Προορισμός: Μυτιλήνη, η "Αρχόντισσα" του Αιγαίου

Νέος προορισμός μας η Μυτιλήνη. Η πρωτεύουσα του νησιού της Λέσβου με την παραδοσιακή αρχιτεκτονικής της και τα υπέροχα αρχοντικά περασμένων αιώνων. Με το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και τον ζωγράφο του νησιού, Θεόφιλο.

 Πρωτεύουσα του Ούζου με το Πλωμάρι. Με την Παναγιά την γοργόνα από το μυθιστόρημα του Στρατή Μυριβήλη, με φόντο τα παράλια της Μικράς Ασίας. 
Η Μυτιλήνη φιλοξενεί μοναδικά αξιοθέατα, όπως το Αρχαίο Θέατρο, το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, το μπρονζέ άγαλμα της Ελευθερίας- όμοιο με αυτό της Νέας Υόρκης- καθώς και πολλά μουσεία και εκκλησίες με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Με την Καλλονή που είναι ευνοημένη από την φύση με τα νερά να την αγκαλιάζουν, με πλούσια πεδιάδα των 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων να την πλαισιώνει, με τα ιστορικά μοναστήρια και τόσα άλλα.
Με τον Ταξιάρχη γνωστό για το σπήλαιο του Αγίου Βαρθολομαίου με τους εξαιρετικούς σταλακτίτες και την υπέροχη θέα προς την πόλη. 
Μπορούμε να αναφέρουμε τα ατελείωτα αξιοθέατα της Μυτιλήνης, αλλά προτιμώ να το αφήσω στην σημερινή ξεναγό μας Ελένη Μπαρούτη, αγαπημένη φίλη και συνάδελφο. Με οικογενειακές ρίζες στο νησί, είναι πιο κατάλληλη από εμένα να μας συστήσει τον τόπο της. 
Την ευχαριστώ και για τον χρόνο, αλλά και τις πολύτιμες πληροφορίες της!

                                              Λέσβος

Είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδος μετά την Κρήτη και την Εύβοια. Το νησί της Σαπφούς και του Θεόφιλου, του Μυριβήλη, του Βενέζη και του Ελύτη, ο τελευταίος την έχει χαρακτηρίσει πλατανόφυλλο καταμεσής του πελάγους”…


Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 καταφεύγουν στη Λέσβο πολλές οικογένειες Μικρασιατών. Για την στέγαση των προσφύγων χτίστηκαν στα χωριά συνοικισμοί. Σήμερα Λόγω της μικρής απόστασης του νησιού από τα τουρκικά παράλια, περίπου 10 χιλιόμετρα, η Λέσβος δέχεται μεγάλο αριθμό προσφύγων Σύμφωνα με στοιχεία της αρμοστείας του ΟΗΕ για τη μετανάστευση, από τους 770.838 μετανάστες που είχαν εισέλθει στην Ευρώπη από τον Ιανουάριο μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου του 2015, οι 379.000 (πάνω από 45%) είχαν περάσει από τη Λέσβο.

 


          Πού να πάτε ή μάλλον καλύτερα πού να πρωτοπάτε

Μυτιλήνη

Κάστρο της Μυτιλήνης(θέατρο, ιστορία και μνημείο. Φοβερό αξιοθέατο, πολύ γραφικό μπορείτε να το επισκεφτείτε και μετά, σε ένα από τα υπέροχα ταβερνάκια να φάτε και να πιείτε γλυκόπιοτο ουζάκι.Ξέρετε. η Λέσβος θεωρείται πατρίδα του ούζου, λόγω της εκτεταμένης ενασχόλησης των κατοίκων με την ποτοποιία.

Αρχαιολογικό μουσείο. Η Λέσβος κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Τα παλαιότερα ευρήματα ανήκουν στην Παλαιολιθική εποχή, ευρήματα που μπορείτε να θαυμάσετε στο μουσείο που είναι μέσα στη πόλη και να ταξιδέψετε σε μια πολύ μακρινή εποχή.

Κάντε τη βόλτα σας στο λιμάνι της Μυτιλήνης πολλά καφέ , ταβερνάκια, ουζερί, παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία θα καλύψουν κάθε ανάγκη σας ,βγάλτε φωτογραφίες στο λιμάνι και στο άγαλμα της ελευθερίας(ναι έχει και η Λέσβος). Η αγορά της πόλης είναι χαρακτηριστική ,οι μυρωδιές της ,οι φωνές ,το λιθόστρωτο , οι άνθρωποι, το Γενί Τζαμί.

