Ήξερες οτι η ονοματοδοσία πόλεων και συνοικιών της Ελλάδας κρύβουν απίστευτες ιστορίες; (Μέρος 2ο)

Την περασμένη εβδομάδα είδαμε πως και γιατί δόθηκαν τα ονόματα σε διάφορες πόλεις και συνοικίες της Ελλάδας! Όμως θέλετε και άλλες οπότε, εδώ είμαστε για εσάς και έτσι σήμερα θα δούμε και άλλες απίστευτες ιστορίες!


Κομοτηνή


Η Κομοτηνή, την εποχή του Βυζαντίου, ονομαζόταν Κουμουτζηνά ή Κομοτηνά ή Κομοτηναί εξαιτίας κάποιου κόμητα που κατείχε πολλά κτήματα στην περιοχή. Το 1344 εμφανίζεται και η οθωμανική ονομασία της: Γκιουμουλτζίνα (τουρκικά: Gümülcine). Το 1920 όμως επικράτησε η ονομασία Κομοτηνή ως πιο εύηχη εις την ελληνικήν.

Πάτρα


Η ονομασία της Πάτρας μας ταξιδεύει στην ελληνική μυθολογία και συγκεκριμένα στον Αχαιό ονόματι Πατρέα με καταγωγή από την Σπάρτη και γιου του μυθικού βασιλιά της Αχαΐας, Πρευγένη. Κατά τον μύθο λοιπόν, ο Πατρέας, βασιλιάς της Αχαΐας με τη σειρά του, εγκαταστάθηκε στη Αρόη, μετά την Κάθοδο των Δωριέων. Οι Ίωνες της περιοχής αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και τότε ο Πετρέας στέφθηκε βασιλιάς της Αρόης. Στη συνέχεια ο Πετρέας μεγάλωσε την πόλη με την συνένωση των οικισμών Ανθείας και Μεσσάτιδος με την Αρόη και την νέα πόλη την ονόμασε Πάτραι.

Χαλκίδα


Η επικρατέστερη εκδοχή της ονοματοδοσίας της πόλης λέει ότι οφείλετε στα μεταλλεία της περιοχής. Άλλη εκδοχή μιλά για την "χάλκη" ή "κάλκη", το πορφυρό κοχύλι από όπου οι Φοίνικες, πιθανοί οικιστές της περιοχής, προμηθεύονταν την πορφύρα.

Αναφιώτικα


Η γραφική περιοχή της Πλάκας, δημιουργήθηκε από εργάτες και τεχνίτες από το νησί Ανάφη. Οι Αναφιώτες τεχνίτες φημίζονταν για την δουλειά τους και το 1860 καλέστηκαν στην Αθήνα για την ανοικοδόμηση της νέας σχετικά πρωτεύουσας της Ελλάδας αλλά και την ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα. Αρχικά οι τεχνίτες έμεναν στην περιοχή της Ακαδημίας, όμως με τον καιρό οι τιμές των οικοπέδων και των κατοικιών ανέβηκαν υπερβολικά και έτσι αποφάσισαν να χτίσουν τα σπίτια τους κάτω από τον Ιερό Βράχο...παρανόμως! Ως πρώτοι οικιστές αναφέρονται ένας ξυλουργός (Γ. Δαμίγος) και ένας κτίστης (Μ. Σιγάλας). Αυτοί μετέφεραν στον Βράχο τα δομικά υλικά με την απαραίτητη μυστικότητα που απαιτούσαν οι συγκυρίες και μέσα σε μία μόνο νύχτα έστησαν τα δύο πρώτα σπιτάκια της συνοικίας. Το μεγαλύτερο μέρος των Αναφιώτικων χτίστηκε κυρίως κατά την περίοδο της έξωσης του Όθωνα και της μεσοβασιλείας. Φυσικά οι οικίες κτίστηκαν με βάση την Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Σήμερα παραμένουν μόνο 45 οικήματα τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα. Τα οικήματα έχουν επιφάνεια από 8 έως 36 τ.μ. και οι κάτοικοι των Αναφιώτικων, με βάση την απογραφή του 2015, είναι 65 και ανάμεσά τους 4 παιδιά.

