Πως θα είναι ο καιρός αυτό το καλοκαίρι;


Υψηλότερες θερμοκρασίες από το κανονικό και ξηρό κλίμα προβλέπει η ομάδα MedCOF, του Διεθνούς Μετεωρολογικού Οργανισμού WMO, για το καλοκαίρι του 2020

Καλοκαίρι με καύσωνα και πολύ υψηλές θερμοκρασίες μας υπόσχονται οι μετερεωλόγοι, για αυτό το καλοκαίρι. 

Βέβαια η πρόγνωση του καιρού, σύμφωνα με την ΕΜΥ είναι αξιόπιστη κατά 75%, πάντα με βάσει τον παραπάνω οργανισμό, αλλά θα είναι ικανονοποιητική η ενημέρωση της τάσης του καιρού.

Συγκεκριμένα:

Ιούνιος

Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες για τον Ιούνιο με τον υδράργυρο να χτυπάει κόκκινο, αγγίζοντας του 40 βαθμούς Κελσίου. Οι περιοχές που αναμένεται να καταγράψουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες είναι τα ηπειρωτικά της Στερεάς, της Θεσσαλίας, αλλά και της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας.

Ιούλιος

Ιδιαίτερα ζεστός και ξηρός αναμένεται να είναι και ο Ιούλιος, με παρατεταμένα διαστήματα υψηλών θερμοκρασιών ή ακόμα και καύσωνα.

Αύγουστος

Ο Αύγουστος, όπως φαίνεται απο τις προβλέψεις, θα είναι ένας ζεστός μήνας με τις
θερμοκρασίες να κυμαίνονται στα κανονικά επίπεδα του μήνα. Ωστόσο οι
καλοκαιρινές μπόρες και τα μπουρίνια που εμφανίζονται συνήθως τον μήνα
αυτό δείχνουν πως φέτος θα είναι μειωμένα.


Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έχει συμβουλεύσει τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για το καλοκαίρι λόγω και της πανδημίας που ζούμε ακόμα (αν και δεδομένου της άρσης των μέτρων, αισθανόμαστε λίγο καλύτερα, σαν να πέρασε ο κορονοϊός). Ακόμα και τα Ηνωμένα Έθνη πήραν θέση για το θέμα της αύξησης της θερμοκρασίας:

«Βιώνουμε τα θερμότερα χρόνια. Ο Covid-19 εντείνει τους υγειονομικούς κινδύνους ενός ζεστού καιρού για πολλούς ανθρώπους και περιπλέκει όσα πρέπει να γίνουν για τη διαχείρισή του»

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανησυχεί πως οι ξηρές κλιματικές συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν δασικές πυρκαγιές και μάλιστα εκτεταμένες σε κανετρικές και βόρειες περιοχές. Ήδη έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές στην Σουηδία και στην Βόρεια Γαλλία.

«Η περίοδος των πυρκαγιών φέτος αναμένεται να είναι άνω του συνήθους μέσου όρου, όσον αφορά τον αριθμό των πυρκαγιών και των αποτεφρωμένων περιοχών στην Ευρώπη», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Γιάνεζ Λέναρτσιτς.

Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει αν το φετινό καλοκαίρι θα είναι χειρότερο από το προηγούμενο, παρόλα αυτά ο κίνδυνος πυρκαγιάς φαίνεται να είναι ιδιαίτερα υψηλός τόσο σε κλίμακα όσο και σε αριθμό εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Πάντως προς το παρόν το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει λίγο περίεργα στην χώρα μας, με μπόρες και καταιγίδες και θερμοκρασίες ασανσέρ. Το πρωί λίγο κρύο, το το απόγευμα ζέστη και το βράδυ ψυχρούλα. Έγω πάντως που βιάστηκα να κατεβάσω καλοκαιρινά ρούχα, το μετάνιωσα. Έπρεπε να κρατήσω και τα χειμερινά τελικά!

Info: Ρεκόρ για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα μας έχει η περιοχή της Ελευσίνας, όπου καταγράφηκαν 48 βαθμοί Κελσίου στις 10 Ιουλίου του 1977, ενώ στην δεύτερη θέση είναι τα Τρίκαλα Θεσσαλίας με 47,2 βαθμούς τον Αύγουστο του 1958.


Καλό καλοκαίρι!

Σχόλια