Φεγγάρι με 5 πλανήτες αύριο Κυριακή!


Την πληροφορία μας την έδωσε ο Jeffrey Hunt, εκπαιδευτικός αστρονομίας και πρώην διευθυντής πλανητάριου, που έγραψε για το γεγονός αυτό στην ιστοσελίδα του, «When the Curves Line Up», και μίλησε για το πώς μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στους πλανήτες και το φεγγάρι την Κυριακή. Και η φυσικά η η ενημέρωση ήρθε από την νέα μας φίλη, NASA

«Στα μάτια σας, δεν θα είναι όπως τους έχουμε συνηθίσει από τις φωτογραφίες αεροσκαφών, θα μοιάζουν πιο πολύ με απίστευτα φωτεινά αστέρια.»


Συγκεκριμένα, αύριο Κυριακή, 19 Ιουλίου, περίπου 45 λεπτά πριν την ανατολή, θα μπορούμε να δούμε πέντε από τους πλανήτες παρέα με το φεγγάρι χωρίς  τηλεσκόπιο! Ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας, ο Κρόνος, και το φεγγάρι, όλα θα είναι ορατά!

Για να δούμε τον Ερμή, μας συμβουλεύει ο Hunt θα χρειαστούμε κυάλια.

«Για να δείτε τους πλανήτες και το φεγγάρι, βγείτε έξω την Κυριακή νωρίς το πρωί, τουλάχιστον μία ώρα πριν την ανατολή. Βρείτε τους τέσσερις φωτεινούς πλανήτες Αφροδίτη, Άρη, Κρόνο και Δία. Μοιάζουν με υπερβολικά φωτεινά αστέρια. Η λαμπερή Αφροδίτη βρίσκεται χαμηλά, στα ανατολικά-βορειοανατολικά. Ο Άρης είναι το μόνο «αστέρι» στα νοτιοανατολικά, ενώ ο Δίας με τον Κρόνο είναι στα νοτιοδυτικά.»


Διάταξη

Το λεπτό ημισεληνοειδές φεγγάρι θα είναι πολύ χαμηλά, στο ανατολικό-βορειοανατολικό τμήμα του ουρανού και θα φωτίζεται μόνο περίπου 1%. Ο Ερμής θα είναι στα δεξιά του φεγγαριού, ο Άρης θα βρίσκεται ψηλά περίπου στη μέση του ουρανού στα νότια-νοτιοανατολικά, ο Δίας θα είναι ακριβώς πάνω από τον ορίζοντα στα νοτιοδυτικά και ο Κρόνος θα βρίσκεται πάνω αριστερά του Δία.

Για εμάς, τους πιο αρχάριους παρατηρητές, μπορεί να χρειαστεί κάποια βοήθεια από την τεχνολογία, για να δούμε τους πλανήτες στη συνάντηση με το φεγγάρι την Κυριακή. Σύμφωνα με τον Hunt, «τα Google Sky, Night Sky και Star Walk είναι εφαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των πλανητών στον ουρανό


Αν το χάσουμε;

«Στα αμέσως επόμενα πρωινά, αναζητήστε τους πλανήτες 3 με 4 λεπτά νωρίτερα κάθε μέρα. Θα είναι ορατοί περίπου μέχρι τις 25 Ιουλίου.»

Η επόμενη συνάντηση του φεγγαριού με τους πλανήτες είναι στα τέλη Ιουλίου του 2022!

Άρα αύριο, ξυπνάμε νωρίς για να απολαύσουμε ένα υπέροχο θέαμα! Με την βοήθεια της τεχνολογίας ή όχι, θα είναι μαγευτικό!! Μην το χάσετε! Αξίζει!



Σχόλια