 Η Μήθυμνα ή ο Μόλυβος 

Τι να γράψεις για αυτό το μέρος, τον Βασιλιά του Αιγαίου; Το μοναδικό Κάστρο μολύβου που είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα δεσπόζει στη κορυφή του οικισμού .Καθίστε με τα καφεδάκια σας και απολαύστε τα πλούσια ηλιοβασιλέματα που χαρίζει η πλάση. Κάντε ένα περίπατο στα σοκάκια, για την ακρίβεια στο ψηφισμένο ως το ομορφότερο σοκάκι του κόσμου.


Η Πέτρα διαθέτει οργανωμένη Παραλία, μπορείτε να κάνετε Scuba diving .Στη συνέχεια να φάτε σε μια από τις ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα ,να επισπευτείτε την Παναγία γλυκοφιλούσα  (Παναγία της Πέτρας) όπου Εκατοντάδες πιστών, κάθε χρόνο, ανεβαίνουν τα 114 λαξευμένα σκαλοπάτια της για να επισκεφθούν τον ναό και να προσευχηθούν στη χάρη της Παναγίας


Το Πλωμάρι από τους μεγαλύτερους συνοικισμούς στο νησί, ένα αυθεντικό χωριό! εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο Ούζου πλωμαρίου για να γνωρίσετε την ιστορία του και τη διαδικασία παραγωγής του. Θα έχετε τη δυνατότητα να γευτείτε διάφορες ποικιλίες ούζου .Έπειτα στην αγορά παλιά καφενεία με ελληνικό καφέ στη χόβολη θα σας συνεφέρουν!

Η Καλλονή και ο Κόλπος Καλλονής είναι γνωστός υγρότοπος που φιλοξενεί σπάνια ήδη πτηνών. Τον επισκέπτονται πλήθος παρατηρητών πουλιών !Θα Δείτε φλαμίνγκο!! αληθινά ! όχι αυτά τα φουσκωτά! Δοκιμάστε την ξακουστή σαρδέλα Καλλονής στο ομώνυμο χωριό και κάντε τη βόλτα σας στο λιμανάκι του χωριού.

Προσευχηθείτε στην Ιερά Μονή Λειμώνος(Μονή Αγίου Ιγνατίου)

Σημαντικό ρόλο στη θρησκευτική, εκπαιδευτική και πνευματική ιστορία της Λέσβου έχει διαδραματίσει η Ιερά Μονή Λειμώνος.,φημισμένη για τις συλλογές και την πλούσια βιβλιοθήκη χειρογράφων προσελκύει τον προσκυνητή αλλά κι αυτόν που αναζητά σπάνια κειμήλια και έγγραφα.

 

Η Σκάλα Συκαμνιάς, ένα παραδοσιακό ψαροχώρι με τη γνωστή εκκλησία της Παναγιάς της Γοργόνας. Στη Συκαμνιά γεννήθηκε ο γνωστός συγγραφέας Στρατής Μυριβήλης. που εμπνεύστηκε να γράψει το ομώνυμο μυθιστόρημά του.

Το Παραδοσιακό Χωριό Αγιάσος  Πανέμορφο ,γραφικό ,ξακουστό για τα κεραμικά του! Χιλιάδες είναι οι προσκυνητές που καταφθάνουν στο νησί τον Δεκαπενταύγουστο για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας. Η ιστορία του είναι άρρηκτα δεμένη με την εικόνα της Παναγίας με την επιγραφή «Αγία Σιών», σε παραφθορά της οποίας οφείλεται η ονομασία του οικισμού.

Στην Εφταλού για ιαματικά λουτράΜόλις 4 χιλιόμετρα μακριά από τον Μόλυβο,. 5 λεπτά στη πηγή σε υψηλή θερμοκρασία νερού και κατόπιν κρύο ντους ή βουτιά στη θάλασσα( το λεγόμενο σκοτσέζικο ντους) πόσες φορές μπορείς να το κάνεις αυτό?

 Στην υπέροχη αμμουδιά των Βατερών για μπάνιο ,Η καλύτερη παραλία του νησιού, στα 7 χιλιόμετρα της οποίας απλώνεται μια τεράστια αμμουδιά.. Βρίσκεται στην περιοχή του Πολιχνίτου

Στην Ερεσό για μπάνιο στην παραλία της Σκάλας. Αρκετοί τουρίστες ταξιδεύουν στην Λέσβο προκειμένου να επισκεφτούν ειδικά αυτήν την παραλία. Πρόκειται για την πιο φημισμένη παραλία του νησιού, την οποία ίσως γνωρίζεις για τους λάθους λόγους.

