Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου


Τον Απρίλιο του 2018, ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε για πρώτη φορά την 3η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου!

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του ποδηλάτου στις σύγχρονες πόλεις ως μέσου όχι μόνο φιλικού στο περιβάλλον αλλά και καθοριστικού για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζει στην πράξη τη χρήση του ποδηλάτου.

Η βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα ποιότητας στις πόλεις και οι πολίτες που περπατούν ή ποδηλατούν – παρόλο που τείνουν να γίνουν πλειοψηφία, ακόμα δεν έχουν την απαραίτητη προσοχή της πολιτείας.

Παρόλο που είναι αποδεδειγμένο πως η επένδυση στη βελτίωση των υποδομών για το ποδήλατο μπορεί να σώσει ζωές, να βοηθήσει σημαντικά το περιβάλλον αλλά και να υποστηρίξει τη μείωση της φτώχιας, οι πόλεις παραμένουν προσηλωμένες σε πολιτικές περασμένων δεκαετιών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO – World Health Organisation) οι ασφαλείς υποδομές για το ποδήλατο αποτελούν πρωταρχικό παράγοντα για την ισότητα στην υγεία. Ειδικά για τα οικονομικά ασθενέστερα τμήματα του πληθυσμού που δεν έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικά, μηχανοκίνητα μέσα μεταφοράς, το περπάτημα και το ποδήλατο προτείνουν έναν τρόπο μετακίνησης που ταυτόχρονα βελτιώνει την υγεία, μειώνει την πιθανότητα για καρδιακές παθήσεις, κάποιους τύπους καρκίνου και διαβήτη. Παράλληλα προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες και είναι θετικό για την οικονομία.

Info: Στην Ελλάδα το πρώτο ποδήλατο ήρθε το 1885, ενώ το 1890, τη χρονιά ίδρυσης της Διεθνούς Ποδηλατικής Ομοσπονδίας, έγιναν οι πρώτοι ποδηλατικοί αγώνες. Το πρώτο ποδηλατοδρόμιο της χώρας κατασκευάζεται στην Αθήνα για τις ανάγκες των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, Πρόκειται για το μετέπειτα ποδοσφαιρικό Γήπεδο Καραϊσκάκη

Η European Cyclists Federation καλωσόρισε την πρωτοβουλία και συμμετέχει ενεργά στους εορτασμούς.

Με περισσότερα από 80 μέλη σε πάνω από 40 χώρες, η ECF δίνει φωνή όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο στα μέλη της και προσπαθεί να πείσει περισσότερους πολίτες να κάνουν ποδήλατο πιο τακτικά!

Info: Θεωρείται πρόγονος του ποδηλάτου, η ‘draisienne’. Η draisienne κατασκευάστηκε από τον Γερμανό βαρόνο Καρλ Φον Ντράις, το 1817. Η draisienne ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από ξύλο. Μη διαθέτοντας πετάλια, ο αναβάτης την έθετε σε κίνηση σπρώχνοντας με τα πόδια του προς τα πίσω. 


Ότι κι αν προτιμάτε, πάρτε το ποδήλατό σας και απολαύστε τις βόλτες σας στην πόλη ή στην φύση.

Σχόλια