Όταν θες κάτι πολύ... εγκέφαλος σου το κάνει!

Ο αγαπημένος Paulo Coelho έχει πει πως αν θες κάτι πολύ, το σύμπαν συνομωτεί για να το πετύχεις. Η επιστήμη όμως με έρευνες και μελέτες, αποδεικνύει πως αν σκεφτείς κάτι τότε ο εγκέφαλος δίνει εντολή και γίνεται... ή κάπως έτσι!

Πάμε από την αρχή
Ο εγκέφαλος είναι σαν ένα έργο τέχνης. Είναι πολύπλοκος, ανεξερεύνητος κατά μεγάλο ποσοστό και χάρη σε αυτόν μπορούμε και κινούμαστε, μιλάμε, βλέπουμε κτλ. Έχει πάρα πολλές δυνατότητες και μία από αυτές είναι πως με τις σκέψεις μας μπορούμε να προγραμματίσουμε τον εγκέφαλο μας για να προχωρήσει σε και πράξη! Απίστευτο; Κι όμως μπορεί να συμβεί.
Αν ένας ποδοσφαιριστής, πριν εκτελέσει ένα πέναλτι,το ζήσει πρώτα νοερά. Δηλαδή, δει τον εαυτό του να κλωτσά την μπάλα με τόση δύναμη χρειάζεται και αυτή να μπαίνει στα δίχτυα.  Έτσι θα καταφέρει να σκοράρει. Αυτό λέγεται δημιουργικός οραματισμός ή νοερη απεικόνιση. Αν οραματιστείς πρώτα αυτό που θες να σου συμβεί, μπορεί και να γίνει!

Ο εγκέφαλος δεν κάνει διάκριση μεταξύ της σκέψης που αφορά μια πράξη από την ίδια την πράξη.
Λιν ΜακΤάγκαρτ, συγγραφέας

Πως μπορεί να γίνει;
Μέσω των νευροδιαβιβαστών, που είναι οι χημικές ενώσεις που ελέγχουν όλες τις λειτουργίες του σώματος μας, από την πέψη έως το αν αισθανόμαστε χαρούμενοι. Έχει αποδειχθεί από έρευνες ψυχολόγων, ότι οι σκέψεις μας μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο πολλές σωματικές λειτουργίες όπως η όραση, αντοχή, δύναμη, το ανοσοποιητικό μας σύστημα και πολλά ακόμη.
Ότι σκέψη κάνουμε, δημιουργεί ουσίες όπως η ντοπαμίνη, αδρεναλίνη, τεστοστερόνη κ.α. και μεταφέρεται στα κύτταρα μας. Κάθε κύτταρο τώρα έχει υποδοχείς και ο καθένας προσλαμβάνει ένα συγκεκριμένο πεπτίδιο ή πρωτεΐνη. Κάθε συναίσθημα που έχουμε, καλό ή κακό έχει την δική του ποσότητα νευροπεπτιδίων. 
Με το που κάνουμε μια σκέψη, αυτόματα απελευθερώνονται και πάνε στους υποδοχείς των κυττάρων. Το κύτταρο"γεμίζει" με την ποσότητα αυτή και αλλάζει η δομή του. Στην συνέχεια αυτό κύτταρο αναπαράγεται και αυτό που δημιουργείται θα δέχεται στην ουσία μόνο τα νευροπεπτίδια από το αντίστοιχο συναίσθημα.
Με απλά λόγια, αν σκέφτεσαι αρνητικά, μαθαίνεις και στα κύτταρα σου, στον αρνητισμό τόσο σε σκέψη όσο και σε πράξη.

Τα γονίδια με τα οποία γεννιόμαστε δεν αλλάζουν, όμως μπορείς να ενεργοποιήσεις ή να απενεργοποιήσεις κάποιο αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης σου. Όσο πιο θετικά σκέφτεσαι, τόσο πιο θετικά πράγματα θα κάνεις και τελικά θα έχεις.

«Από παιδί, κάθε φορά που πήγαινα στον κινηματογράφο, οραματιζόμουν τη δική μου παραγωγή. Καθόμουν στην είσοδο του σινεμά και σκεφτόμουν ότι κάποια μέρα το δικό μου φιλμ θα φιλοξενούνταν σε αυτόν το χώρο».
Τομ Χούπερ, βραβευμένος σκηνοθέτης

Η άσκηση, διατροφή, συναισθηματική κατάσταση, ακόμα και η διαχείριση του άγχους εξαρτώνται από τις σκέψεις μας και επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό την υγεία μας.
Κι όμως, οι σκέψεις μας μπορούν να ορίσουν πόσο καλή ή όχι, θα είναι η ψυχική μας υγεία.

Όσο περισσότερες νοητικές συνήθειες αλλάξουμε, τόσο περισσότερο θα έχουμε σωστές αντιδράσεις από το σώμα μας.

Ο εγκέφαλος μας μπορεί και μεταβάλλεται, αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες του. Το ζήτημα είναι πόσο κι εμείς θέλουμε να αλλάξουμε. Αν γκρινιάζουμε, μιζεριάζουμε, τι αποτέλεσμα λες να έχει στο σώμα και την ψυχολογία μας;  Ο θετικός άνθρωπος μόνο θετικά πράγματα μπορεί και ελκύει. Κι αν καταφέρεις και στις δυσκολίες να διατηρείς θετική στάση μόνο καλό κάνεις στον οργανισμό σου!

Ο εγκέφαλος μας καταλαβαίνει συμπεριφορές που επαναλαμβάνουμε και δημιουργεί ένα "σχέδιο" από νευρώνες για να εκτελέσει αυτήν την συμπεριφορά. Από το πρωινό ξύπνημα και τον καφέ που πίνουμε, δημιουργούμε συνήθειες. Έχουν μεγάλη δύναμη γιατί δεν απαιτούν πολύ σκέψη και ενέργεια και είναι πολύ εύκολο να τις εκτελέσουμε. Και πάντα οι καλές συνήθειες αποκτούνται πολύ δυσκολότερα από ότι οι κακές.

Όταν η επανάληψη αυτού που θέλουμε να πετύχουμε είναι συχνή, γίνεται πίστη. Κι όταν αυτή η πίστη γίνει πεποίθηση τότε ναι, το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα!

Άρα το στοίχημα μας είναι να εκπαιδευτούμε σε νέες καλές συνήθειες που θα μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Φροντίζουμε τον εαυτό μας όσο καλύτερα γίνεται για να δούμε αλλαγή στην ζωή μας!

Αντικατέστησε μια κακή με καλή σκέψη τώρα κιόλας!





Σχόλια