Η Λένα Μαντά απαντά στην Ζέτα




Η σημερινή καλεσμένη μου δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι μια πολύ αγαπημένη και επιτυχημένη συγγραφέας. Τα βιβλία της γίνονται best sellers μόλις κυκλοφορήσουν. Εγώ όμως την θαυμάζω όχι μόνο για τον τρόπο που γράφει, αλλά για την αλήθεια της ψυχής της. Είναι ένας πολύ δυνατός και αυθεντικός  άνθρωπος που πραγματικά την χαίρομαι όταν μιλάει. Η Λένα Μαντά σε αφοπλίζει με το χαμόγελο και με την ειλικρίνεια της. Ποτέ δεν φοβάται να πει αυτό που αισθάνεται και να το μοιραστεί μαζί μας. 

Αγαπημένο μου βιβλίο Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι. Είναι ένα βιβλίο που αγάπησα και με συνδέει με τον πατέρα μου, αφού ήταν και δικό του αγαπημένο. 
Τα βιβλία της πολλά και όλα ξεχωριστά.  Δες τα όλα εδώ.
Έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά, τουρκικά, κινέζικα, αλβανικά, σέρβικα και βουλγαρικά και έχουν συνολικά πουλήσει περισσότερο από 2 εκατομμύρια αντίτυπα στην Ελλάδα!

Κυκλοφορούν όλα από τις εκδόσεις Ψυχογιός, όπως και το πιο πρόσφατο 
Οι Τρεις Άσοι που πρέπει να διαβάσετε! Θα σας συναρπάσει!
Την ευχαριστώ ιδιαίτερα την ίδια, αλλά και τις εκδόσεις Ψυχογιός, για την τιμή να απαντήσει σε λίγες ερωτήσεις μου, ώστε να την γνωρίσουμε λίγο παραπάνω. 

Αν έπρεπε να συστηθείτε σε κάποιον που δεν σας γνωρίζει, τι θα λέγατε;


«Λένα Μαντά, μένω στο Καπανδρίτι, είμαι παντρεμένη, έχω δύο παιδιά και στον ελεύθερο χρόνο μου, γράφω…»

 

Μιλήστε μας για το νέο σας βιβλίο Οι Τρεις Άσοι!


Τρία δεκάχρονα αγόρια, γνωρίζονται κάτω από περίεργες για την ηλικία τους συνθήκες και γίνονται αμέσως φίλοι. Γεννημένα και τα τρία την πρώτη του μήνα, αυτοανακηρύσσονται ως οι τρεις Άσοι. Στην εφηβεία τους κάνουν τατουάζ πάνω τους από έναν Άσο της τράπουλας και είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν την φιλία τους, ενάντια στις πιθανότητες καθώς οι ζωές τους παίρνουν εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες. Ένας επίσκοπος, ένας διευθυντής της αστυνομίας κι ένας νονός της νύχτας θα δοκιμαστούν σκληρά, ειδικά όταν στον δρόμο τους εμφανιστεί μια ανήθικη και χωρίς όρια Ντάμα…

 

Με αφορμή το νέο σας βιβλίο, Οι Τρεις Άσοι, πόσο σημαντική είναι για εσάς η φιλία στην ζωή σας;


Ευλογήθηκα να έχω καλούς φίλους, όπως ευλογία για μένα και εμπειρίες ζωής, ήταν  και όταν προδόθηκα από κάποιους. Θεωρώ λοιπόν, ότι η φιλία καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι της ψυχής μας, ο φίλος ή η φίλη, είναι ο άτυπος ψυχολόγος μας, αυτός που δέχεται πρώτος τις μπόρες της ζωής μας.

 

Αισθάνεστε ότι μέσα από τα βιβλία σας, επηρεάζετε το αναγνωστικό κοινό σας;


Κάθε βιβλίο, αφήνει μέσα μας ένα αποτύπωμα. Μιλώντας ως αναγνώστρια το λέω αυτό, δεδομένου ότι και για μένα κάπως έτσι λειτουργούν τα βιβλία. Άλλοτε το αποτύπωμα είναι βαθύ και το βιβλίο μένει μέσα μου για  χρόνια, άλλοτε είναι πιο επιφανειακό και ο χρόνος το σβήνει. Από τα μηνύματα που λαμβάνω, συνειδητοποιώ ότι αυτό που με ρωτάτε είναι πραγματικότητα και είναι πολύ συγκινητικό για μένα. Οι αναγνώστες είτε αναγνωρίζουν στις ιστορίες μου κομμάτι της ζωής τους, είτε παίρνουν ιδέες για το πώς ν’ αντιμετωπίσουν τους δράκους της δικής τους ζωής.

