21 Ιουνίου 2020: Μερική ηλιακή έκλειψη

Εντυπωσιακό θα είναι το φαινόμενο της δακτυλιοειδούς έκλειψης ηλίου στις 21 Ιουνίου!

Η δακτυλιοειδής έκλειψη ονομάζεται «Ring of Fire» (Δαχτυλίδι της Φωτιάς) επειδή ο σεληνιακός δίσκος δεν καλύπτει πλήρως τον Ήλιο, αφήνοντας έναν φωτεινό στεφάνι γύρω από τη Σελήνη. Αυτό συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται κοντά στο απόγειό της, το πιο απομακρυσμένο σημείο της από τη Γη, κάνοντας την εμφάνισή της στον ουρανό ελαφρώς μικρότερη από το συνηθισμένο και επιτρέποντας να είναι ορατά τμήματα του Ήλιου. 

Αυτή η ηλιακή έκλειψη πραγματοποιείται ένα σεληνιακό έτος μετά την έκλειψη της 2ας Ιουλίου 2019. 

 Μια δακτυλιοειδής έκλειψη εμφανίζεται ως μερική έκλειψη σε μια περιοχή της Γης με χιλιάδες χιλιόμετρα πλάτος.

Η έκλειψη θα είναι ορατή ως μερική στις εξής περιοχές: Αφρική, Νοτιοανατολική Ευρώπη, Ασία και Βόρεια Αυστραλία.

Η έκλειψη θα είναι ορατή σε ολόκληρη την Ελλάδα ως μερική. Η κάλυψη του ηλιακού δίσκου από την Σελήνη δεν θα ξεπεράσει το 20%, με την καλύτερη παρατήρηση να είναι στο Καστελόριζο(19,6%), ενώ στην Βόρεια Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει το 10%.
Στην Αθήνα η κάλυψη θα είναι σε ποσοστό 20% επί της φαινόμενης ηλιακής διαμέτρου που αντιστοιχεί σε περίπου 11% επί της φαινόμενης ηλιακής επιφάνειας. Αντίστοιχα και η διάρκεια της έκλειψης θα είναι μικρότερη για τις περιοχές με μικρότερη κάλυψη και μεγαλύτερη για περιοχές με μεγαλύτερη κάλυψη.

Στην Αθήνα η διάρκεια της έκλειψης θα είναι 1 ώρα και 23 λεπτά. Η έκλειψη θα ξεκινήσει λίγο πριν τις 8 το πρωί. 

Αθήνα
Έναρξη μερικής έκλειψης: 7:48
Μέγιστο έκλειψης: 8:28
Τέλος μερικής έκλειψης: 9:11

Θεσσαλονίκη
Έναρξη μερικής έκλειψης: 7:57
Μέγιστο έκλειψης: 8:32
Τέλος μερικής έκλειψης: 9:09

Ακριβείς ώρες για συγκεκριμένο τόπο μπορείτε να βρείτε στον εξής δικτυακό τόπο:
http://xjubier.free.fr/en/site_pages/solar_eclipses/ASE_2020_GoogleMapFull.html

Η έκλειψη θα ξεκινήσει τα ξημερώματα στην Ανατολική Αφρική (21 Ιουνίου, 03:45 GMT), ενώ θα διαρκέσει περίπου τέσσερις ώρες καθώς η σκιά της Σελήνης κινείται πέρα ​​από την επιφάνεια της Γης. Η τελευταία τοποθεσία που θα είναι ορατή θα είναι στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 08:32:17 GMT.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι όσοι επιχειρήσουν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικά γυαλιά έκλειψης, καθώς μπορεί να υποστούν βλάβη οι αμφιβληστροειδείς των ματιών ακόμα και με μια γρήγορη ματιά.

Πάντως η επόμενη δακτυλιοειδής έκλειψη απέχει μόλις ένα χρόνο. Στις 10 Ιουνίου 2021, οι άνθρωποι στο Οντάριο, το Κεμπέκ, τη Γροιλανδία, τον Βόρειο Πόλο και το Τσουκότκα στη βορειοανατολική Ρωσία θα μπορούν να δουν την δακτυλιοειδή έκλειψη. Η επόμενη ολική έκλειψη του ηλίου θα είναι στις 15 Δεκεμβρίου 2020 και θα είναι ορατή σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική.

Σχόλια