Κρήτη


Το όνομά της σημαίνει κραταιή, αυτή που είναι κράτος. Κραταιή σημαίνει ισχυρή, δυνατή. Η Κρήτη υπήρξε η μεγαλύτερη θαλασσοκράτειρα του κόσμου και οι πρώτοι της φύλακες ήταν οι Κουρήτες από τους οποίους πήραν το όνομά τους οι Κρήτες.

Λήμνος


Για το όνομά της υπάρχουν δύο ερμηνείες. Η μία ότι προκύπτει από το ρήμα λείβω που σημαίνει «πλήρης υδάτων», αυτός δηλαδή που έχει πολλά ύδατα (λίμνη, λημνιώνας σήμερα) και η άλλη από το λήιον πεδίον, δηλαδή την πολύ πλούσια πεδιάδα, φράση που πραγματικά αντικατοπτρίζει τη Λήμνο, η οποία ήταν και είναι ο σιτοβολώνας του Αιγαίου.

Κύθηρα


Το όνομά τους σημαίνει «τα κρυφά» γιατί σε αυτά γεννήθηκε εν κρυπτώ η Αφροδίτη (κεύθω =κρύβω, επομένως Κύθηρα = τα καλά κρυμμένα). Ο μύθος λέει ότι η θεά γεννήθηκε στα κύματα κοντά στην Κύπρο, όμως την έβαλαν σε ένα κοχύλι για να κρατηθεί μυστική η γέννα της και την «έκρυψαν» σε ένα άλλο νησί μέχρι να μεγαλώσει.

Αμοργός


Πήρε το όνομά της από το φυτό αμοργίς, ένα είδος λιναριού από το οποίο φτιάχνονταν οι «άλικοι αμοργίδες», χιτώνες της Αμοργού.


Άνδρος


Η Άνδρος θεωρείτε ότι πήρε το όνομά της από τον ήρωα Άνδρο ή Ανδρέα, ο οποίος ήταν περίφημος μάντης, τόσο σπουδαίος που του χάρισε το νησί ο Ραδάμανθης, αδελφός του Μίνωα. Ο Ραδαμάνθης θεωρείτο ο πιο δίκαιος άνθρωπος του κόσμου και όταν πέθανε συνέχισε να είναι δίκαιος γι’ αυτό και έγινε ο κριτής του Κάτω Κόσμου. Αυτός έκρινε ότι ο περιφημότερος μάντης της εποχής ήταν ο Άνδρος και έτσι αποφάσισε να του χαρίσει ένα ολόκληρο νησί.

Θάσος


Σύμφωνα με την παράδοση, ο Δίας ,μεταμορφωμένος σε ταύρο, άρπαξε την Ευρώπη, την κόρη του βασιλιά των Φοινίκων Αγήνορα. Τότε ο αδελφός της Θάσος, αφού περιπλανήθηκε χωρίς αποτέλεσμα για την βρει, ήρθε στο νησί, γοητεύτηκε από την ομορφιά και τον πλούτο του (κυρίως μέταλλα) και την εποίκισε μαζί με τους υπόλοιπους Φοίνικες που τον συνόδευαν. Έτσι πήρε το όνομά του το νησί, που το διατήρησε από τη μακρινή αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Άλλη μια μυθολογική αναφορά που αφορά το νησί σχετίζεται με τα ομηρικά κείμενα. Κάποιοι μελετητές πιστεύουν οτι η Θάσος είναι το νησί της Καλυψούς, η Ωγυγία, που αναφέρεται στην E' ραψωδία της Οδύσσειας. Από την άλλη, υπάρχουν μελετητές που συνδέουν την Θάσο με το νησί των Σειρήνων.

Αν ξέρετε ιστορίες και για άλλες ονοματοδοσίες, πείτε μας στα σχόλια!!

Εις το επανιδείν!!



Σχόλια