Τετράποδα νέα: Η Αίγινα ο 1ος δήμος χωρίς αδέσποτα;

Καλά νέα έρχονται από το αγαπημένο νησί της Αίγινας! 

Η Αίγινα φιλοδοξεί να γίνει το 2021 η πρώτη κοινότητα στην Ελλάδα με μηδέν αδέσποτους σκύλους και ήδη βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο για να κατακτήσει τον στόχο της.
Το πρόγραμμα στείρωσης οικόσιτων σκυλιών, ευπαθών κοινωνικών ομάδων, καθώς και η ηλεκτρονική σήμανση σκυλιών που δεν είναι αδέσποτα συνεχίζονται στο νησί της Αίγινας από τη Zero Stray Pawject, Inc., που είναι μια μη κερδοσκοπική φιλοζωική οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Πριν λίγες ημέρες, ολοκληρώθηκε η ταυτοποίηση με τσιπ των πρώτων 1.000 ζώων, δηλαδή περίπου του μισού πληθυσμού σκύλων που εκτιμάται ότι ζει στο νησί, σημείο ορόσημο για τον έλεγχο των αδέσποτων.

«Η γενεσιουργός αίτια για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς είναι οι εγκαταλείψεις. Το κάθε αδέσποτο ήταν κάποτε ιδιοκτησία κάποιου ο οποίος το εγκατέλειψε, ή, αν δεν εγκατέλειψε το συγκεκριμένο, εγκατέλειψε κάποιον πρόγονο του» εξηγεί η Σοφία Τζονίκη, γενική γραμματέας της εθελοντικής φιλοζωικής οργάνωσης Zero Stray Pawject, η οποία συντονίζει όλη την προσπάθεια. Η ανωνυμία καθιστά τα ζώα ευάλωτα στην εγκατάλειψη, αφού είναι αδύνατο να εντοπιστεί ο ανεύθυνος ιδιοκτήτης και παρόλο που ο νόμος προβλέπει αυστηρές ποινές, πρακτικά, όσο δεν υφίσταται η καθολική σήμανση και καταχώρηση των ζώων, η εφαρμογή του παραμένει κενό γράμμα.
Η Αίγινα κατάφερε να σπάσει τον φαύλο κύκλο της αδέσποτης ζωής με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. «Έχουν βοηθήσει καταλυτικά επίσης το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το βρετανικό Battersea Dogs and Cats Home και το γερμανικό Welttierschutzgesellschaft που χρηματοδοτούν και στηρίζουν τις προσπάθειες μας. Συνολικά, έχουν επιδοτηθεί έως τώρα πάνω από 400 τσιπαρίσματα και μόνο για το 2020 υπάρχουν κονδύλια για 300 στειρώσεις ιδιόκτητων σκύλων. Τέλος, σε επίπεδο εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία, συνεργαστήκαμε με τον ΣΠΑΖ για την προώθηση της φιλοζωϊκής παιδείας» λέει η κ. Τζονική.

Η προώθηση της στείρωσης των δεσποζόμενων σκύλων ως μέσο καταπολέμησης του υπερπληθυσμού τους, είναι βασικό στοιχείο ενός ευρύτερου προγράμματος της ZSP με τελικό στόχο:

  • Να γίνει η Αίγινα η πρώτη βιώσιμη κοινότητα με μηδενικό αριθμό αδέσποτων σκύλων στην Ελλάδα.
  • Να γίνει η Αίγινα, και το πρόγραμμα της Zero Stray Pawject, η βέλτιστη πρακτική που θα εφαρμόσουν όλοι οι δήμοι στην Ελλάδα για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα.
Δήμος Αίγινας. Δελτίο Τύπου.
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη του προγράμματος στειρώσεων δεσποζόμενων σκύλων στην Αίγινα για το 2020, σε συνεργασία με τον Δήμο Αίγινας και την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Η Zero Stray Pawject ξεκίνησε την ηλεκτρονική σήμανση σε δεσποζόμενους σκύλους στην Αίγινα, στις αρχές του 2018, αποσκοπώντας η δράση αυτή να λειτουργήσει ως εργαλείο για τη δραστική μείωση του αριθμού αδέσποτων σκύλων, με συστηματικό και βιώσιμο τρόπο.
Η Zero Stray Pawject, inc. είναι μη κερδοσκοπική εταιρία που παράγει και εκτελεί πολιτική με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την δημόσια υγεία σε ότι αφορά θέματα φιλοζωίας. Συνεργαζόμαστε με δήμους, την αστυνομία, το λιμεναρχείο, διευθυντές σχολείων και άλλους φορείς για να επιτύχουμε σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση του αριθμού των αδέσποτων σκύλων στοχεύοντας στη ρίζα του προβλήματος.
Η Zero Stray Pawject, ενισχύοντας τη δράση του με το πρόγραμμα στειρώσεων, ωθεί στην αλλαγή συμπεριφοράς στην Αίγινα και δημιουργεί ένα μοντέλο που μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλους δήμους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ύπαρξη αδέσποτων σκύλων και θέλουν να εφαρμόσουν το μοντέλο Zero Stray.

Σχόλια