Ήξερες ότι το σταυρόλεξο εμπνεύστηκε από παιχνίδι της Αρχαίας Πομπηίας;


Η λύση σταυρολέξων είναι μια πολύ δημοφιλής ασχολία σε μικρούς και μεγάλους καθώς εκτός από γνώση προσφέρει και άσκηση για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Πως όμως δημιουργήθηκε το πρώτο σταυρόλεξο και πότε;
Ο Arthur Wynne ήταν δημοσιογράφος στην εφημερίδα New York World, όταν ο συντάκτης της εφημερίδας, ζήτησε από τον Arthur να δημιουργήσει ένα νέο παιχνίδι για τη στήλη της Ψυχαγωγίας στο Κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας.
Ο Arthur είχε ως έμπνευση ένα παιχνίδι της Αρχαίας Πομπηίας το οποίο ονομαζόταν “Μαγικά Τετράγωνα”. Σε αυτό το παιχνίδι δίνονται στον παίκτη διάφορες λέξεις ίσων γραμμάτων τις οποίες πρέπει να τοποθετήσει σε ένα τετράγωνο πλέγμα έτσι ώστε οι ίδιες λέξεις να διαβάζονται και οριζόντια και κάθετα. Ο Arthur σκέφτηκε ότι αντί να δίνει τις λέξεις στον παίκτη, να δίνει στοιχεία με τα οποία να βρίσκει την ζητούμενη λέξη.
Έτσι γεννήθηκε το πρώτο σταυρόλεξο με μορφή ρόμβου με δοσμένη λέξη την λέξη FUN, το όνομα της της στήλης στην εφημερίδα, το οποίο δημοσιεύτηκε στο Χριστουγεννιάτικο φύλλο στις 21 Δεκεμβρίου του 1913. Το νέο αυτό παιχνίδι ονομάστηκε αρχικά word-cross.
Ο Arthur αργότερα άλλαξε την μορφή του σταυρολέξου από ρόμβο σε τετράγωνο με κάθετες και οριζόντιες λέξεις. Ενώ μετά προσέθεσε και τα γνωστά μαύρα τετράγωνα μεταξύ των λέξεων. Όσο για το όνομα του παιχνιδιού από word-cross άλλαξε σε cross-word ενώ μετά χάριν ενός τυπογραφικού λάθους όπου παραλείφθηκε η παύλα το παιχνίδι αυτό έγινε γνωστό ως crossword!
Το νέο παιχνίδι δημοσιεύεται σε βρετανική έκδοση στο Pearson's Magazine τον Φεβρουάριο του 1922. Το πρώτο σταυρόλεξο των New York Times δημοσιεύθηκε την 1η Φεβρουαρίου 1930. Ο πρώτος τόμος με σταυρόλεξα εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 1924, από τις εκδόσεις Simon & Schuster, με σταυρόλεξα που είχε δημοσιεύσει ο Arthur Wynne στην εφημερίδα. Ο τόμος αυτός έγινε ανάρπαστος και οι εκδόσεις Simon & Schuster εκδίδουν τόμους με σταυρόλεξα μέχρι και σήμερα. Το 1997 η εταιρία Variety Games Inc. Crossword Weaver δημιούργησε και πήρε και την πατέντα για το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστή δημιουργίας σταυρολέξων, το Crossword Weaver.

Fun Facts:
1. Το μεγαλύτερο σταυρόλεξο που έχει δημοσιευτεί ποτέ έχει 132.020 τετράγωνα με 12.842 στοιχεία για οριζόντια και 13.128 για κάθετα.

2. Το σταυρόλεξο ενέπνευσε τον αρχιτέκτονα Alfred Mosher Butts να δημιουργήσει το γνωστό σε όλους μας...Scrabble, το οποίο κυκλοφόρησε το 1938.


3. Στην Ιαπωνία τα τετράγωνα σε κάθε γωνία του σταυρολέξου πρέπει να είναι λευκά!

4. Η 21η Δεκεμβρίου έχει ορισθεί ως Εθνική Ημέρα Σταυρολέξου στις ΗΠΑ.

Επισης, παρακάτω είναι η λύση του πρώτου σταυρολέξου του 1913!:
Άννα Μαρία Σταυροπούλου

Σχόλια