Ήξερες ότι το ελληνικό τραγούδι γενεθλίων το καθιέρωσε η θεία Λένα;


Καθώς σήμερα είναι τα  γενέθλια της αρχισυντάκτριας μου, Κατερίνας Κυταριώλου, θέλησα να της πω ένα ιδιαίτερο Χρόνια Πολλά, και έτσι, ανακάλυψα την θεία Λένα... (Ευχαριστώ πολύ Άννα!!!)



Ποια είναι η θεία Λένα; Η θεία Λένα είναι είναι η γυναίκα που δημιούργησε την “Ώρα του παιδιού” την περίοδο 1942-1966, στο ελληνικό κρατικό ραδιόφωνο της εποχής.


Η Αντιγόνη Μεταξά, όπως είναι το πραγματικό όνομα της θείας Λένας, παρουσίαζε την ραδιοφωνική εκπομπή “Καλημέρα παιδάκια” όπου διάβαζε παραμύθια και τραγουδούσε παιδικά τραγούδια.

Η θεία Λένα άνοιγε την εκπομπή της τραγουδώντας τη φράση: “Καλημέρα σας παιδιά μου, είναι η θεία Λένα εδώ, να σας πει ένα παραμύθι όμορφο και χαρωπό” και έκλεινε με το γνωστό: “Τώρα πέρασε η ώρα, φεύγουμε και εμείς παιδιά, και αύριο την ίδια ώρα θα τα πούμε με χαρα”.

Η Αντιγόνη Μεταξά αφιέρωσε όλη την καριέρα της στα παιδιά ενώ είναι η ιδρύτρια του πρώτου Θεάτρου για παιδιά στην Ελλάδα το οποίο άνοιξε το 1933.

Ήξερες ότι:  Άννα Φρανκ

Όμως το πιο συναρπαστικό από όλα είναι ότι από την ραδιοφωνική της εκπομπή καθιερώθηκε το ελληνικό τραγούδι γενεθλίων που λέμε μέχρι σήμερα:

Να ζήσεις (ταδε) και χρόνια πολλά

Μεγάλος/η να γίνεις με άσπρα μαλλιά

Παντου να σκορπίζεις της γνώσης (ή νιότης) το φως

Κι όλοι να λένε να ένας/μια σοφός


Κανείς δεν ξέρει ποιος το έγραψε ή πως το βρήκε η Αντιγόνη Μεταξά. Έγινε όμως πασίγνωστο και καθιερώθηκε να το τραγουδάμε μέχρι και σήμερα.

Info: Η εγγονή της Αντιγόνης Μεταξά ήταν η αφορμή να γίνει ντοκιμαντέρ και έκθεση με θέμα τη ζωή και το έργο της γιαγιάς της, καθώς το 2015 έσπασε κατά λάθος ένα κλειδωμένο ντουλαπάκι του οποίου το κλειδί είχε χαθεί και έτσι βρέθηκαν ανέκδοτες φωτογραφίες και υλικό της Αντιγόνης Μεταξά.

Ήξερες ότι: Βραζιλία




Χρόνια πολλά και καλά Κατερίνα μου!




Άννα Μαρία Σταυροπούλου


Σχόλια