Πιείτε τον παραδοσιακό καφέ σας στο όμορφο χωριό Μανταμάδος Αγοράστε τοπικά προϊόντα, όπωςροφανώς- ούζο (υπάρχουν πολλές μάρκες που δεν τις βρίσκεις στην Αθήνα), λαδοτύρι, μέλι, λάδι και γλυκά! Εκεί βρίσκεται ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα όχι μόνο της Λέσβου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, αφιερωμένο στον προστάτη του νησιούΤαξιάρχη Μιχαήλ.

Στο εσωτερικό του κυρίαρχη θέση έχει η μοναδική στο είδος της ανάγλυφη εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που φυλάσσεται μέσα σε πολυτελές κουβούκλιο κατασκευασμένο το 1766.Η μονή διαθέτει ξενώνες για τη φιλοξενία των επισκεπτών.


Επίσης σημαντικό σύγχρονο προσκύνημα της Λέσβου, είναι η Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ

που προσελκύει πλήθη επισκεπτών κάθε χρόνο Το συγκρότημα είναι κτισμένο στη δεκαετία του 1960 και διαθέτει ευρύχωρες εγκαταστάσεις και ξενώνες για τη φιλοξενία των προσκυνητών

Κάτι που δεν θα πρέπει να χάσετε σε καμία περίπτωση είναι το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, το οποίο αποτελεί ένα εκ των δύο μεγαλύτερων απολιθωμένων δασών στον κόσμο (το άλλο είναι το Εθνικό Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στην Αριζόνα των ΗΠΑ

Στο Σίγρι μάλιστα φιλοξενείται και το εντυπωσιακό μουσείο του απολιθωμένου δάσους

Φυσικά αυτά είναι ένα ελάχιστο δείγμα από τη Λέσβο καθώς έχει 100 χωριά που το καθένα έχει κάτι να σου δείξει!

Το τι θα πιείτε το είπαμε ,ούζο ,ούζο ούζο ,αλλά αν το βαρεθείτε στο τέλος η Λέσβος έχει πολλά κρασιά από τοπικές ποικιλίες που σίγουρα θα σας αρέσουν

Τι θα φάτε? Στη ταβέρνα ή το ουζερί θα σας πουν <<τρώγει τσι μη μλάς>> αλλά εσείς θα πείτε, θα ζητήσετε κάτι από τα παρακάτω που ανήκουν στην παραδοσιακή κουζίνα της Λέσβου :

σουγανια με λαχανικά ,ρύζι και τυρί (κρεμμυδοντολμαδες) Λέσβου

γκιουζλεμεδες με ζάχαρη-κανέλα και ξηρή μυζήθρα 

 Γκιουζλεμέδες τηγανιτούς με τυρί και μυρωδικά

χαλβάς

σπιτική πλατσεντα Μυτιλήνης (κάτι σαν μπακλαβά)

Κεσκέκι, κεσκέσι

Σφουγγάτο (ή σφιγγάτο) 

Κολοκυθολούλουδα τηγανιτά γεμιστά με τυρί

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι και μυρωδικά  

Χάχλες από τραχανά

Άλλα γνωρίσματα είναι η Ελιά και το πρώτης ποιότητας ελαιόλαδο, Yπολογίζεται πως υπάρχουν πάνω από 11.000.000 ελαιόδεντρα στο νησί ! αλλά και τα τυροκομικά προϊόντα.

Το Σεπτέμβριο του 2012 ολόκληρο το νησί της Λέσβου εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Το ξέρατε?


Πώς θα πάτε?

Το πλοίο της γραμμής καθημερινά φεύγει από Πειραιά και το ταξίδι διαρκεί 12 ώρες το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού γίνεται νύχτα οπότε δεν γίνεται κουραστικό. Αεροπορικώς καλό θα είναι να κλείσετε τα εισιτήρια σας νωρίτερα, πολύ νωρίτερα ώστε να καταφέρετε μια καλύτερη τιμή και το ταξίδι διαρκεί 45 λεπτά Αν καθίσετε από 3-~5 μέρες καλύτερα να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο ώστε να δείτε όλο το νησί ή ότι περισσότερο μπορείτε αν μείνετε για παραπάνω μέρες θα ήταν προτιμότερο να πάρετε το αμάξι σας .



Κ.Κ.


 

 

 

 

 

 

 







Σχόλια