Αφιέρωμα στον Κάρολο Ντίκενς

«Δεν είχα καμία συμβουλή, καμία δεύτερη γνώμη, καμία ενθάρρυνση, καμία παρηγοριά, καμία βοήθεια, καμία υποστήριξη, κανενός είδους, από κανέναν, όσο μπορώ να θυμηθώ, όσο και ελπίζω να πάω στον Παράδεισο!»
Από την αυτοβιογραφική του νουβέλα, Ντέιβιντ Κόππερφιλντ

Στις 09/06/1870 πεθάνει ένας από τους σημαντικότερους Άγγλους μυθιστοριογράφους. 
Επινόησε ορισμένους από τους γνωστότερους διεθνώς,  φανταστικούς χαρακτήρες και θεωρείται από πολλούς ως ο σπουδαιότερος συγγραφέας της Βικτωριανής εποχής. Έχει χαρακτηριστεί ως μια λογοτεχνική διάνοια. Τα έργα του υπήρξαν πολύ δημοφιλή κατά την διάρκεια της ζωής του και συνεχίζουν έως σήμερα.
Ήταν ένας άνθρωπος που ενώ δεν είχε κάποια επίσημη εκπαίδευση, γιατί εγκατέλειψε νωρίς το σχολείο για οικογενειακούς λόγους,  ήταν επί χρόνια επιστολογράφος και συντάκτης μιας εβδομαδιαίας έκδοσης. Έχει γράψει 15 μυθιστορήματα, 5 νουβέλες, πάρα πολλά διηγήματα και άρθρα. Έχει δώσει πολλές διαλέξεις και υπερασπίστηκε σθεναρά τα δικαιώματα των παιδιών ( ο ίδιος απέκτησε πάνω από 15 παιδιά).

Η δουλειά του έχει επαινεθεί, για το ρεαλισμό της, την κωμωδία, το πεζογραφικό του ύφος, τους μοναδικούς χαρακτήρες και την κοινωνική κριτική, από μεγάλους συγγραφείς όπως ο Λέων Τολστόι, ο Τζορτζ Όργουελ, και πολλούς άλλους. Υπήρχαν όμως και άλλοι, όπως ο Όσκαρ Ουάιλντ και η Βιρτζίνια Γουλφ που τον επέκριναν για τη ντελικάτη συναισθηματικότητα, την απουσία ψυχολογικού βάθους και το χαλαρό πεζογραφικό ύφος. 

Διοργανώνε με μεγάλη επιτυχία δημόσιες συγκεντρώσεις, όπου έναντι εισιτηρίου, διάβαζε αποσπάσματα από τα έργα του. Συνολικά πραγματοποίησε 471  παρουσιάσεις των έργων του, όπου μέσα από την απαγγελία του και τη δραματική μίμηση αποδείχθηκε και σπουδαίος ηθοποιός. Κανένας άλλος σπουδαίος συγγραφέας από την εποχή του Ομήρου δεν είχε αφιερώσει τόσο χρόνο και τόσες δυνάμεις σε μια τέτοια δραστηριότητα.
Έζησε έντονα, δύσκολα και αναγνωρίστηκε σαν λογοτεχνική ιδιοφυΐα.  Πέθανε σε ηλικία μόλις 58 ετών, αφήνοντας ημιτελές το μυθιστόρημά του Το μυστήριο του Έντουιν Ντρουντ, το οποίο πολλοί επιχείρησαν να ολοκληρώσουν από τότε.

Κατάφερε με το έργο του να επηρεάσει από τους πιο απλούς ανθρώπους μέχρι τους πιο καλλιεργημένους. Τα βιβλία του έχουν γίνει γνωστά παντού μέσω της τηλεόρασης, του κινηματογράφου, ακόμα και τωμ κόμικς.

Ξεχωρίζουν από τα έργα του :
Μεγάλες προσδοκίες
Ιστορία δύο πόλεων
Όλιβερ Τουίστ
Ντέιβιντ Κόππερφιλντ
Χριστουγεννιάτικα κάλαντα
Ζοφερός οίκος

«Έχω υποφέρει, και αυτό με έχει κάνει πιο δυνατό από κάθε άλλο μάθημα. Έχω λυγίσει και έχω σπάσει παίρνοντας –ελπίζω– ένα καλύτερο σχήμα».

Σχόλια