν εποχή.

       Τι να επισκεφθούμε στο νησί;

Στο νησί να επισκεφτείτε οπωσδήποτε την Πορτάρα, τον Κούρο, τα μουσεία της Απειράνθου, τις παραλίες του νησιού, το κάστρο της χώρας κ όσα περισσότερα χωριουδάκια μπορέσετε!


Όπως μου είπε, θα μπορούσε να μιλάει για ώρες για το νησί της! Εύχομαι να μπορέσουμε σύντομα να κάνουμε ένα ταξίδι στην Νάξο! Καλά ταξίδια ….αργότερα! Γιατί προς το παρόν μένουμε σπίτι!


Κ.Κ.





Σχόλια