 

Σαν αναγνώστρια εσείς τι διαβάζετε; Έχετε κάποιο αγαπημένο βιβλίο ή συγγραφέα;


Διαβάζω κυρίως Έλληνες συγγραφείς  και ναι, υπάρχουν κάποιοι που παρακολουθώ ανελλιπώς την δουλειά τους. Όμως είναι αρκετοί και δεν θέλω ν’ αδικήσω κανέναν, ονομάζοντας. Γενικά θα έλεγα ότι έχουμε θαυμάσιο δυναμικό στην Ελλάδα και πάντα προτρέπω τους αναγνώστες να γνωρίσουν Έλληνες συγγραφείς!

 

Αν είχατε την δυνατότητα να δώσετε μία συμβουλή στον νεότερο εαυτό σας, ποια θα ήταν και γιατί;


Άδικος κόπος! Όπως όλοι οι νέοι θα έκανα του κεφαλιού μου! Κλισέ, αλλά μεγάλη αλήθεια: Η πείρα δεν μεταβιβάζεται! Κερδίζεται! Τις περισσότερες φορές με πόνο και δάκρυα. 

 

Ποιο είναι το Μότο σας;


Ψυχή βαθιά…. Να τους χωράει όλους…

 

Ποια αξία διατηρείτε σε όλες τις φάσεις της ζωής σας;


Την ειλικρίνεια πρωτίστως στον εαυτό μου. Δεν προσποιούμαι ποτέ, κάτι που δεν είμαι, δεν υποδύομαι ρόλους ποτέ. Αυτό που βλέπεις, αυτό παίρνεις σε ότι με αφορά!

 

Πείτε μας κάτι που σας βοηθάει στα δύσκολα και ίσως βοηθήσει όποιον το διαβάσει τώρα.


Εντελώς υποκειμενικό κάτι τέτοιο! Καθένας έχει τους δικούς του μηχανισμούς άμυνας! Γενικόλογα θα επαναλάμβανα κάτι που διάβασα πριν καιρό και μου άρεσε: «Η ψυχή ξέρει πώς να γιατρευτεί. Η πρόκληση είναι να σωπάσει το μυαλό!»

 

Τι θετικό πιστεύετε ότι θα μας μείνει από αυτή την κατάσταση που ζούμε τους τελευταίους μήνες;


Νομίζω ότι καθένας πήρε από αυτή την κρίση, ότι άντεχε και ότι μπορούσε. Τα μαθήματα ζωής δεν είναι για όλους δυστυχώς. Θεωρώ ότι κάτω από δύσκολες συνθήκες σαν αυτές που ζήσαμε, όλα μπαίνουν κάτω από μεγεθυντικό φακό. Οι καλοί έγιναν καλύτεροι και οι κακοί χειρότεροι.

 

Ερώτηση αναγνώστριας

Από που αντλείτε την έμπνευση σας για τις ιστορίες σας και πόσο καιρό χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε ένα βιβλίο;


Η έμπνευση είναι περίπου σαν τις καλοκαιρινές μπόρες. Σε μηδενικό χρόνο ο ουρανός γεμίζει σύννεφα και εγώ βρίσκομαι κάτω από την δυνατή βροχή, χωρίς να ξέρω τι την προκάλεσε! Από την στιγμή όμως που βραχώ, το μυαλό ανθίζει και δίνει καρπούς. Και δεν μπορώ πια ν’ ασχοληθώ με τίποτα άλλο. Συνήθως λοιπόν μετά από 5-6 μήνες καθημερινής και σκληρής δουλειάς ατελείωτων ωρών, έχω ολοκληρώσει και το βιβλίο. Καμιά φορά ίσως πάρει και παραπάνω. Εξαρτάται από το βιβλίο!



Λίγα λόγια για το νέο της βιβλίο:

Γεννήθηκαν και οι τρεις την πρώτη του μηνός. Στα δέκα τους χρόνια συναντήθηκαν τυχαία μια νύχτα σ’ ένα αστυνομικό τμήμα κι έγιναν αχώριστοι από ιδιοτροπία της μοίρας. Ήταν πλέον Οι τρεις Άσοι. Πήραν δρόμους που τους έφεραν αντιμέτωπους και το μόνο τους μέλημα ήταν να διαφυλάξουν εκείνη την αλλόκοτη φιλία. Ένας ιερέας, ένας αστυνομικός κι ένας νονός της νύχτας… Τι πιθανότητες είχαν να συνεχίσουν την παράλληλη πορεία τους; Δοκιμάστηκαν σκληρά σε κάθε τους βήμα, αλλά άντεξαν. Μέχρι που μια Ντάμα ανακάτεψε ύπουλα την τράπουλα και έστησε το παιχνίδι.

Η μοίρα αποφάσισε να ρίξει ξανά τα χαρτιά όπως εκείνη ήθελε. Κράτησε στο μανίκι της κρυμμένους τρεις Άσους…



Κ.Κ.


Σχόλια